13 persoane reţinute în cazul reţetelor medicale falsificate | Ziua Veche
Acasa Actualitate-InternaInvestigatii 13 persoane reţinute în cazul reţetelor medicale falsificate

13 persoane reţinute în cazul reţetelor medicale falsificate

scris de D.P.
3 afisari

13 persoane au fost reţinute  în cazul prejudiciului de 1,6 milioane de lei produs bugetului Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS).

Printre persoanele reţinute se numără mai mulţi farmacişti, un medic şi reprezentantul unei firme ce intermedia vânzarea de medicamente, au declarat surse judiciare.  Peste 4.000 de reţete medicale falsificate au fost emise în acest caz, a declarat marţi Nicolae Andrei Solomon, procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti. El a spus că pe unele dintre aceste reţete falsificate figurau şi nume de persoane decedate.

‘Din datele dosarului au rezultat mai multe moduri de operare. Unul dintre aceste moduri constă în faptul că farmaciştii luau legătura cu anumiţi medici, iar în schimbul unor sume de bani emiteau anumite reţete falsificate. Prin reţete falsificate trebuie înţeles faptul că persoana respectivă nu solicita medicamentul respectiv şi nu urma acel tratament. Farmacistul introducea reţetele falsificate în gestiunea farmaciei, iar farmacia le trimitea spre CNAS, care deconta suma respectivă’, a explicat Solomon. El a precizat că sumele decontate variau între 30% şi 100% din valoarea reţetei şi că, pentru activitatea lor, farmaciştii obţineau un bonus la salariu, întrucât creşteau vânzările în mod artificial, iar medicii primeau sume cuprinse între 3% şi 5% din valoarea respectivei reţete.

Nicolae Andrei Solomon a menţionat că procurorii Parchetului Capitalei au audiat, din luna martie până în prezent, peste 700 de persoane în numele cărora farmacişti şi medici au emis reţete medicale false, cazul pornind de la denunţul unui angajat. În primul mod de operare, adică în cazul reţetelor falsificate, medicamentele rămâneau în stocul farmaciei şi nu erau neapărat vândute, unele înlocuind medicamente expirate, a arătat procurorul.

El a adăugat că pe reţetele false erau diferite medicamente, în funcţie de specialitatea medicului respectiv. Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti şi poliţişti din cadrul DGPMB – Serviciul de Investigaţii Criminale au efectuat marţi şase percheziţii domiciliare în Capitală, fiind vizaţi medici şi farmacişti care au fraudat bugetul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate prin compensarea frauduloasă a contravalorii unor reţete medicale. Potrivit Parchetului Capitalei, la acţiune au participat nouă procurori ai Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti şi 65 de poliţişti din cadrul DGPMB, fiind executate 26 de mandate de aducere. ‘Activitatea infracţională a constat, în principal, în fraudarea de către mai mulţi medici şi farmacişti a bugetului Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate prin compensarea frauduloasă a contravalorii unor reţete false, cauzându-se un prejudiciu de aproximativ 1.600.000 lei’, susţin anchetatorii.

Acţiunea de marţi vine după ce în luna martie în aceeaşi cauză au fost efectuate 27 de percheziţii domiciliare. În acest dosar, procurorii au dispus începerea urmăririi penale faţă de 22 de persoane pentru comiterea infracţiunilor de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, fals intelectual şi uz de fals, luare de mită, dare de mită, spălare de bani.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult