Acasa Actualitate-InternaInvestigatii Baiatul politistului care a impuscat o adolescenta e liber si cere 50.000 de euro daune morale

Baiatul politistului care a impuscat o adolescenta e liber si cere 50.000 de euro daune morale

scris de Ziua Veche
7 afisari

Ionut Dinu, fiul agentului de politie Nelu Dinu, a cerut stramutarea dosarului in care a fost trimis in judecata pentru comiterea infractiunilor de omor si efectuarea fara drept a operatiunilor cu arme si munitii, dupa ce a impuscat in cap o tanara de 19 ani.


 

Intre timp, inculpatul a actionat in judecata Gazeta de Sud (GdS) si cere despagubiri morale si materiale in valoare de… 50.000 de euro, pentru ca i-a fost „defaimata imaginea“. Spre comparatie, Ionut Dinu a fost obligat de Tribunalul Dolj la plata a aproximativ 10.000 de euro daune morale si materiale pentru ca a impuscat-o mortal pe Alexandra Iancu.

Reamintim ca, in dimineata zilei de 25 iunie 2009, Ionut Dinu a impuscat-o in cap cu o arma de tir a tatalui sau pe Alexandra Iancu, de 19 ani, o colega a surorii sale, care statea cu chirie la familia Dinu. Victima a fost transportata imediat la Spitalul de Urgenta, insa, in ciuda eforturilor medicilor de a-i salva viata, aceasta a decedat o zi mai tarziu. Initial, agentul Nelu Dinu si fiul sau, Ionut, au sustinut ca arma s-a descarcat accidental, dupa ce tanarul s-a impiedicat intr-o pereche de papuci in timp ce mergea cu arma prin casa. Expertiza complexa balistica, traseologica si fizico-chimica ceruta de procurori in acest caz a aratat ca atunci cand a fost impuscata Alexandra, Ionut Dinu se afla lateral dreapta fata de corpul victimei (care statea intinsa pe pat) si in plan superior fata de aceasta. Directia de tragere a fost din partea lateral dreapta superioara fata de victima, fapt consemnat si in raportul intocmit de IML Craiova. De asemenea, expertiza a mai aratat ca arma nu se putea descarca accidental, ci doar prin actionarea tragaciului, dupa ce, initial, fusese armata prin culisarea spre inainte-inapoi a inchizatorului si pozitionarea sigurantei in pozitia „neasigurat“. Dupa cum s-a consemnat in rechizitoriul prin care s-a dispus trimiterea in judecata a lui Ionut Dinu, „in baza probelor administrate, dar indeosebi a expertizelor de specialitate care s-au efectuat si care indicau imposibilitatea descarcarii accidentale a armei, procurorul a ajuns la concluzia ca inculpatul a savarsit fapta cel putin cu intentie indirecta, care, juridic, inseamna ca a prevazut pericolul atunci cand s-a inarmat, nu a urmarit rezultatul letal, dar a acceptat ca acesta sa se produca“.

Trei ani cu suspendare

In baza probelor, anchetatorii au dispus, pe 19 octombrie 2009, trimiterea in judecata a lui Ionut Dinu pentru comiterea infractiunilor de omor si efectuarea fara drept a operatiunilor cu arme si munitii. Prin sentinta pronuntata pe 1 februarie 2010, judecatorul Laurentiu Anghel de la Tribunalul Dolj a schimbat incadrarea juridica a faptei savarsite de inculpat din infractiunea de omor (sanctionata de Codul Penal cu inchisoare de la 10 la 20 de ani) in ucidere din culpa (fapta pedepsita cu inchisoare de la doi la sapte ani). Ionut Dinu a fost condamnat la trei ani de inchisoare pentru ucidere din culpa si la doi ani de inchisoare pentru nerespectarea regimului armelor si munitiilor, urmand ca inculpatul sa execute pedeapsa cea mai grea, cea de trei ani de inchisoare.

De asemenea, au fost dispuse suspendarea executarii pedepsei sub control judiciar si eliberarea de indata a inculpatului din arest. Magistratii au admis in parte actiunea civila formulata de tatal victimei, acesta urmand sa primeasca din partea inculpatului 15.000 de lei daune materiale si 30.000 de lei daune morale (putin peste 10.000 de euro in total). Inculpatul a mai fost obligat la plata sumei de 4.000 de lei cheltuieli judiciare catre stat. Parchetul de pe langa Tribunalul Dolj si Mihai Iancu (care s-a constituit parte civila), tatal Alexandrei Iancu, au facut apel impotriva sentintei date de Tribunalul Dolj. La primul termen, pe 29 martie, magistratii au dispus amanarea pentru 26 aprilie. Potrivit judecatorului Aurel Ilie, purtatorul de cuvant al Curtii de Apel Craiova, tot la primul termen inculpatul a depus o cererea de stramutare, care urmeaza sa fie judecata la inalta Curtea de Casatie si Justitie.

Presa i-a defaimat imaginea lui Dinu

Ionut Dinu a deschis la Judecatoria Craiova o actiune civila impotriva GdS prin care cere despagubiri, pentru ca articolele publicate au adus defaimare imaginii lui si ale tatalui sau. Astfel, in motivatia actiunii intentate de Dinu, acesta sustine ca „dupa aparitia diverselor articole publicate in acest ziar (GdS – n.r.), care au culminat cu denumirea mea ca si criminal, am primit diverse telefoane, am fost nevoit sa renunt la studiile universitare, fiind student la Facultatea de Drept ‘Spiru Haret’, tocmai datorita speculatiilor pe care presa le-a facut si a oamenilor care stiu adevarul asa cum a fost redat in articolele din ziar si care nu au posibilitatea accesului direct la dosar“. Dinu sustine ca dosarul sau a fost judecat de presa, „mandatul meu de arestare a fost emis tocmai datorita implicarii acestei redactii care a scris dupa bunul ei plac“.

Chestionati daca presa a avut vreo contributie la arestarea lui Dinu, reprezentantii Parchetului de pe langa Tribunalul Dolj au precizat ca in acest caz au existat probe suficiente in baza carora judecatorii au dispus arestarea preventiva a tanarului. Aceleasi probe au fost suficiente si au fost luate in considerare de fiecare data cand s-a pus in discutie masura arestarii preventive in cele sapte luni cat Dinu a stat in arest. Dinu incheie subliniind ca parata, „in mod voit si prin titlurile articolelor emise si a celor mentionate in cuprinsul acestora, cu intentie au adus defaimare imaginii mele si a tatalui meu“.

50.000 de euro, „imaginea“ lui Ionut Dinu

Dinu a evaluat prejudiciile aduse de presa imaginii lui si tatalui sau la 50.000 de euro la cursul euro/lei din data platii. Pe langa motivele de mai sus, Dinu a mai explicat ca tot ce s-a difuzat in mass-media nu este adevarat si conform cu realitatea, pentru ca exista probe de necontestat la dosar din care rezulta culpa sa si nu intentia indirecta (care a fost probata de procurori – n.r.).

0 comentariu

FORESKIN 19-05-2010 - 00:27

…RESTITUIREA IESIRII LA DUNARE… (chiar si partial – vreo 50 Km de mal..) – si sa vezi CUM VIATA SE VA SCHIMBA IN MOLDOVA…

Altfel – iar tragi matza de coada.. (sau cotoiul de karitsch…)

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult