Cum s-au îmbogăţit superbugetarii de la UBB în an de criza? Prin zeci de ilegalităţi. Declaraţiile de avere de la Universitatea Babeş-Bolyai ar putea intra în topul mondial al ilegalităţilor.
Majoritatea profesorilor din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai au venituri ascunse, deoarece li s-au umflat conturile peste noapte fără nicio sustenabilitate reală. Gazeta de Cluj prezintă primul “serial” adevărat al declaraţiilor de avere cu toate mârşăviile declaraţiilor de avere ale acestei instituţii aşa-zise prestigioase.
Prima declaraţie de avere şi prima minciună. Şefa catedrei de la Facultatea de Ştiinţe Politice Administrative şi ale Comunicării din cadrul departamentului de Jurnalism, Elena Abrudan, ar trebui să aibe o memorie bună şi să ştie că în declaraţia de avere de anul trecut şi-a trecut că şi-a dobândit terenul intravilan în 2005, anul acesta spune că şi l-a dobândit în 2004. Cam greu să dobândeşti acelaşi teren în doi ani diferiţi, mai ales că nu s-a făcut nicio modificare la el. Suntem curioşi dacă chiar şefa departamentului de Jurnalism s-a gândit că va fi scăpată de ochii vigilenţi ai reporterilor. Un alt fals pe care îl face Elena Abrudan în declaraţia sa de avere este faptul că nu îşi publică suma pe care o are în contul de la Banca Transilvania. De altfel, un alt mister este ce a făcut şeful catedrei de Jurnalism cu 26.000 de euro.
Dacă majoritatea bugetarilor au beneficiat de o scădere de salariu în 2009 să nu credeţi că un astfel de lucru se întâmplă şi la UBB. Cu 33 de procente mai mult a primit în 2009 Elena Abrudan, ea nesimţind criza. Probabil acest lucru se datorează salariului nesimţit de 106.912 lei pe care l-a obţinut în 2009 faţă de aproximativ 80.000 de lei în 2008. Oricum, să nu credeţi că ilegalităţile se opresc aici. Elena Abrudan nu a menţionat pe declaraţia sa de avere nimic despre veniturile soţului său, celebrul manager Patriţiu Abrudan. Nici cei doi copii ai săi nu mai sunt trecuţi pe declaraţia de avere din acest an. Un număr cam mare de falsuri are Elena Abrudan într-o singură declaraţie, nici nu am vrea să ştim prin alte domenii cât pot să crească numărul de astfel de ilegalităţi.
Să nu vă gândiţi că la a doua declaraţie de avere lucrurile stau mai roz. Preşedintele Consiliului Academic al Universităţii Babeş-Bolyai, Paul Agachi, nu este un bun exemplu de pioşenie pentru subordonaţii săi. Din toată modestia sa a reuşit în anul 2009 să îşi mai achiziţioneze încă o maşină pe lângă cele două pe care le avea. Săracul profesor, a reuşit să îşi achiziţioneze doar o Skoda din 2008. Poate putem trece cu vederea că şi-a luat o maşină, dar ilegalitatea este că nu a trecut-o pe declaraţia precedentă de avere. Probabil nu a vrut să epateze că în acel an a reuşit să achiziţioneze două maşini, însă acest lucru este ilegal. Fals în declaraţii se numeşte. Oricum, Agachi este un mincinos şi un falsificator al declaraţiilor de avere. Deşi zice pe noua declaraţie de avere că are un cont deschis la Banca Transilvania încă din 2004, acest lucru nu apare pe precedenta declaraţie de avere. Ori declaraţia precedentă este greşită, ori aceasta, dar falsul oricum există. La un salariu de 163.581 din diverse instituţii ale statului, cât şi din fonduri europene, putem menţiona că Paul Agachi are şi un salariu nesimţit.
Anca Maria Dorina, prodecan la Facultatea de Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei, are un venit nesimţit de 121.652. De altfel, ea a reuşit să îşi achiziţioneze un apartament de 93 de metri pătraţi în 2009.
Adriana Smaranda Baban este un alt exemplu de profesor care nu a simţit criza. Şeful catedrei de Psihologie a avut creşteri în conturi cu valori similare cu cele ale salariului pe care îl încasează într-un an. Astfel, dacă în 2008 avea depuşi la bancă doar 275.000 de lei, în 2009 avea active în creştere cu 59%, respectiv 437.461 de lei. Chiar dacă diferenţa dintre cei doi ani în ceea ce priveşte conturile este de 162.361, Adriana Baban a reuşit să încaseze pe întreg parcursul anului 2009 aproape 2 miliarde de lei vechi, respectiv 197.568 impozabili. Profesorii din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai sunt experţi la a economisi pe perioada crizei şi probabil ei sunt singurii care au lichidităţi. Ne mirăm cum de UBB nu s-a transformat într-o instituţie bancară care ar putea credita oamenii la valorile pe care unii angajaţi le au în conturi.(…)
Mătuşa Tamara a UBB
Viorica Bârsan, director general în cadrul Universităţii Babeş-Bolyai, este un alt bugetar din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai care nu a auzit de termenul criză. Dar din păcate nu a auzit nici de termenul lege aşa că falsul din declaraţia sa de avere este mai mult decât clar. Viorica Bârsan a moştenit 11.800 de metri pătraţi de teren în Sibiu. Nu ştim dacă mătuşa Tamara a fost persoana pe care a moştenit-o de fapt, dar cu siguranţă ştim că nu a trecut pe declaraţia sa de avere din 2008 această moştenire, deşi era în proprietatea ei din acea vreme. Un alt lucru suspect în declaraţiile de avere ale directorului general sunt născocirea a două conturi care şi de această dată întrec venitul pe anul trecut. Astfel, în 2009 s-a „pricopsit” cu 169.263 de lei în conturi, deşi veniturile au fost de 163.530.
UBB este o mare „famiglie”. Din acest motiv, dacă eşti secretar general şi te cheamă Batiz Eniko, poate şi soţul să lucreze în acelaşi loc. Batiz Istvan este şi el angajat în cadrul UBB după cum se prea bine ştie numărul soţilor şi soţiilor care lucrează în cadrul acestei instituţii de învăţământ.
Citeşte articolul integral pe Gazeta de Cluj