Acasa Actualitate-Interna Interzicerea tăierilor legale de lemn, pe perioada stării de urgență, nu ar fi benefică pentru mediu și economie

Interzicerea tăierilor legale de lemn, pe perioada stării de urgență, nu ar fi benefică pentru mediu și economie

scris de Misu Andrei
88 afisari

Măsura interzicerii tăierilor legale de lemn pe durata stării de urgenţă nu ar fi benefică pentru oameni, mediu şi economie şi ar afecta 3,5 milioane de gospodării din România, care se încălzesc cu lemne, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP), citat de Agerpres.

Cate arii naturale a pierdut Romania. Topul celor mai afectate zone

Tema tăierilor legale de lemn pe durata stării de urgenţă a fost abordată în cadrul unor consultări pe care ministrul Mediului, Costel Alexe, le-a avut cu specialiştii din cadrul ministerului, precum şi cu mai mulţi operatori economici, organizaţii şi asociaţii.

Potrivit sursei citate, după analizarea situaţiei, s-a constatat că măsura interzicerii tăierilor legale pe durata stării de urgenţă nu ar fi benefică, iar în plan social, măsura ar afecta 3,5 milioane de gospodării din România, care se încălzesc cu lemne.

„Mai mult, peste 100.000 de oameni vor intra în şomaj tehnic sau vor fi concediaţi. O estimare a arătat că aproximativ jumătate de milion de români, care sunt direct sau indirect dependenţi de sectorul silvic, ar fi sever afectaţi financiar şi social prin aceasta măsură. Micii operatori economici, cei cu câte 10-20 angajaţi, vor falimenta imediat. Este vorba de 4.600 de mici firme de exploatare şi 7.000 de firme de prelucrare şi din industria mobilei. Aceste consecinţe ar adânci criza cu care se confruntă România acum. Pe plan economic, România ar avea mult de suferit, având în vedere faptul că sectorul forestier şi al prelucrării lemnului reprezintă 3,5% din PIB. Stoparea tăierilor legale ar avea consecinţe negative şi pentru mediu. Cele aproximativ două milioane de metri cubi de lemn proveniţi din doborâturi de vânt ar ajunge să infesteze pădurea sănătoasă, aşa cum s-a mai întâmplat şi în alte ţări din Europa, iar consecinţele au fost extrem de grave”, menţionează ministerul de resort.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult