Acasa Actualitate-InternaInvestigatii „21 Decembrie” lanseaza Rechizitoriul Mineriadei. Vezi aici

„21 Decembrie” lanseaza Rechizitoriul Mineriadei. Vezi aici

scris de Ziua Veche
32 Afisari

.RAPORTUL-RECHIZITORIU DESPRE FRATRICIDUL din 13-15 IUNIE 1990 (versiune 2010) va fi lansat, joi 2 septembrie, orele 12:30, la sediul Asociatiei 21 Decembrie 1989, unde va avea loc o conferinta de presa.


Asociatiaa publicat pe prima pagina a website-ului sau „RAPORT-RECHIZITORIU despre FRATRICIDUL din 13-15 iunie 1990 (versiune 2010)” elaborat de Departamentul pentru analiza crimelor neocomunismului in Romania din cadrul Asociatiei 21 Decembrie 1989 (presedinte: Teodor Maries) in parteneriat cu Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc (presedintele Consiliului stiintific: prof.dr. Vladimir Tismaneanu – membru de onoare al Asociatiei 21 Decembrie 1989; presedinte executiv: prof.dr. Ioan Stanomir – membru de onoare al Asociatiei 21 Decembrie 1989).

Coordonatorii raportului-rechizitoriu sunt: conf.dr. Sorin Iliesiu, membru de onoare al Asociatiei 21 Decembrie 1989 si dr. Alin Rus, antropolog, membru de onoare al Asociatiei 21 Decembrie 1989.

Raportul-rechizitoriu este elaborat pe baza documentelor din dosarul 75/P/1998 privind perioada infractionala ianuarie-iunie 1990, dosar instrumentat de o echipa de procurori si politisti condusa de conf.dr. general-magistrat (rez.) Dan Voinea care, in baza documentelor mentionate mai sus si in calitate de colaborator al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc, a certificat realitatea celor prezentate in prezentul Raport-rechizitoriu, precizeaza Asociatia, intr-un comunicat.

Peste 80.000 de documente din dosarul 75/P/1998 stau la baza acestui raport-rechizitoriu. Copia integrala a acestui dosar a fost obtinuta prin dispozitia Curtii Europene a Drepturilor Omului (CEDO) de la Strasbourg. Punerea la dispozitie a acestei copii a fost tergiversata un an si jumatate de autoritatile romane. Din cauza refuzului acestora de a pune in aplicare dispozitia CEDO, presedintele Asociatiei 21 Decembrie 1989, Teodor Maries, a recurs, in 2010, la un protest extrem – 78 de zile de greva a foamei, in urma caruia a fost obtinuta copia integrala a dosarului, la 20 de ani de la evenimente, afirma sursa citata.

„Acest raport se situeaza in prelungirea logica si fireasca a documentului pe baza caruia presedintele Traian Basescu a condamnat regimul comunist din Romania drept ilegitim si criminal. Cu minutioasa pasiune, imbinand obiectivitatea cu o atitudine critica in raport cu samavolniciile, abuzurile, uzurparile, imposturile specifice regimului de restauratie de FSN si simbolizat de Ion Iliescu, acest Raport deschide, o sper din suflet, acea dezbatere nationala fara de care ramanem blocati in derizoriul mlastinos al minciunii”, – a afirmat Vladimir Tismaneanu.

Autorii prezentului Raport-rechizitoriu nu au dorit sa se substituie Justitiei, dar aceasta, spre dezonoarea ei, nu a elaborat inca un raport-rechizitoriu global despre cel mai bestial fratricid din istoria Romaniei, cu toate ca exista suficiente probe atat in dosarul 75/P/1998 cat si in alte documente, asa cum rezulta din paginile care urmeaza, se mai sustine in comunicatul amintit.

Pana in prezent, Justitia a finalizat doar rechizitoriul din 27 iulie 2007 intocmit de colonelul-magistrat Viorel Siserman si confirmat de generalul-magistrat Dan Voinea din cadrul Sectiei Parchetelor Militare, pentru trimiterea in judecata a inculpatilor militari pentru uciderea si ranirea prin impuscare a unor persoane la data de 13 iunie 1990.

 

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS