Acasa Actualitate-InternaInvestigatii 9 milioane de euro, reabilitarea Casei Presei fostă a Scânteii

9 milioane de euro, reabilitarea Casei Presei fostă a Scânteii

scris de Z.V.
4 afisari

Cei aproximativ 8000 de metri patraţi din faţa Casei Presei Libere au fost reabilitaţi înainte de ultimele alegeri legislative, costul operaţiunii ridicându-se la 130.000 euro.

Casa Presei, fosta a Scanteii

Banii

 au fost utilizaţi pentru achiziţionarea de plante, gazon, arbori şi arbuşti, la amenajarea parcărilor de lângă spaţiile verzi, dar şi pentru forţa de muncă în sine. Interesant este faptul că întreaga sursă de finanţare a provenit din sponsorizări. Primăria sectorului 1 a oferit atunci „spre adopţie” spaţiile verzi care au nevoie de reabilitare, urmând ca aceasta să se ocupe de asfaltarea aleilor, de aducerea băncilor şi de întreţinere.

Expertize tehnice învechite, acte ioc!

Pentru a reduce costurile uriaşe de construcţie (teatrul şi casa sindicatelor nu au mai fost ridicate – nr), regimul comunist a colectat fraudulos fonduri de la salariaţi prin aşa zisă subscripţie publică „benevolă”, justificând astfel lipsa banilor din salarii prin oferta celor trei tipuri de tichete valorice, cel mai mare dintre ele fiind de 100 lei. Comuniştii au întins lucrările construcţiei pe parcursul a cinci ani (între 1952 – 1957), iar rezistenţa ei la un eventual seism a fost prima grijă a constuctorului. Până în prezent, din întreaga suprafaţă a Casei Presei Libere, au fost expertizate tehnic împotriva riscului seismic, atenţie, doar în anul 1994, corpurile B3, C1, C2 şi C3 acestea fiind încadrate în clada de risc seismic II. Despre restul nu se ştie nimic. Colac peste pupăză, la ora actuală RAPPS nici măcar “nu dispune de cartea tehnică a imobilului” după cum ne-a declarat conducerea instiutţiei, pas fără de care nu poate avea loc o evaluare a elementelor structurale şi de instalaţii ale clădirii. Iar pentru a putea fi modernizată energetic, clădirea are nevoie de o expertiză tehnică serioasă.

RAPPS nu ia în calcul reabilitarea clădirii

Ca un exemplu, media costurilor de reabilitare termică în sectorul 1 al capitalei este de 60-65 euro/metru pătrat, costuri care se înscriu în media naţională stabilită de minister (55 euro/metrul pătrat + TVA aferent lucrărilor de bază, adică 68,2 euro/metrul pătrat – inclusiv TVA). Cu toate că RAPPS nu „ia în calcul şi nu consideră oportună” reabilitarea termică a clădirii, aceasta fiind deţinută în coproprietate de Coresi, un calcul estimativ ne arată că, la o suprafaţă de 136.000 de mp cât are în total Casa Presei Libere, ambii proprietari ar trebui să scoată din buzunar pentru reabilitarea termică a clădirii peste 9 mil de euro, luând în calcul un preţ de reabilitare de 68 de euro pe mp. Pentru multă vreme, fosta Casa a Scânteii a deţinut titlul de cea mai înaltă clădire din Capitală, a cărei înalţime atinge 96 m. Mai înaltă decât Hotelul Intercontinental! Valoarea chiriei încasate de RAPPS de la cei aproximativ 100 de chiriaşi prezenţi în în 2012 în Casa Presei Libere se ridică la peste 350.000 euro lunar (fără TVA), conform instiutuţiei subordonate Guvernului.

2 comentarii

legionarul 12-02-2012 - 15:51

Ptr ce sa reabilitam o cladire cu o arhitectura care nu arenici o legatura cu arhitectura romaneasca.De cate ori vad aceasta constructie mi-aduc aminte de jugul bolsevic si influenta ruseasca.

digital 12-02-2012 - 17:32

pe sistemul de ce să mai mergi la mormântul lu mă-ta cu flori când poți să-i duci niște peturi goale de cola…

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult