Acasa Actualitate-InternaInvestigatii Balena albastra.Cinci elevi au ajuns la spital

Balena albastra.Cinci elevi au ajuns la spital

scris de A.P.
5 afisari

Cinci elevi cu vârste între 12 și 13 ani au ajuns, vineri, la Spitalul de Pediatrie „Sfânta Maria” din Iași după ce au jucat un joc în timpul căruia și-au ținut respirația.

Purtătorul de cuvânt al Spitalului de Pediatrie „Sfânta Maria”, Tamara Solange Roșu, a declarat, pentru Agerpres, că patru fete și un băiat de la Școala „Veronica Micle” au practicat un joc colectiv, în pauza de la ora 12,00, la indicația unui coleg.

„La comanda unui coleg, și-au ținut respirația destul de mult. Și-au pierdut starea de conștiență. Au căzut și s-au lovit de mobilierul din jur. Ar mai fi fost și strânși în brațe de colegi. Deci au suferit și o asfixie și o constricție. Nu vă pot spune în ce scop au făcut acest lucru. E un joc pe care îl practică pentru prima dată. Sunt dependenți de tuburile de oxigen, sunt stabilizați, dar prognosticul este rezervat”, a declarat Tamara Solange Roșu.

Aceasta a ținut să infirme că ar fi vorba despre „balena albastră”, un joc din Rusia.

„Nu este acel joc, ‘Balena Albastră‘. Cei care îl joacă au desenat pe corpul lor o balenă. La noi e o altă variantă, variantă pe care o întâlnim pentru prima oară la Iași”, a mai spus Tamara Solange Roșu.

Copiii au povestit că li s-a făcut rău după ce au jucat „Leşinul” la recomandarea unei colege.

„Ne-am pus în genunchi şi am început să suflăm, în momentul ăla ne-a luat în braţe şi ne-a scuturat şi apoi am leşinat. Ne-am ţinut respiraţia până am rămas fără aer”, a explicat unul dintre copii când a coborât din ambulanţă.

Pentru că unul dintre minori este dintr-un centru de plasament, şefa centrului a venit imediat la spital pentru a afla ce s-a întâmplat.

„E un joc pe care îl joacă, nu ştiu dacă şcoala ştie, chiar dacă există cadru didactic de servicu, şi-au ţinut respiraţia 40 de secunde, în timp ce un alt copil a venit şi i-a îmbrăţişat, i-a strâns şi au făcut atac de panică”, a spus Andreea Corodescu, şeful Centrului de Plasament.

Întrebată dacă jocul „Leşinul” este o variantă a „Balenei Albastre”, Corodescu a spus că nu are cunoştinţă de acest lucru şi că elevul care era în centrul de plasament nu a jucat niciodată acest joc.

„Nu cunosc această variantă, copilul din centrul de plasament nu a jucat niciodată acest joc, noi avem cadre didactice care stau în permanenţă cu acest copil şi cu alţi copii. Eu nu ştiu de asemenea atitudini în centrul de plasament. Dar se pare că se întâmplă în şcoală”, a afirmat Andreea Corodescu, şefa Centrului de Plasament.

Colegii celor care au ajuns la spital au declarat că totul a pornit de la o colegă care le-a sugerat acest joc.

Directorul şcolii crede, însă, în această variantă, a unei legături între „Balena Albastră” şi „Leşinul”, două jocuri extrem de periculoase.

„Într-una din pauze, probabil inspirati de jocul apărut pe internet „Balena Albastră” mai mulţi copii, din joacă şi-au ţinut respiraţia, alţi colegi au venit din spate şi i-au strâns, în momentul când le-au dat drumul nu au mai putut respira corect. Au apărut probleme respiratorii, probabil atacuri de panică, profesorii de serviciu erau pe holuri, doi dintre copii au fost în baie, doi în spatele unei clase. Am acţionat rapid, am chemat asistenul medical din unitate, le-a acordat primul ajutor, am chemat salvarea”, a declarat prof. Gabriel Gavriluţă, directorul şcolii „Veronica Micle”.

Cei cinci elevi ai Şcolii gimnaziale „Veronica Micle” din Iaşi au vârste cuprinse între 12 şi 13 ani.

Unul dintre ei a declarat că o elevă le-a povestit despre un joc în care trebuie să îşi ţină respiraţia, iar alta le-a propus să se joace în timpul pauzei, pe hol.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult