Acasa Actualitate-InternaInvestigatii 11.700 de poliţişti mobilizaţi la început de an şcolar

11.700 de poliţişti mobilizaţi la început de an şcolar

scris de L.M.
1 afisari

11.700 de poliţişti se află în stradă, în zona unităţilor de învăţământ, cu ocazia începerii noului an şcolar.

11.700 de poliţişti mobilizaţi la început de an şcolar

11.700 de poliţişti mobilizaţi la început de an şcolar (foto: lideruldeopinie.ro)

Şeful Poliţiei Române, chestor-şef Petre Tobă, a dispus luarea unor măsuri suplimentare pentru un început de an şcolar în siguranţă. În acest sens, luni, 16 septembrie, 11.700 de poliţişti vor fi alături de elevi, părinţi şi cadre didactice, cu ocazia începerii unui nou an de învăţământ.

Cei 9.469 de poliţişti de ordine publică, 1.430 de poliţişti de la rutieră şi 801 poliţişti de la alte structuri, vor acţiona, suplimentar faţă de dispozitivul curent, în zona unităţilor de învăţământ.

Poliţiştii vor acţiona pentru depistarea şi luarea măsurilor legale faţă de persoanele care, prin comportamentul sau activităţile pe care le desfăşoară, afectează climatul de siguranţă publică.

Echipajele de poliţie rutieră vor fi prezente, în zona intrărilor în şcoli, în intervalele orare în care se efectuează intrarea şi ieşirea de la cursuri a elevilor.

Siguranţa în şcoli şi în zona acestora este o prioritate a Poliţiei Române. Reamintim faptul că, ponderea activităţilor preventive şi de combatere a infracţionalităţii în mediul preuniversitar au fost desfăşurate, în anul şcolar trecut, de Poliţia Română, 80% din totalul efectivelor angrenate fiind poliţişti.

În anul şcolar 2012-2013, la nivel naţional, au funcţionat 20.334 unităţi de învăţământ preuniversitar, dintre care 9.313 de şcoli generale, 1.619 de licee, colegii şi şcoli profesionale şi 9.402 de grădiniţe, frecventate de aproximativ 2.700.000 de elevi.

Îmbucurător este faptul că, în urma eforturilor Poliţiei Române, în parteneriat cu celelalte structuri ale M.A.I., numărul infracţiunilor sesizate, în incinta şi în zona adiacentă a unităţilor de învăţământ preuniversitar faţă de anul şcolar 2011/2012 a scăzut. Din analiza infracţiunilor sesizate a reieşit faptul că, 90% din faptele penale s-au comis în incinta şcolilor şi doar 10% în zona adiacentă acestora.

Astfel, pentru un an şcolar în siguranţă, a fost elaborat şi aprobat la nivelul M.A.I., M.E.N. şi M.D.R.A.P., Planul Naţional Comun de Acţiune – cadru în domeniul asigurării protecţiei unităţilor de învăţământ, a siguranţei elevilor şi a personalului didactic şi de prevenire a delincvenţei juvenile în incinta şi în zonele adiacente acestora.

Măsurile pe care le vor lua poliţiştii sunt structurate pe trei paliere: prevenirea prin acţiuni educative, verificarea modului de supraveghere şi pază a unităţilor şcolare în conformitate cu prevederile Legii nr. 333/2003 şi acordarea sprijinului de specialitate, precum şi activităţi pentru menţinerea ordinii publice, intervenţia în cazul evenimentelor produse în perimetrul unităţilor şcolare, sesizate prin ‘112’ şi combaterea absenteismului şcolar.

POLIŢIA ROMÂNĂ VĂ RECOMANDĂ:

Stimaţi părinţi:

Încurajaţi-vă copilul să vă povestească ce prieteni are, cu ce probleme se confruntă şi cum îşi petrece timpul liber;

Supravegheaţi mereu ce sumă de bani are asupra sa şi cum o cheltuie;

Petreceţi cât mai mult timp împreună şi fiţi dumneavoastră înşivă un bun exemplu;

Implicaţi-l în activităţi sportive sau artistice, în funcţie de aptitudini;

Nu îl lăsaţi să petreacă prea multe ore în faţa calculatorului şi nu-i permiteţi să stea seara, afară, până la ore târzii.

Dragi copii:

Pe drum:

Respectaţi regulile de circulaţie şi nu alergaţi pe trecerile de pietoni;

Evitaţi zonele slab iluminate sau mai puţin circulate atunci când vă fixaţi un traseu pentru şcoală şi nu întârziaţi pe drum;

Alegeţi să parcurgeţi acest drum împreună cu alţi colegi, mai ales dacă la ieşirea de la ore este seară;

Evitaţi utilizarea telefonului mobil pe stradă. E de preferat să nu ascultaţi muzică la căşti atunci când vă deplasaţi pe drumurile publice, deoarece atenţia voastră este, astfel, mult diminuată;

Nu acceptaţi compania unor persoane necunoscute şi nu primiţi nimic de la acestea, indiferent ce vă spun;

Evitaţi să aveţi asupra voastră sume mari de bani sau bijuterii deosebite, pentru a nu atrage atenţia infractorilor;

Nu vă implicaţi în altercaţii. Sunaţi la 112 dacă sunteţi în pericol sau martorul unei infracţiuni.

La şcoală:

Alegeţi-vă cu grijă prietenii şi evitaţi compania celor violenţi şi obraznici;

Păstraţi-vă calmul când discutaţi în contradictoriu şi nu recurgeţi niciodată la violenţă pentru a vă impune părerile;

Solicitaţi sprijinul profesorilor atunci când sunteţi implicaţi într-o altercaţie sau sunteţi martorul unor violenţe verbale sau fizice;

Aveţi grijă de lucrurile personale şi de bunurile şcolii;

Păstraţi liniştea şi curăţenia în şcoală, nu alergaţi pe scări şi nu vă împingeţi colegii în pauze;

Protejaţi elevii mai mici şi ajutaţi-i să se simtă în siguranţă;

În timpul pauzelor, nu părăsiţi incinta şcolii sau curtea unităţii de învăţământ;

Semnalaţi profesorilor prezenţa unor străini în şcoală sau în curte, mai ales dacă aceştia încearcă să atragă elevii în discuţii sau să le ofere vreun bun;

Nimeni nu are dreptul să vă ameninţe sau să vă vorbească urât. Spuneţi-le imediat profesorilor sau părinţilor dacă vă simţiţi agresaţi în vreun fel;

Nu umblaţi cu lucrurilor colegilor fără acordul lor şi nu le ascundeţi, nici măcar în joacă.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult