Acasa Actualitate-InternaInvestigatii Andronescu a câştigat bătălia cu ANI privind conflictul de interese

Andronescu a câştigat bătălia cu ANI privind conflictul de interese

scris de A.B.
10 afisari

Ecaterina Andronescu a câştigat la Curtea de Apel Bucureşti procesul cu Agenţia Naţională de Integritate privind conflictul de interese. Instanţa a dispus anularea deciziei ANI potrivit căreia Andronescu a fost în timpul mandatului de ministru al Educaţiei şi manager în cadrul unui proiect.

andronescuInstanţa Curţii de Apel Bucureşti a admis cererea Ecaterinei Andronescu şi a dispus anularea deciziei ANI din iunie 2011, potrivit căreia, în timpul mandatului acesteia de ministru al Educaţiei, a fost şi manager în cadrul unui proiect POSDRU, funcţie în baza căreia a încasat aproape 40.000 de lei.

Potrivit Mediafax, ANI a declarat recurs la decizia Curţii de Apel Bucureşti, care se va judeca la instanţa supremă.

De asemenea, Ecaterina Andronescu a formulat şi o cerere de suspendare a efectelor raportului ANI privind conflictul de interese, până la o decizie definitivă privind anularea documentului, solicitare care urmează să se judece la Curtea de Apel Bucureşti în 18 mai.

La începutul acestei luni, ANI anunţa că a sesizat Parchetul instanţei supreme în cazul Ecaterinei Andronescu pentru conflict de interese, deoarece în timpul mandatului de ministru al Educaţiei a fost şi manager în cadrul proiectului POSDRU

ANI preciza că, în perioada 12 februarie 2009 – 30 septembrie 2009, mandatul Ecaterinei Andronescu de rector şi ordonator de credite al Universităţii Politehnica din Bucureşti a fost întrerupt pentru îndeplinirea funcţiei de ministru al Educaţiei.

Cu patru ani în urmă, în 8 septembrie 2008, Andronescu a semnat Decizia nr. 302 prin care a fost desemnată manager al proiectului „Pregătirea competitivă a doctoranzilor în domenii prioritare ale societăţii bazate pe cunoaştere”, funcţie în baza căreia a încasat, în perioada octombrie 2009 – aprilie 2011, suma de 39.843 lei, arăta ANI.

Potrivit Agenţiei Naţionale de Integritate, în perioada îndeplinirii funcţiei de ministru, Andronescu nu s-a suspendat din funcţia de manager de proiect.

În aceste condiţii, ANI susţinea că Ecaterina Andronescu a încălcat regimul juridic privind conflictul de interese în materie administrativă, ca urmare a obţinerii unui beneficiu patrimonial şi a semnării documentelor din cadrul proiectului.

În apărarea sa, Andronescu declara  pe atunci că până la ieşirea din mandatul de ministru al Educaţiei nu a luat niciun leu din proiectul cu fonduri structurale, iar în 2010 a primit de la Agenţie un verdict din care rezultă că nu este incompatibilă.

Cât despre numirea ei în funcţia manager de proiect, Ecaterina Andronescu declara că aceasta a fost decisă de Senatul Universităţii Politehnica din Bucureşti.

Ecaterina Andronescu a subliniat că de la aprobarea acestui proiect, în 1 octombrie 2008, şi până la ieşirea din mandatul de ministru al Educaţiei, în septembrie 2009, nu a luat niciun leu din acest proiect, precizând că poate dovedi cu acte acest lucru.

Contractul de finanţare POSDRU datat 25 septembrie 200, a avut o finanţare iniţială nerambursabilă în valoare de 18.130.000 lei, fiind încheiat între Ministerul Muncii, Familiei şi Egalităţii de Şanse, Direcţia Generală Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane şi Universitatea Politehnica din Bucureşti. Suma iniţială de finanţare a fost redusă printr-un act adiţional până la valoarea de 14.350.688,16 lei (fără TVA), reprezentând 98% din valoarea eligibilă a proiectului, diferenţa de 2%, respectiv 292.871,19 lei, având ca sursă de finanţare contribuţia beneficiarului, Universitatea Politehnica din Bucureşti, preciza ANI.

Totodată, ANI a mai stabilit că Ecaterina Andronescu a fost în incompatibilitate, deoarece a exercitat simultan funcţia de rector şi pe cea de senator.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult