Acasa Actualitate-InternaInvestigatii 3.286 de copii disparuti au fost identificati

3.286 de copii disparuti au fost identificati

scris de Ziua Veche
3 afisari

25 mai a fost declarata Ziua Internationala a copiilor disparuti. Cu aceasta ocazia Politia Romana a facut public faptul ca in perioada aprilie 2009 – aprilie 2010, in urma activitatilor investigative, politistii au identificat 3.286 de copii disparuti.


Conform datelor existente la nivelul Politiei Romane, in circa 95% dintre sesizarile privind diparitia unui copil este vorba de plecari voluntare ale minorilor de la domiciliu sau din centrele de ocrotire, pe o perioada nedeterminata, intr-unele cazuri fiind vorba despre plecari repetate. 

Restul cazurilor vizeaza disparitiile nevoluntare, accidentale (ratacire la joaca sau la plimbare, accidente auto, inec) si disparitiile in circumstante. 

Din totalul copiilor disparuti si identificati in perioada mentionata, 1.989 de cazuri au vizat disparitii de fete si 1.297 disparitii de baieti. Cei mai multi copii disparuti au fost fete cu varste cuprinse intre 14 si 18 ani – 1369 de cazuri.   

Cauzele care favorizeaza disparitia copiilor sunt nesupravegherea de catre parinti, apartinatorii legali sau unitatile de ocrotire, lasarea in grija bunicilor, parintii fiind plecati la munca in strainatate sau lipsa unei comunicari autentice cu parintii. Alte cauze favorizante sunt abandonul scolar si teama fata de reactia parintilor in cazul acumularii de rezultate negative la scoala, influenta negativa a anturajului, situatia economica precara a familiei si conflictele cu parintii.  

In perioada estivala exista cazuri in care adolescentii pleaca de acasa, atrasi fiind de posibilitatea castigarii unor sume de bani din munca pe litoral. 

Majoritatea copiilor disparuti sunt gasiti de politisti in primele 24-48 de ore de la primirea sesizarii. Sansele ca un copil disparut sa fie gasit scad odata cu trecerea timpului, de aceea este important ca sesizarea privind disparitia unui copil sa fie primita cat mai curand de la constatarea disparitiei. 

Incepand cu anul 2007, in Romania functioneaza numarul european pentru semnalarea copiilor disparuti – 116.000. Acest numar poate fi folosit pentru semnalarea disparitiei unui copil de orice cetatean care se afla pe teritoriul unui stat membru al Uniunii Europene.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult