Acasa Actualitate-InternaInvestigatii UPDATE. Badea către Dan Fătuloiu: 500.000 euro cash, 300.000 euro business, 200.000 euro final

UPDATE. Badea către Dan Fătuloiu: 500.000 euro cash, 300.000 euro business, 200.000 euro final

scris de Ziua Veche
11 afisari

.

Update ora 17.10: Secretarul de stat din MAI, Dan Fătuloiu, a luat o pungă de culoare albă de la Cătălin Chelu, aflat într-o maşină parcată în apropiere de intrarea în sediul Ministerului Administraţiei şi Internelor, punga în care se aflau 212.850 de lei fiind desfăcută în biroul chestorului şef de faţă cu martorii.


În decizia judecătorului, prin care au fost arestaţi preventiv Cătălin Chelu, Gabriel Constantinescu, Antonel Bunu şi Ştefan Badea, se arată că în 19 noiembrie, Chelu a remis denunţătorului Dan Fătuloiu prima tranşă (din mita de 1.000.000 de euro, potrivit înţelegerii-n.r.) reprezentând suma de 212.850 de lei în numerar (echivalentul a aproximativ 50.000 de euro).

Constantinescu se afla în apropiere, împreună cu Badea.

„Indiciile temeinice rezultă din coroborarea probelor administrate în cauză: denunţul şi declaraţiile martorului Fătuloiu Dan, denunţul şi declaraţiile martorului Fătuloiu Alexandru; procesul-verbal privind constatare a infracţiunii flagrante din 19 noiembrie 2010; planşa fotografică privind bancnotele ce compun suma de 212.850 lei; planşa fotografică cu principalele momente operative cu ocazia întâlnirii, la 19 noiembrie 2010, dintre denunţătorul Fătuloiu Dan şi inculpatul Cătălin Chelu; procesele-verbale de percheziţie asupra vehiculului; înscrisurile puse la dispoziţia organelor de urmărire penală de către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie privind situaţia dosarelor penale în care sunt cercetaţi inculpaţii în cauză; procesele-verbale de redare a conţinutului înregistrărilor audio-video a dialogurilor purtate în mediul ambiental şi procesul-verbal de redare a conţinutului înregistrării convorbirii telefonice purtată la 10 septembrie 2010 de către inculpaţii Badea şi Bunu”, notează instanţa argumentele pentru care a decis arestarea preventivă a celor patru.

Totodată, judecătorul notează că apărările lui Chelu, în sensul că a acceptat de a-i da chestorului Fătuloiu mită, întrucât acesta i-a solicitat insistent şi l-a hărţuit, nu pot fi reţinute, „faţă de probele administrate în cauză”.

Mai mult, spune judecătorul, Chelu a negat înmânarea banilor, precizând că acea plasă conţinea două agende, un calendar promoţional şi câteva pixuri, însă „din coroborarea procesului-verbal de redare a conţinutului înregistrării audio-video a dialogului purtat la data de 19 noiembrie 2010 între denunţătorul Fătuloiu Dan şi Cătălin Chelu, a planşei fotografice cu principalele momente fixate la data de 19 noiembrie 2010” cu ocazia întâlnirii dintre cei doi, în zona din faţa sediului Ministerului Administraţiei şi Internelor şi a procesului-verbal de constatare a infracţiunii flagrante din data de 19 noiembrie 2010 rezultă că inculpatul omul de afaceri a venit în biroul secretarului de stat cu scopul de a da această tranşă.

Chelu şi-a exprimat „temerea” de a remite banii în biroul lui Fătuloiu, astfel că secretarul de stat a coborât în zona din faţa sediului Ministerului Administraţiei şi Internelor, unde se afla parcat autoturismul inculpatului Chelu, acesta i-a dat o plasă din plastic de culoare albă pe care o avea în autoturism, chestorul şef a luat-o în mână şi a intrat apoi în sediul MAI, „unde, în biroul său, în prezenţa martorilor asistenţi a fost desfăcută punga, constatându-se că în interiorul acesteia se afla o sumă de bani care a fost numărată, cuantumul fiind de 212.850 lei”, notează instanţa.

Totodată, în actul citat se consemnează faptul că din fotografia care îl arată pe denunţător (Dan Fătuloiu-n.r.), deplasându-se spre sediul Ministerului Administraţiei şi Internelor şi având plasa asupra sa, se poate distinge că, în interiorul acesteia, „se află bancnote legate, plasa fiind uşor transparentă”.

Raportul de constatare tehnico-ştiinţifică dactiloscopică din data de 20 noiembrie 2010 a concluzionat că pe suprafaţa pungii din plastic au fost evidenţiate trei urme papilare care nu conţin suficiente elemente dactiloscopice necesare identificării persoanelor care le-au creat, însă acest aspect nu înlătură existenţa indiciilor temeinice privind înmânarea banilor care reiese din probele consemnate în dosar, susţine judecătorul.

Mai mult, spune sursa citată, concluziile raportului de constatare tehnico-ştiinţifică dactiloscopică nu stabilesc faptul că nu au existat urme papilare ale inculpatului pe suprafaţa plasei, ci doar că urmele papilare prelevate nu sunt apte a fi identificate.

————————————————

Ştefan Badea, partenerul de afaceri al lui Cătălin Chelu, i-a propus, în 9 noiembrie, secretarului de stat Dan Valentin Fătuloiu „500.000 euro cash, 300.000 euro business, 200.000 euro final”, sumele fiind consemnate pe o hârtie, fără a se discuta despre ele, transmite, in exclusivitate, Mediafax.

„Chiar din primele secunde ale întâlnirii (care a avut loc în biroul secretarului de stat, n.r.), Badea Ştefan i-a solicitat denunţătorului Fătuloiu Dan Valentin o coală de hârtie şi un pix, iar ulterior a consemnat olograf următoarele menţiuni: «500.000 euro cash, 300.000 euro business, 200.000 euro final» (înscris care a fost ridicat şi ataşat la dosar). Pe aceeaşi coală de hârtie, pentru a evidenţia totalul acestor sume, denunţătorul Fătuloiu Dan Valentin a consemnat olograf, în partea dreaptă a datelor scrise de inculat, că este vorba despre «1.000.000 EU»”, se arată în referatul cu propunerea de arestare a lui Cătălin Chelu şi a celor trei complici ai săi.

Conform cronologiei evenimentelor care fac obiectul dosarului „mită la MAI„, fiul secretarului de stat, Alexandru Fătuloiu, s-a întâlnit în 20 august cu Ştefan Badea şi Antonel Bunu, doi dintre apropiaţii lui Cătălin Chelu, discuţia fiind înregistrată ambiental. Potrivit convorbirilor, Alexandru Fătuloiu i-a dat lui Antonel Bunu numărul de telefon al tatălui său, pentru a fi transmis mai departe omului de afaceri Cătălin Chelu, „urmând ca pe viitor discuţiile referitoare la intervenţiile pentru facilitarea soluţionării favorabile a unor dosare” să fie purtate numai de Dan Fătuloiu cu Chelu.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult