Acasa Actualitate-InternaInvestigatii Afaceristul Stefan Radulescu, trimis in judecata pentru delapidare

Afaceristul Stefan Radulescu, trimis in judecata pentru delapidare

scris de Ziua Veche
47 afisari

 

 

După mai bine de cinci ani, afaceristul Stefan Radulescu a fost trimis in judecata de catre Sectia de Urmarire Penala si Criminalistica a Parchetului General, intr-un nou dosar penal. De data aceasta sub acuzatia de delapidare in forma continuata. Stefan Radulescu este una si aceeasi persoana despre care colegul Razvan Savaliuc dezvaluia, in 2006, ca avea un bloc-notes in care isi nota meticulos, inca din ianuarie 2006, toate intalnirile de taina, contactele pe care le avea cu diferite personaje sonore aflate la acea vreme din fruntea DNA (Mircea Zarie, fost adjunct al lui Daniel Morar), Parchetul General, ofiteri MAI, secretari de stat și functionari de la Interne. 


Urmarirea penala a lui Stefan Radulescu in acest dosar a fost inceputa in 16 septembrie 2004, dar de atunci si pana in prezent ancheta s-a desfăsurat greoi. Procurorii afirma ca inculpatul, care va fi judecat de catre magistratii Judecatoriei Sector 6, a tras de timp folosind tot felul de procedee, iar prezentarea materialului a durat mult pentru ca Radulescu venea la parchet, citea o ora din dosar, dupa care spunea ca nu mai poate si, pentru ca legea nu impune în timpul acestei faze a procedurii judiciare vreun termen limita, a trebuit ca anchetatorii sa se supuna programului impus de inculpat.

 

Manevra infractionala

 

Rechizitoriul devoaleaza modul prin care Stefan Radulescu a savarsit un act de delapidare in calitate de administrator in Consiliului de Administratie al SC MOBINS SA, cu ocazia negocierii si incheierii actului de cesiune prin care Asociatia PAS MOBINS a cesionat un pachet de 54 % din actiunile catre SC WEST MAR LOGISTIC SRL. Potrivit anchetatorilor, Radulescu i-a indus in eroare pe co-contractanti deoarece nu dispunea de resursele financiare necesare la acel moment. Dupa ce a dobandit pachetul majoritar, afaceristul a facut mai multe majorari de capital cu aporturi fictive sau supraevaluate.

Conform documentului emis de parchet, activitatile frauduloase s-au derulat pe doua planuri. Tranzactionarea actiunilor detinute de SC PAS MOBINS SA in favoarea SC WEST MAR LOGISTIC SRL, unde administrator era chiar sotia acestuia, Maria Radulescu, precum si traficarea sumelor de bani apartinand MOBINS SA de catre Stefan Radulescu cu directie catre firma sotiei sale.

Expertiza contabila judiciara efectuata in dosar a relevat sume imense manipulate in scopul delapidarii, realizarea investitiilor aflate in anumite clauze nu au fost realizate in totalitate. Expertiza a concluzionat ca pachetul de 267.724 actiuni MOBINS a fost cesionat pentru suma totala de 635.469.744 ROL, la un pret de 10,7 ori mai mic fata de valoarea nominala a acestora. In urma efectuarii unor tranzactii ulterioare, membrii Asociatiei PAS MOBINS au pierdut beneficiul obtinut prin privatizarea SC MOBINS prin metoda MEBO, adica fix 6.107.630.256 ROL. Mai mult, expertiza a evidentiat o situatie atipica in relatiile financiare dintre doua persoane juridice, in sensul ca actionarul devenit majoritar- adica firma sotiei lui Radulescu s-a indestulat cu suma de 5,19 miliarde ROL sub forma de avans, de la firma pe care trebuia sa o protejeze (SC MOBINS). Cu privire la facturile ce vizau mijloace fixe si obiecte de inventar s-a stabilit ca SC WEST MAR LOGISTIC le achizitiona de la alte societati comerciale din grupul firmelor detinute de Stefan Radulescu ( SC SOMACO, SC TRANSPORTURI ASTRA SA etc) pe care le refactura ulterior catre SC MOBINS sau alte societati comerciale cu adaosuri ce variau intre 40%-100 %.

Anchetatorii au stabilit ca firma SC WEST MAR LOGISTIC SRL Bucuresti, care la inceputul acestei afaceri, in 2002, avea un singur angajat – asociatul unic Mariana Radulescu, a fost utilizata in cadrul grupului de firme detinute de Stefan Radulescu ”pentru a colecta resursele economico-financiare si de personal ale celorlalte societati comerciale din cadrul acestui grup de firme”.

Modalitatea de tranzactionare a actiunilor detinute de SC PAS MOBINS SA in favoarea SC WEST MAR LOGISTIC face obiectul unei cauze ce a fost declinata catre Parchetul Judecatoriei Sector 6, cauza ce are la baza plangerile formulate de un grup de salariati ai SC MOBINS reprezentati de fostul director general al societatii Dan Radu Nicoara.

0 comentariu

nasolii 13-05-2010 - 11:23

bravo cristi, baga si gastronomie spaniola

pili navarro 13-05-2010 - 13:31

Estupendo Cristi,a ver cuando hablas de zaragoza

elena 13-05-2010 - 15:02

ce-mi place cand nici nu ma gandesc ce-osa ne prezinti….e suuper…

roxana 13-05-2010 - 15:32

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult