Acasa Actualitate-Interna Intrarea în carantină: Cazul special al Bucureștiului

Intrarea în carantină: Cazul special al Bucureștiului

scris de Misu Andrei
142 afisari

Intrarea în carantină se face pe baza unui sistem de notare în care sunt punctate toate restricțiile aflate în vigoare. Nu este o măsură arbitrară și se ia după numeroase analize. Sunt explicațiile șefului DSU, Raed Arafat, după ce a fost întrebat de ce Capitala, cu 6,6 îmbolnăviri la mia de locuitori, nu intră în carantină. 

Raed Arafat, șeful DSU, a explicat la Jurnalul de Seară că în Sibiu și în Sălaj se poate observa că funcționează carantina, întrucât a scăzut semnificativ numărul de îmbolnăviri cu coronavirus.

Întrebat care este situația Capitalei și de ce nu este carantină în București, deși cazurile de îmbolnăvire cresc, Raed Arafat a răspuns: „Pentru că nu luăm doar cifra, nu e doar incidența care e luată în considerare, sunt mai multe lucruri luate în considerare de DSP.

Sunt toate măsurile generale luate pentru peste 3 la mie: restaurante închise, teatrele, cinema. Sunt restricții de circulație noaptea, magazinele se închid la 9. Sunt măsuri deja luate. Ilfov a decis să ia o masură care cred că va avea impact asupra Bucureștiului, pentru că foarte multe zone sunt rezidențiale. Se va permite mișcarea celor care merg la muncă, au motive, dar se va limita foarte mult mișcarea neesențială. Se vor limita doar la activitățile prevăzute în ordin. Aici va fi un impact.

Urmează ca DSP București, cu comitetul municipal, cu INSP, să facă analizele, la momentul în care consideră, ei pot să vină cu propunerea oricând„.

Întrebat dacă în opinia lui, Capitală ar trebui să fie în carantină, șeful DSU a spus că nu are toate datele în acest sens, dar că există un punctaj stabilit cu INSP.

„Acest punctaj trebuie făcut pentru a stabili dacă e sau nu cazul. O măsură de carantinare ori măsuri suplimentare restrictive oriunde pot reduce numărul cazurilor. Nimeni nu poate combate asta. Dar momentul în care se implementează asta trebuie decis. Sunt și localități care n-au luat măsura carantinării, au luat măsuri de ordine publică și acolo vedem unele semne pozitive.

Dacă vrei să reducem rapid, cum se întâmplă la Sălaj, Sibiu, la Albă, Baia Mare, atunci măsurile care sunt suplimentate restrictiv pot duce mai repede la aceste rezultate.

Dar se analizează un punctaj. Trebuie depășit mi se pare 60 de puncte pentru ca INSP să avizeze. S-a făcut pentru ca deciziile să nu fie arbitrare, la presiune, ci mai degrabă pe baza punctajului”, a explicat Arafat.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult