Acasa Actualitate-InternaInvestigatii 169 de percheziţii în dosare de evaziune fiscală, contrabandă și înşelăciune

169 de percheziţii în dosare de evaziune fiscală, contrabandă și înşelăciune

scris de P.C.R.
164 Afisari

Poliţişti şi procurori desfăşoară miercuri 169 de percheziţii în Bucureăti şi în mai multe judeţe, în dosare de evaziune fiscală, contrabandă, înşelăciune, bancruta frauduloasă, obţinere ilegală de fonduri, delapidare, fals, furt calificat, infracţiuni de mediu si corupţie, 75 de persoane urmând să fie duse la audieri.

”Astăzi, 29 mai 2024, Inspectoratul General al Poliţiei Române, împreună cu Ministerul Public – Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, coordonează o amplă operaţiune de combatere a infracţiunilor economico-financiare şi a celor de natură judiciară. Astfel, poliţiştii, sub supravegherea procurorilor de caz, efectuează 169 de percheziţii domiciliare şi pun în aplicare 75 de mandate de aducere, în cadrul unor acţiuni operative, pentru tragerea la răspundere a persoanelor implicate în comiterea de fapte penale şi protejarea comunităţii de activităţile ilegale”, anunţă autorităţile. 

Sunt vizate infracţiunile de evaziune fiscală, contrabandă, înşelăciune, bancruta frauduloasă, obţinere ilegală de fonduri, delapidare, fals, infracţiuni prevăzute de Codul fiscal, furt calificat, infracţiuni de mediu si corupţie.

Infracţiuni de evaziune fiscală 
 
Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul IGPR-DICE, au pus în executare 3 mandate de percheziţie în municipiul Bucureşti, într-un dosar privind infracţiuni de evaziune fiscală cu prejudiciu de 1.336.000 lei.
 
Si procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti împreună cu ofiţeri din cadrul SICE Sector 6, au pus în executare 2 mandate de percheziţie (în municipiul Bucureşti) şi 2 mandate de aducere într-un dosar privind infracţiuni de evaziune fiscală cu prejudiciu de 644.730 lei.
 
Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Suceava împreună cu Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice a pus în aplicare 3 mandate de percheziţie domiciliară în cadrul unui dosar de evaziune fiscală, în care s-a reţinut că în perioada 01.01.2018-30.09.2018, administratorul unei societăţi comerciale din Suceava a omis în parte să evidenţieze în actele contabile operaţiunile comerciale derulate cu mai mulţi agenţi economici, sustrăgându-se de la plata obligaţiilor fiscale faţă de bugetul de stat, iar în luna iunie 2018 a înregistrat în contabilitatea achiziţii fictive de mărfuri de la o societate comercială, producând astfel un prejudiciu statului român în sumă totală de 1.037.516 lei, din care 114.771 lei impozit pe profit, 784.867 lei TVA şi 137.878 impozit pe venitul microîntreprinderii.
 
Şi Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava împreună cu Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice a pus în aplicare 5 mandate de percheziţie domiciliară în cadrul unui dosar de evaziune fiscală, în care s-a reţinut că în perioada 01.01.2017 – 31.12.2020, în evidenţa contabilă a celor două societăţi vizate de anchetă au fost înregistrate doar o parte din veniturile realizate din prestări de servicii de instruire teoretică şi practică în vederea obţinerii permiselor de conducători auto, pentru diverse categorii, efectuate în beneficiul mai multor persoane fizice, rezultând o diferenţă neînregistrată în contabilitate, împrejurare în care bugetul de stat a fost prejudiciat cu suma totală de 536.084 lei (din care 509.280 lei reprezentând TVA şi 26.804 lei reprezentând impozit pe veniturile microîntreprinderilor), respectiv 292.698 lei (din care 281.889 lei, reprezentând TVA şi 10.809 lei, reprezentând impozit pe veniturile microîntreprinderilor).
 
Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Ilfov, împreună cu ofiţeri din cadrul SICE Ilfov au pus în executare 4 mandate de percheziţie şi 2 mandate de aducere în două dosare de evaziune fiscală cu prejudiciu estimat de 2.000.000 de lei.
Într-una dintre cauze, o societate comercială figurează ca fiind beneficiarul unor livrări intracomunitare de bunuri (autoturisme), iar pentru aceste achiziţii de bunuri societatea nu a declarat conform prevederilor legale TVA de plată aferentă şi impozitul pe profit corespunzător livrării bunurilor.
În cealalta cauză, că în perioada 01.02.2019 – 31.05.2021, reprezentanţii unor societăţi comerciale au ascuns veniturile obţinute din comercializarea unor articole de încălţăminte pe mai multe site-uri de profil, iar suma ce reprezenta contravaloarea produselor era încasată prin intermediul conturilor bancare ale mai multor persoane fizice şi juridice.
 
Într-un alt dosar, procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Cluj împreună cu lucrătorii din cadrul SICE Cluj, au pus în executare un număr de 4 mandate de percheziţie domiciliară într-un dosar penal în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de spălare a banilor. Se reţine că în perioada 2017-2022 un funcţionar bancar a creditat două societăţi comerciale, administrate de membrii familiei sale, cu importante sume de bani, aceste sume de bani provenind din conturile clienţilor instituţiei bancare ca urmare a comiterii de către funcţionarul bancar a unor infracţiuni informatice. 
 
Şi procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Cluj împreună cu lucrătorii din cadrul SICE Cluj, au pus în executare mai multe mandate de percheziţie domiciliară.
 
Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Argeş împreună cu ofiţeri de poliţie IGPR – SICE au efectuat 26 de percheziţii şi au dispus 7 mandate de aducere, într-un dosar privind infracţiunea de evaziune fiscală cu un prejudiciu de 1.486.191 lei. Într-un alt dosar privind infracţiunea de evaziune fiscală cu prejudiciu de 245.669 lei au fost efectuate 4 percheziţii (în judeţul Argeş) şi s-a dispus 1 mandat de aducere. De asemenea, într-o altă cauză vizând infracţiunea de evaziune fiscală s-au dispus 3 percheziţii (2 în judeţul Argeş, 1 – municipiul Bucureşti). S-a reţinut că reprezentanţii unei societăţi comerciale cu obiect de activitate în domeniul transportului în regim de taxi nu au înregistrat operaţiunile comerciale în actele contabile şi au declarat sediul social în mod fictiv în scopul sustragerii de la plata obligaţiilor fiscale şi verificărilor.
 
Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Maramureş împreună cu ofiţerii de poliţie IPJ Maramureş au efectuat 3 percheziţii domiciliare pe raza localităţilor Borşa şi Moisei, într-un dosar penal în care se efectuează cercetări de evaziune fiscală. În perioada 2019-februarie 2023, administratorul unui operator economic în domeniul alimentaţiei publice-turism a emis bonuri fiscale pentru toate operaţiunile efectuate, pentru o parte din acestea fiind emise doar note de plată care nu au fost înregistrate în contabilitatea societăţii, cu consecinţa prejudicierii bugetului consolidat de stat cu suma de 585.747 lei.
 
În data de 29.05.2024, procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Buzău împreună cu ofiţerii de poliţie SICE Buzău, au pus în executare 28 de mandate de percheziţie la domiciliile unor persoane din comuna Calvini, jud. Buzău, dar şi pe raza judeţului Ilfov şi a municipiului Bucureşti, într-o cauză privind săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală şi spălarea banilor, cu un prejudiciu total în cuantum de aproximativ 140.000 lei.
 
Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Dâmboviţa împreună cu IOJ Dâmboviţa au pus în executare două mandate de percheziţie domiciliară.
Cercetările sunt efectuate pentru comiterea infracţiunii de evaziune fiscală, faptă prevăzută art. 9 lit. a şi lit. b din Legea nr. 241/2005 pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale.
 
Infracţiuni de corupţie şi de serviciu
 
Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Vâlcea, împreună cu ofiţeri de poliţie SICE Vâlcea, au pus în executare 4 mandate de percheziţie şi 43 de mandate de aducere într-un dosar privind infracţiuni de corupţie şi de serviciu şi fals în înscrisuri sub semnătură privată, constând în aceea că în perioada 2021-2022, reprezentanţii unei societăţi comerciale cu capital privat, prin întocmirea în fals a unor documente, au accesat ilegal fonduri din bugetul naţional.
 
Într-o acţiune simultană, procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Satu Mare, împreună cu ofiţeri de poliţie SOP, au efectuat percheziţii şi au dispus mandate de aducere vizând infracţiuni de abuz în serviciu şi fals intelectual conform articolului 297, alineatul 1, Cod Penal şi articolului 321, alineatul 1, Cod Penal.
 
Infracţiuni la regimul proprietăţii intelectuale – contrafacere
 
Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Carei, împreună cu ofiţeri de poliţie IGPR – SICE, au efectuat 2 percheziţii într-o cauză având ca obiect articolul 102 alineatul 1 litera b din Legea 84/1996, referitor la punerea în circulaţie de produse contrafăcute. Percheziţiile s-au desfăşurat în municipiul Bucureşti.
 
Într-o altă cauză, procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Orăştie, împreună cu ofiţeri de poliţie IGPR – SICE Hunedoara, au pus în executare 3 mandate de percheziţie şi un mandat de aducere într-un dosar penal privind infracţiuni prevăzute de legea 84/1998 referitoare la contrafacere.
 
Infracţiuni de mediu
 
Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sighetu Marmaţiei şi ofiţerii de poliţie din cadrul IPJ Maramureş au pus în executare 7 mandate de percheziţie domiciliară pe raza localităţii Săpânţa, într-un dosar în care se efectuează cercetări faţă de 4 suspecţi ce au calitatea de personal silvic. Aceştia sunt acuzaţi de săvârşirea infracţiunilor de tăiere fără drept de arbori, furt de arbori, folosirea dispozitivelor speciale de marcat cu nerespectarea reglementărilor specifice, fals intelectual şi uz de fals.
 
Tot în această dimineaţă, procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 Bucureşti, împreună cu ofiţeri din cadrul DGPMB – Secţia 5 SICE, au efectuat 3 percheziţii în municipiul Bucureşti, într-un dosar privind infracţiuni la regimul deşeurilor. S-a reţinut că, în cursul anului 2023, mai multe persoane au transportat şi aruncat în mod repetat mai multe deşeuri menajere şi deşeuri rezultate din desfiinţarea de construcţii în zona limitrofă a Drumului Vârful Berivoiul Mare din Pădurea Băneasa.
 
Infracţiuni de inşelăciune si fraudă informatică
 
Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Timiş, împreună cu ofiţeri de poliţie IGPR, au efectuat 4 percheziţii domiciliare în locaţii situate în judeţele Timiş, Arad, Hunedoara şi Giurgiu, într-un dosar în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de spălare a banilor, constituirea unui grup infracţional organizat şi înşelăciune.
 
Şi procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 4 Bucureşti, împreună cu ofiţeri din cadrul DGPMB – SICE Sector 4, au pus în executare 5 mandate de percheziţie şi 4 mandate de aducere într-un dosar privind infracţiuni de înşelăciune, abuz de încredere prin fraudarea creditorilor, fals şi uz de fals, cu prejudiciu de 100.000 de lei. Se reţine că în cursul anului 2021, prin folosirea în fals a datelor administratorului unei societăţi comerciale, făptuitorii au contractat un credit pentru achiziţionarea unui autoturism marca Audi A6, iar apoi prin folosirea de procuri notariale falsificate au înstrăinat succesiv autoturismul până când acesta a ajuns în posesia unui cumpărător de bună-credinţă.
 
Intr-un alt caz, Parchetul de pe lângă Judecătoria Constanţa şi IPJ Constanţa au pus în executare 4 percheziţii (jud Bihor) şi 1 mandat de aducere într-un dosar de înşelăciune cu prejudiciu de 186.000 lei.
 
Simultan, procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Ploieşti, împreună cu ofiţeri de poliţie SICE Prahova, au pus în executare 7 mandate de percheziţie şi 2 mandate de aducere într-un dosar privind infracţiuni de înşelăciune, fals şi uz de fals, cu prejudiciu de 50.000 lei. Se reţine că în perioada februarie-martie 2022, reprezentanţii unei instituţii financiare nebancare au falsificat documente pentru acordarea unui împrumut pe numele unei persoane fizice, respectiv au falsificat documentele prin care alte două persoane vătămate au fost înscrise ca giranţi pe contractele de împrumut. De asemenea, persoanele vătămate au fost induse în eroare de autorul faptelor descrise anterior cu ocazia girării unui alt împrumut la instituţia financiară nebancară, prin semnarea unui document necompletat ce a fost utilizat succesiv la obţinerea unor împrumuturi sau pentru a gira în alte situaţii.
 
Într-o cauză având ca obiect exercitarea fără drept a unei profesii sau activităţi, procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Arad, împreună cu lucrătorii din cadrul IPJ Arad – SICE, au efectuat o percheziţie domiciliară pe raza Municipiului Arad. În cauză se efectuează cercetări privind săvârşirea infracţiunilor de înşelăciune, fals intelectual şi exercitarea fără drept a unei profesii, toate în formă continuată. În perioada 2019-2022, există suspiciunea că medici stomatologi din cadrul unei societăţi comerciale cu sediul în municipiul Arad, judeţul Arad, având ca obiect de activitate furnizarea de servicii stomatologice, au indus în eroare Casa de Asigurări de Sănătate Arad prin aceea că au solicitat decontarea unor servicii medicale stomatologice cu privire la care există date că în realitate nu au fost prestate, în acest sens fiind întocmite şi utilizate înscrisuri falsificate. Prejudiciul estimat este în valoare de 110.000 lei.
 
Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava împreună cu Serviciul de Investigaţii Criminale a pus în aplicare 2 mandate de percheziţie în cadrul unui dosar penal privind fapte de acces ilegal la un sistem informatic, tranzacţii financiare frauduloase şi furt.
 
În acelaşi timp, procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sector 2 împreună cu poliţişti SICE Sector 2 au dispus 2 mandate de aducere într-o cauză de fraudă informatică cu prejudiciu de 750.000 lei.
 
Infracţiuni de contrabandă
 
Într-o cauză înregistrată la Parchetul de pe lângă Judecătoria Suceava, procurorii împreună cu ofiţerii de poliţie din cadrul Serviciului Arme, Explozivi, Substanţe Periculoase au pus în executare un mandat de percheziţie domiciliară într-o cauză privind fapte de contrabandă şi deţinere de substanţe toxice, fapte prevăzute de articolul 359 CP şi articolul 271 din Legea 86/2006. Din materialul probator administrat în cauză a fost constatat faptul că prin intermediul platformei olx.ro sunt comercializate substanţe chimice din categoria produselor de protecţie a plantelor clasificate ca fiind foarte toxice (T+), care au provenienţă extracomunitară, respectiv Republica Ucraina. Din datele dosarului rezultă că acestea sunt introduse pe teritoriul României din Ucraina.
 
Într-o altă cauză, procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Bistriţa împreună cu ofiţeri din cadrul SICE Bistriţa-Năsăud au pus în executare 7 mandate de percheziţie (toate în judeţul Bistriţa-Năsăud) şi 4 mandate de aducere într-un dosar ce vizează infracţiuni prevăzute de articolul 452 lit. h din Codul Fiscal. Se reţine că trei persoane domiciliate într-o localitate din judeţul Bistriţa-Năsăud sunt implicate în achiziţionarea, transportul şicomercializarea ţigaretelor fără a avea marcaje fiscale, de provenienţă ucraineană, în afara unui antrepozit fiscal, folosind autoturisme închiriate de pe raza judeţului Bistriţa-Năsăud.
 
Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Botoşani împreună cu lucrătorii din cadrul IPJ Botoşani au pus în executare un număr de 9 mandate de percheziţie domiciliară. Dosarele penale privesc săvârşirea infracţiunii de contrabandă.
 
Infracţiuni de furt
 
Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bacău împreună cu ofiţeri din cadrul IPJ Bacău – Poliţia Municipiului Bacău desfăşoară o acţiune în municipiul Bacău pentru identificarea şi probarea activităţii infracţionale suspectate pe linia furturilor din societăţi comerciale, locuinţe şi din autoturisme, în mai multe dosare penale. S-au dispus două mandate de aducere.
 
În alt caz, procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Topliţa împreună cu ofiţeri din cadrul SIC au efectuat 3 percheziţii într-un dosar vizând furturi din incinta unor societăţi comerciale şi din autoturisme.
 
Infracţiunea de delapidare
 
Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Harghita împreună cu ofiţeri din cadrul SICE au făcut 17 percheziţii într-un dosar având ca obiect infracţiunea de delapidare. Reprezentanţii unei case de ajutor reciproc şi-au însuşit importante sume de bani, suma reclamată fiind de 15.871.833,42 de lei, din patrimoniul entităţii juridice. Acest lucru s-a realizat prin încasări din fondurile entităţii debitoare în conturi bancare personale, acordarea de credite în numele entităţii debitoare, din fondurile acestuia, iar foloasele realizate (dobânzile, comisioanele, ratele şi contribuţiile) au fost încasate în conturile personale. De asemenea, s-a constatat încasarea ratelor aferente contractelor de împrumut şi emiterea de facturi fiscale reprezentând plata unor prestări de servicii fictive.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS