Acasa Actualitate-InternaInvestigatii Avionul prăbuşit în Maramureş. Primele concluzii ale anchetei

Avionul prăbuşit în Maramureş. Primele concluzii ale anchetei

scris de M.A.
8 afisari

În cursul zilei de duminică, în localitatea Copalnic Mănăștur a ajuns o echipă de la Centrul de Investigare a Siguranței a Aviației Civile București. Specialiștii au încearcat să stabilească posibilele cauze care au dus la prăbușirea aeronavei cu puțin timp înainte de aterizare. 

foto emaramures.ro

foto emaramures.ro

Aeronava Ikarus C 22 de mici dimensiuni s-a prăbușit, sâmbătă seara, în timp ce efectua manevra de aterizare pe un aerodrom privat din comuna Copalnic Mănăștur. În urma impactului cu solul, pilotul instructor Istvan Fazekaș (63 de ani) și-a pierdut viața, iar elevul copilot, Lucian Corneanu ( 33 de ani) a supraviețuit și se află internat la Spitalul Județean de Urgență din Baia Mare.

Lucian Corneanu era un pasionat de aviație, iar de curând își achiziționase aeronava. Tânărul lua lecții de zbor cu pilotul Istvan Fezekaș, care până la pensionare a fost comandantul Aeroclubului din județul Satu Mare. Martorii ocularii au relatat echipei de anchetă că avionului i s-ar fi oprit motorul în timp ce se afla pe panta de aterizare, căzând de la aproximativ 15-30 de metri.

Pe aerodromul cu iarbă din comuna Copalnic Mănăștur se efectuează frecvent zboruri de antrenament și/sau agrement de proprietarii care dețin aeronave de mici dimensiuni și sunt pasionați de zbor.

Anchetatorii au emis doua ipoteze: fie aparatul de zbor a avut o defectiune, fie a ramas fara combustibil in aer.

Pilotul avea 63 de ani si o viata intreaga si-a dedicat-o invatandu-i si pe altii sa zboare. La fel s-a intamplat si sambata. A plecat impreuna cu un elev de pe aerodrumul din Copalnic Manastur, aflat la 25 de kilometri de Baia Mare. Dintr-o data aparatul a disparut de pe cer, iar localnicii au auzit bubuitura puternica. La impactul cu solul, pilotul a decedat pe loc. Elevul, in schimb, a avut zile.

Elevul, in varsta de 33 de ani, urma cursuri de pilotaj de un an si isi dorea sa obtina brevetul. Tocmai pentru ca era pasionat de zbor si-a cumparat propriul avion, cel cu care s-a si prabusit. O prima ipoteza ar fi ca aparatul ar fi ramas fara combustibil, in aer. Este greu de imaginat totusi ca un pilot cu experinta s-ar fi urcat la mansa fara sa se asigure ca avionul este alimentat. De aceea, nici ipoteza unei defectiuni nu este exclusa.

Cred ca si-o pierdut altitudinea si balansul. Avionul si motorul n-a avut putere sa-l scoata din picaj si a cazut”, explica un pilot. „A fost instructor 46 ani, el nu putea sa greseasca nicicum. Conditiile meteo au fost ideale. N-au fost probleme din cauza asta”, spune un altul. Cand echipajele medicale au ajuns la fata locului, pentru pilot nu s-a mai putut face nimic.

Pilotul a fost in stop-cardiorespirator. Copilotul are multiple traumatisme si a fost transportat la spitalul din Baia Mare. Medicii spun ca viata lui nu este pusa in pericol, insa il tin sub stricta supraveghere medicala, avand in vedere ca tanarul a trecut acum ceva timp si printr-o operatie de transplant de rinichi.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult