Acasa Actualitate-InternaInvestigatii Avertismentul Poliţiei Române

Avertismentul Poliţiei Române

scris de G. D.
93 afisari

Poliția Română avertizează cetățenii în privința unei noi metode infracționale de deturnare a transferurilor bancare efectuate de societăți comerciale în relațiile de afaceri, în principal prin compromiterea și accesarea neautorizată a conturilor de e-mail.

Infractorii caută mereu idei pentru a câștiga ilicit bani. O nouă metodă vizează deturnarea transferurile bancare efectuate de către societăți comerciale, în relațiile de afaceri. Schemă infracțională a acestor fapte presupune compromiterea și accesarea neautorizată a conturilor de e-mail ale societăților comerciale, monitorizarea corespondenței purtate de angajații respectivei firme și simularea corespondenței reale, prin intermediul unei adrese de e-mail asemănătoare cu cea a societății partenere. Finalitatea poate fi deturnarea transferului de bani către un cont bancar diferit față de cel al beneficiarului, cont controlat de către alți membri ai grupării infracționale”, se arată într-un comunicat.

Poliția recomandă, pentru prevenirea unor astfel de „email fraud”, schimbarea, la un interval de timp regulat, a parolelor de acces în conturile de e-mail folosite în activitatea comercială, cu folosirea autentificării în doi pași. Alte recomandări vizează limitarea utilizării calculatoarelor destinate efectuării de tranzacții financiare de la utilizarea lor în alte scopuri (accesare email personal, rețele de socializare), fiind evitate astfel și riscurile de infectarea cu programe informatice de tip malware; stabilirea de proceduri clare de lucru și informați angajații cu privire la eventualele riscuri; confirmarea telefonică pentru operațiunile atipice sau atunci când se solicită efectuarea transferului într-un cont bancar diferit față de cel obișnuit.

„Evitați de a răspunde la email-urile în care se solicită schimbarea contului bancar, prin utilizarea funcției de ”replay” și creați un email nou, prin care să solicitați confirmarea acestui fapt. Informați în cel mai scurt timp poliția, în cazul în care societățile comerciale sunt implicate în astfel de cazuri!”, adaugă sursa citată.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult