Acasa Actualitate-InternaInvestigatii A început demolarea magazinelor etnobotanice

A început demolarea magazinelor etnobotanice

scris de Ziua Veche
45 Afisari

Angajaţii Primăriei Sectorului 6 au demolat, vineri dimineaţă, un magazin de cartier construit cu acte în regulă pe domeniul public pe motiv că firma care deţinea contractul a subînchiriat, pentru câteva luni, spaţiul aflat în apropierea unei şcoli către o firmă care vindea acolo droguri legale, relatează Mediafax.


Magazinul, o fostă baracă de tablă modernizată de proprietari, a fost construit pe un teren aparţinând domeniului public şi închiriat către aceştia. Autorizaţia de construcţie, ca de altfel toate de acest tip, este una „provizorie”, după cum au explicat reprezentanţii autorităţii de sector sosiţi la adresa din Drumul Taberei cu câteva zeci de minute înainte de ora anunţată pentru demolare.

Florenţa Preda, propietara spaţiului comercial din strada Râul Doamnei, le-a arătat jurnaliştilor un dosar plin cu acte, în încercarea de a-i convinge pe cei prezenţi că are dreptate şi că acţiunea Primăriei Sectorului 6 este ilegală. Ea admite însă că, lovită de criza economică, a închis magazinul alimentar care funcţiona în spaţiul comerical situat la câţiva metri de gardul unei şcoli la începutul anului şi că, în luna septembrie, a închiriat spaţiul gol unei firme care a promis că face acolo un magazin „de mâncare pentru câini şi pisici”.

Contractul prin care firma Florenţei Preda a închiriat de la Primăria Sectorului 6 terenul pe care este construit magazinul prevede însă clar că este interzisă schimbarea destinaţiei spaţiului comercial, aceasta fiind explicit prevăzută în contract: comercializarea de produse alimentare şi non-alimentare.

În ultimele zile, alte trei magazine care comercializau produse etonobotanice, aflate în apropierea şcolilor, au fost închise în urma sesizărilor cetăţenilor din Sectorul 6 al Capitalei.

Primăria Capitalei a făcut un proiect care, dacă va fi aprobat, va duce la interzicerea pe o rază de un kilometru în jurul şcolilor a magazinelor de comercializare a substanţelor halucinogene, etnobotanice, a plantelor şi substanţelor care au fost identificate ca fiind dăunătoare sănătăţii publice neinterzise încă prin legislaţie.

Proiectul a fost elaborat după ce Inspectoratul Şcolar al Capitalei a sesizat Poliţia, Prefectura şi Jandarmeria că în apropierea a 39 de şcoli sunt magazine care vând substanţe etnobotanice sau alte produse cu efect nociv asupra elevilor. Sesizarea a survenit unui caz semnalat la Colegiul „Dimitrie Leonida” din Capitală, şase elevi fiind sancţionaţi pentru consum de etnobotanice.

La Braşov, astfel de magazine vor fi interzise din 15 noiembrie, iar primăriile Iaşi şi Suceava caută şi ele soluţii.

 

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS