Acasa Actualitate-InternaInvestigatii Nu amenintati datornicul! Riscati sa fiti inculpat pentru santaj!

Nu amenintati datornicul! Riscati sa fiti inculpat pentru santaj!

scris de Ziua Veche
3 afisari

Criza economica aparuta in economia romaneasca a lasat multe raporturi juridice si obligationale neonorate. Disperarea cu care se actioneaza in unele cazuri, pentru recuperarea unor datorii, il poate face pe cel care actioneaza in acest mod sa se expuna legii penale.


In continuare urmeaza a ne referi la posibilitatea ca
aceste raporturi obligationale, in conditiile in care au fost antamate intre persoane fizice si in mediu interlop, sa creeze conditiile pentru savarsirea infractiunii de santaj, fapta prevazuta de art. 211 Cod penal. Astfel, este cunoscut faptul ca de foarte multe ori persoane care se considera prejudiciate vad ca unica posibilitate de a-si recupera de la debitori datoria, amenintarea acestora cu darea in vileag a unei fapte reale sau imaginare, compromitatoare pentru persoana in cauza, pentru sotul acesteia sau pentru o ruda apropiata, sau constrangerea acelei persoane sa dea, sa faca, sa nu faca ceva prin violenta, incercand astfel sa-i anihileze sau limiteze dreptul de optiune, toate acestea in loc sa apeleze la conduita impusa de legiuitor.

 

 

O asemenea abordare se circumscrie in totalitate savarsirii infractiunii de santaj si, nu putine au fost cazurile, in care un creditor al unei obligatii reale si corecte din punct de vedere juridic, grabit sa forteze oarecum repararea prejudiciului a inteles sa nu apeleze la forta coercitiva a statului, proferand amenintari asupra debitorului, in special cu privire la darea in vileag a unei fapte de natura penala.

 

Astfel, sa presupunem ca intre doi intermediari de terenuri, care s-au inteles verbal cu privire la impartirea unui comision, pe fondul crizei imobiliare si a lipsei de bani sa se nasca intre ei un conflict de natura pecuniara. Cel care s-a considerat neandreptatit prin neprimirea banilor la care se considera indreptatit de la celalalt intermediar, a inceput sa il ameninte pe acesta din urma spunandu-i ca in conditiile in care nu ii va plati datoria, va publica pe internet fotografii compromitatoare cu sotia acestuia sau va trimite o sesizare organelor de politie cu privire la faptul ca in trecut acesta ar fi folosit acte false sau ar fi inselat diferite persoane in cursul tranzactiilor imobiliare.

Oricare dintre aceste amenintari este apta a-l face pe cel care se considera indreptatit sa primeasca banii, pasibil de pedeapsa penala pentru savarsirea infractiunii de santaj, legiuitorul considerand ca aceasta este o modalitate imorala de obtinere a unui folos, prin constrangere si amenintare. Ramane de vazut daca folosul ce urma a fi obtinut este just sau dimpotriva injust, constatare care, desi are importanta in economia normei de incriminare, este uneori greu de determinat de catre instanta de judecata sau organul de urmarire penala.

Avand in vedere cele de mai sus concluzionam ca in nici un caz, calitatea de creditor sau de persoana indreptatita la repararea unui prejudiciu, nu ne da dreptul de a adresa amenintari debitorului chiar cand acesta este de vadita rea-credinta. Urmeaza ca litigiul odata iscat sa fie deferit solutionarii organelor competente, aceasta fiind solutia corecta. Aceasta si in conditiile in care practica a demonstrat ca in cele mai multe cazuri debitorii de rea-credinta abia asteapta sa formuleze impotriva creditorului o plangere penala pentru santaj.

 

Art. 211 Cod penal

Santajul

  1. Constrangerea unei persoane prin violenta sau amenintare sa dea, sa faca, sa nu faca sau sa sufere ceva, daca fapta este comisa spre a dobandi un folos injust, pentru sine sau pentru altul, se pedepseste cu inchisoare stricta de la un an la 5 ani.

  2. Cand constrangerea consta in amenintarea sau darea in vileag a unei fapte reale sau imaginare, compromitatoare pentru persoana amenintata, pentru sotul acesteia sau pentru o ruda apropiata, pedeapsa este inchisoare stricta de la 2 la 7 ani.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult