Acasa Actualitate-InternaInvestigatii Afacerile ascunse ale presedintelui Consiliului National de Solutionare a Contestatiilor

Afacerile ascunse ale presedintelui Consiliului National de Solutionare a Contestatiilor

scris de Ziua Veche
82 afisari

Bogdan Lorand Lehel este din 24 februarie 2010 noul presedinte al Consiliului National de Solutionare a Contestatiilor (CNSC). El este investigat din luma martie a.c. de catre Agentia Nationala de Integritate pentru afaceri comerciale efectuate, pe sest, la firma surorii sale, cu echipamente pentru persoane cu handicap, Bogdan fiind, deloc intamplator, fost subsecretar de stat la Autoritatea Nationala pentru Persoanele cu Handicap (ANPH). Bogdan nu si-a declarat aceste activitati si, mult mai grav, „firma surorii” apare ca a formulat in 2008 mai multe contestatii la CNSC, in cazul unor licitatii pe care le-a pierdut, dar solutionate favorabil de institutia unde lucra fratele.

 

 

Din octombrie 2006 si pana la numirea in fruntea CNSC, Bogdan Lehel a fost consilier de contestatii, membru si sef al unor complete de judecata ale CNSC (care solutionau contestatii formulate de agentii economici care participau la marile licitatii publice pentru lucrari edilitare cu bani publici). Din august 2005 si pana in octombrie 2006, acelasi Bogdan a fost subsecretar de stat la Autoritatea Nationala pentru Persoanele cu Handicap.

 

Cand iti vine inspiratia sa faci afaceri

 

Desi functionarii publici nu au voie sa administreze societati comerciale, despre Bogdan Lehel avem documente care demonstreaza implicarea sa directa in administrarea firmei surorii sale Tunde Bogdan – VERTICAL EXPERT INDUSTRY SRL Bucuresti, care se lauda in piata ca este „unul din cei mai importanti importatori si distribuitori de echipamente de accesibilizare pentru persoane cu dizabilitati locomotorii (…) care tinde sa impuna produse de cea mai buna calitate din gama platformelor lift drepte si curbe pentru scari, platforme…” Interesant este ca firma surorii, avand ca obiect de activitate comertul cu echipamente pentru handicapati, a fost infiintata in luna octombrie 2006, exact cand fratele Bogdan parasea functia de subsecretar de stat la ANPH. Cum de si-a descoperit sora vocatie de om de afaceri exact pe domeniul fratelui, putem sa ne imaginam fiecare! Mai ales ca in primul an de activitate (2007)  VERTICAL EXPERT INDUSTRY SRL a spart piata de profil cand a declarat, cu doar trei angajati, un profit de 270.713 ron, la o cifra de afaceri de 1.212.324 ron.

Documente oficiale, intrate in posesia redactiei Ziuaveche.ro demonstreaza faptul ca actualul presedinte al CNSC a desfasurat veritabile acte de comert, cu procura notariala, in numele surorii sale, la firma VERTICAL EXPERT INDUSTRY SRL. Firma care, ca un facut, a formulat mai multe contestatii la CNSC, pe diferite licitatii, si a obtinut castig de cauza. Bogdan Lehel a semnat acte comerciale si, pe multe dintre aceste documente apar semnaturi care – desi nu suntem experti grafologi – par ca seamana ca doua picaturi de apa cu ale lui, chiar daca au fost date in numele surorii sale.

 

Omise din declaratiile de avere si interese

 

Atentie! Bogdan Lehel nu a mentionat in declaratiile sale de avere si interese activitatile sale de comert de la  VERTICAL EXPERT INDUSTRY SRL!

La 15 mai 2008, prin Procura autentificata sub nr. 2508 de catre Biroul Notarilor Publici Botea, din Satu Mare, sora Tunde Bogdan l-a imputernicit pe fratele Bogdan Lehel ca „in numele meu si pentru societate sa depuna toate diligentele in vederea bunei organizari si functionari a SC VERTICAL EXPERT INDUSTRY SRL, de asemenea sa contracteze credite de la orice banca, sa semneze contractele de credit, contractele de garantie mobiliara si imobiliara, cu privire la bunurile mobile si imobile ale societatii, sa cumpere imobile (terenuri, apartamente, case, spatii comerciale etc), sa vanda bunuri mobile si imobile ale societatii, sa semneze contracte cu societati comerciale private romane sau straine (…) mandatarul meu se va prezenta in fata tuturor organelor competente (notar public, Camera de Comert, Banca, ADFP – Finante, Directia Municii, oficiul postal, judecatorie etc) va formula cereri si actiuni, va incheia si semna orice fel de contracte necesare bunei administrari si desfasurari a activitatii societatii, va incasa facturi si va face plati curente…” Lista abilitatilor economice conferite prin procura este lunga si, ca sa rezumam, sora l-a abilitat pe frate sa procedeze ca si cand el er fi fost adevaratul actionar si administrator al societatii. Procura a fost data pe durata nelimitata, pana la o eventuala revocare. Iar fratele a facut fel de fel de afaceri. Acte intrate in posesia noastra demonstreaza ca actualul presedinte al CSNC se folosea de procura si la mai bine de sase luni de la emiterea ei  – fapt de dovedeste o activitate iesita din comun, care excede unei imputernicire pe un termen scurt, legat de o imposibilitate vremelnica de administrare. In fapt, in unele dintre documentele SC VERTICAL EXPERT INDUSTRY SRL pe care le detinem, apar semnaturi in numele lui Bogdan Tunde, care nu sunt ale acesteia, dar care, asa cum am precizat mai sus, ne fac sa credem ca seamana cu ale actualului presedinte al CNSC.

 

Contestatiile firmei surorii la CNSC

 

Culmea ca firma VERTICAL EXPERT INDUSTRY SRL nu se bucura doar de priceperea de manager cu procura a lui Bogdan, ci participa la greu la fel de fel de licitati publice, pe care nu le castiga, dar contesta rezultatele defavorabile, unde credeti, taman la CNSC! Si le castiga.

Evident, a fost doar o coinicidenta ca fratele era la alte complete de judecata de la CNSC. Iata cateva din licitatiile contestate la CNSC de catre SC VERTICAL EXPERT INDUSTRY SRL condusa de consilierul CNSC.

–        contractul de achizitie publica, avand ca obiect platforma acces persoane cu dizabilitati la sediul Primariei Medias. Prin decizia CNSC nr. 2572/345 C4/975 din 16.06.2008, s-a admis contestatia SC VERTICAL EXPERT INDUSTRY SRL si s-a anulat adresa de comunicare a rezultatului procedurii;

–        contractul de achizitie publica avand ca obiect achizitie sisteme fixe de transport carucioare pentru persoane cu dizabilitati locomotorii de la Directia Generala a Finantelor Publice a Municipiului Bucuresti. Prin decizia CNSC nr. 1603/167 C7/1286 din 05.05.2008 a fost admisa contestatia SC VERTICAL EXPERT INDUSTRY SRL, iar autoritatea contractanta a fost obligata sa-si modifice caietul de sarcini prin prevederea unor specificatii tehnice asa cum au fost cerute ele de contestatoare;

–        contractul de furnizare a 500 bucati panouri afisaj electoral, procedura de atribuire organizata de Primaria Timisoara. SC VERTICAL EXPERT INDUSTRY SRL a cerut anularea procedurii si reluarea ei „intr-un mod mai permisiv pentru ofertanti”. Prin decizia CNSC nr. 1242/5 C5/1011 din 08.04.2008 s-a luat act de renuntarea la contestatie;

Probabil ca mai sunt si alte contestatii facute la CNSC, insa verificarile noastre au vizat doar anul 2008.

Bogatasul Bogdan ne da cu flit

Presedintele CNSC a inceput sa se imbogateasca subit incepand cu anul 2007, cand a facut un salt urias. A inceput sa achizitioneze terenuri, case si masini. Iar conturile lui si ale sotiei (Mioara Bogdan, fosta secretar general al Autoritatii Nationale pentru Protectia Copilului) au crescut vertiginos.

Ziuaveche.ro i-a solicitat presedintelui CNSC, prin adresa oficiala, sa ne lamureasca cu privire la implicarea sa in afacerile surorii – despre care au aparut cateva informatii sumare prin presa –  in conditiile in care un functionar public nu are voie sa desfasoarea asemenea activitati. Raspunsul lui Bogdan Bogdan, care ne-a fost dat prin purtatorul de cuvant al institutiei este fabulos Acest raspuns constituie, in opinia noastra, o bataie de joc fata de opinia publica, din partea unei persoane care conduce o institutie publica. Il publicam integral: Aspectele la care faceti referire, precum si pozitia institutiei noastre  au facut obiectul unor articole publicate la inceputul lunii martie a.c. de agentiile de presa Agerpress si Newsin si de portalul reportervirtual.ro. Pentru a vedea pozitia institutiei noastre va sugeram sa consultati arhiva respectivelor agentii de presa si a portalului mentionat”.

De pe blogul reportervirtual.ro am reusit sa aflam pozitia lui Bogdan pe care acesta ne-a refuzat-o. O publicam pentru ca ea ii invata pe functionarii publici cum sa ocoleasca legea, in viziunea juristului Bogdan: Potrivit procurii speciale intocmite la acel moment, actualul presedinte al CNSC era imputernicit printre altele sa contracteze credite de la orice banca, sa depuna toate diligentele in vederea unei bune organizari si functionari a societatii, sa semneze contracte comerciale cu societati comerciale private romane sau straine si va semna oriunde nevoie o va cere, in fapt, respectiva procura a avut un singur scop: acela de a-i permite domnului Bogdan Lehel Lorand, in lipsa din tara a surorii sale, sa o reprezinte pe aceasta la o adunare generala a S.C. Vertical Expert Industry S.R.L (…) ca atare, afirmatia ca in baza procurii domnul Bogdan Lehel ar fi derulat in numele surorii sale anumite operatiuni economice (cum ar fi incasare dividente, semnare de contracte etc) care sa-i genereze o eventuala incompatibilitate nu se sustin, iar acest lucru putea fi simplu verificat de catre autorul articolului daca acesta ar fi avut bunavointa de a face o minima verificare a „surselor” si „informatiilor” sale (…) Referitor la legislatia aplicabila functionarilor publici precizam ca nu exista interdictii ca un functionar public sa fie imputernicit de catre o persoana pentru a o reprezenta in luarea unor decizii, iar in conformitate cu dispozitiile art. 94, alin 2, litera c, din Legea nr. 161/2003, functionarii publici nu pot detine alte functii si nu pot desfasura alte activitati remunerate sau neremunerate in cadrul regiilor autonome, societatilor comerciale ori in alte unitati cu scop lucrativ, din sectorul public sau privat, in cadrul unei asociatii familiale sau ca persoana fizica autorizata (…) in calitatea sa de consilier de solutionare, Bogdan Lehel Lorand nu a avut nicio legatura cu solutionarea contestatiilor depuse de societatea la care sora sa este asociat minoritar, acestea fiind solutionate de trei complete independente din care domnia sa nu a facut niciodata parte, astfel ca domnia sa nu putea influenta in niciun fel luarea unei decizii in favoarea sau in defavoarea intereselor S.C. Vertical Expert Industry S.R.L. si ca atare nu s-a aflat intr-o eventuala stare de incompatibilitate (…) cine studiaza legislatia in domeniul achizitiilor publice, in speta art. 255, al. 1 din OUG nr. 34/2006 completata si modificata, observa ca este dreptul oricarei persoane care se considera vatamata intr-un drept ori intr-un interes legitim printr-un act al autoritatii contractante, prin incalcarea dispozitiilor legale in materia achizitiilor publice, sa poata solicita anularea actului, obligarea autoritatii contractante de a emite un act, recunoasterea dreptului pretins sau a interesului legitim pe cale administrativ-jurisdictionala sau in justitie in conditiile actului normativ mentionat”.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult