Acasa Actualitate-InternaInvestigatii Angajati ai Oficiului de Cadastru Iasi retinuti pentru afaceri cu terenuri

Angajati ai Oficiului de Cadastru Iasi retinuti pentru afaceri cu terenuri

scris de Ziua Veche
1 afisari

Cel puţin şase persoane din Iaşi au fost reţinute de procurorii DIICOT în legătură cu afacerile cu terenuri şi imobile din municipiu, printre acestea fiind şi doi angajaţi ai Oficiului de Cadastru din Iaşi, informează Mediafax.


La sediul Poliţiei judeţului Iaşi au fost audiate aproximativ 30 de persoane implicate în acest caz, ordonanţele de reţinere fiind emise pe parcursul nopţii de vineri spre sâmbătă. Printre cei reţinuţi se numără şi doi funcţionari ai Oficiului de Cadastru din Iaşi, Ciprian Maftei şi Cosmin Radu. Au  primit ordonanţe de reţinere şi Ioan Constantin Mihu, acuzat că ar fi acceptat ca pe numele său să fie întocmite documente în fals, şi Cozmin Dumitraşi, bănuit că ar fi achiziţionat terenuri, despre care ştia că ar fi fost obţinute în baza unor acte falsificate.

Ancheta în cazul afacerilor ilegale cu terenuri şi imobile din municipiu a fost declanşată în urmă cu câteva luni, după ce unui ieşean i s-a propus să cumpere un teren în oraş, acesta constatând, după ce s-a deplasat la amplasamentul respectiv, că, de fapt, terenul era al lui. Bărbatul a depus o reclamaţie la Oficiul de Cadastru din Iaşi, care a declanşat o anchetă internă.

“Am făcut verificări atunci, iar tranzacţia a fost blocată. Ulterior, am extins cercetările interne şi am constatat că mai sunt patru astfel de cazuri pe raza municipiului. Doi funcţionari ai Oficiului de Cadastru, Ovidiu Pleşescu şi Cosmin Radu au fost sancţionaţi prin tăierea a 10 la sută din salariu, iar în plus am sesizat organele în drept pentru a face ancheta. De aici a pornit totul. Cine e vinovat să plătească. Instituţia nu e vinovată în ansamblu”, a şeful Oficiului de Cadastru Iaşi, Narciza Nedelcu pentru Mediafax.

O grefieră, trei angajaţi ai Oficiului ieşean de Cadastru şi Publicitate Imobiliară şi alte 17 persoane sunt cercetate în legătură cu afacerile imobiliare din Iaşi, prejudiciul fiind considerat de către DIICOT drept unul considerabil, având în vedere suprafaţa mare şi amplasamentele terenurilor.

Procurorii DIICOT – Structura Centrală au destructurat un grup infracţional organizat, constituit din 21 de persoane, din care trei angajaţi ai Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Iaşi, specializat în săvârşirea infracţiunilor de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, fals în înscrisuri oficiale şi uz de fals, a informat, vineri, DIICOT. Potrivit sursei citate, membrii grupării identificau terenuri situate în zone centrale ale municipiului Iaşi, proprietatea Cosiliului Local Iaşi, neocupate şi fără intabulare, şi falsificau actele de provenienţă ale acestora (contracte de vânzare-cumpărare autentificate la fostul Notariat de Stat, certificate de moştenitor, hotărâri judecătoreşti).

Folosind aceste documente falsificate, inculpaţii cumpărau aparent legal terenurile, prin întocmirea de contracte de vânzare-cumpărare simulate, imobilele fiind astfel introduse în circuitul civil şi revândute unor cumpărători de bună credinţă.

O parte din învinuiţi se ocupau de întocmirea documentaţiei cadastrale, ce conţinea date neconforme realităţii şi de certificarea datelor înscrise în documentaţie, iar învinuiţii angajaţi ai Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Iaşi efectuau operaţiunile de intabulare, deşi terenurile nu erau identificate cu numere topografice ori se aflau pe alte amplasamente ori pentru acestea nu existau documentele originale de provenienţă.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult