Acasa Actualitate-InternaInvestigatii Becali a incalcat Regulamentul Parlamentului European. Vezi aici ce poate sa pateasca!

Becali a incalcat Regulamentul Parlamentului European. Vezi aici ce poate sa pateasca!

scris de Ziua Veche
3 afisari

Abatere europeana – deputatul George Becali trebuia sa-si completeze declaratia de interese financiare conform legilor din Romania, conform Regulamentului Parlamentului European. In loc sa-si declare acareturile si interesele asa cum stiut sa o faca in tara, la momentul candidaturii sale pentru Parlamentul European, George Becali a depus la Bruxelles o foaie de hartie alba. De ce si-a ascuns Becali interesele financiare, invreme ce alti europarlamentari romani si-au declarat fara retinere firmele si functiile de pe urma carora castiga sume de bani?

 

 

Surprinde faptul ca dupa intregul scandal cu insultarea grosolana a colegei noastre de la ziuaveche.ro, europarlamentarul si-a gasit tot felul de justificari penibile pentru mizeriile proferate. Nicio clipa insa, Becali nu a rostit un cuvintel despre modul in care si-a permis sa depuna o declaratia alba la Bruxelles, desi e posesorul unei uriase averi si a unor interese pe masura.

In caz ca Parlamentul European se va autosesiza in privinta omisiunii declararii intereselor financiare, ori a comportamentului scabros al acestuia fata de reporterii ziuaveche.ro, condamnat public de institutii europene de prestigiu. George Becali poate risca o sanctiune disciplinara, potrivit Regulamentului Parlamentului European.

Becali a ignorat regulamentul

Articolul 9 al  Regulamentului Parlamentului European (pagina 21), privitor la interesele financiare ale deputatilor si la regulile de conduita impuse acestora arata urmatoarele:

 

“Parlamentul elaborează norme in materie de transparenta privind interesele

financiare ale membrilor sai, care sunt anexate la prezentul regulament (a se vedea Anexa I).

 

Comportamentul deputatilor este caracterizat de respect reciproc, se

bazeaza pe valorile si principiile definite in textele fundamentale ale Uniunii

Europene, pastreaza demnitatea Parlamentului si nu trebuie sa compromita buna

desfasurare a lucrarilor parlamentare, nici linistea in oricare dintre incintele

Parlamentului.”

 

Conform Anexei I – a Regulamentului Parlamentului European, chestorii acestui for tin un registru special in care in care fiecare deputat declara personal si cu exactitate:

 

“a) activitatile profesionale si orice alta functie sau activitate remunerata;

b) orice indemnizatie obtinută pentru exercitarea unui mandat in alt parlament;

c) sustinerea financiara, in personal sau materiale, care se adaugă mijloacelor

furnizate de Parlament si care sunt alocate deputatului in cadrul activitătilor

sale politice de catre terti, cu mentionarea identitatii acestora.”

 

Cat priveste modul de completare a declaratiilor de avere, articolul 4 al Anexei I arata: Deputatii respecta, in ceea ce priveste declaratia de avere, obligatiile care le sunt impuse de legislatia statului membru in care au fost alesi” (pag. 124 si 125 din Regulament).

Textele din Regulamentul Parlamentului European mai sus aratate, demonstreaza ca europarlamentarul George Becali ar fi trebuit sa completeze declaratia sa de interese financiare – nu goala asa cum a inregistrat-o la Bruxelles – ci asa cum cere legea romana, mai precis Legea  nr. 144/2007  privind organizarea si functionarea Agentiei Nationale de Integritate.  Adica sa-si declare toate firmele, masinile, conturile bancare si imprumuurile pe la fel de fel de oameni de afaceri si firme. Neprocedand in acest mod, George Becali poate fi pus in discutia Parlamentului European, care sa decida atat cu privire la culpa sa privind nedeclararea intereselor sale financiare, cat si a comportamentului sau extraparlamentar, dar legat de declaratia sa cu probleme, prin care intr-un mod profund nedemn de un europarlamentar a insultat-o intr-un limbaj golanesc pe colega noastra noastra Cornelia Popescu.

Pedeapsa poate merge de la mustrare la excludere din Parlament

Potrivit art. 153 din Regulamentul Parlamentului European, sanctiunile ce pot fi administrate unui europarlamentar, in eventualitatea constatarii savarsirii de catre acesta a unei abateri disciplinare, sunt:

a) mustrare;

b) pierderea dreptului la indemnizatia de sedere pentru o perioada care poate sa

dureze intre doua si zece zile;

c) fara a aduce atingere dreptului de vot in sedinta plenara si sub rezerva, in acest

caz, a respectarii stricte a regulilor de conduita, suspendarea temporara a

participarii la toate sau la o parte din activitatile Parlamentului pentru o

perioadă care poate sa dureze intre doua si zece zile consecutive;;

d) supunerea in atentia Conferintei presedintilor, in conformitate cu articolul 19,

a unei propuneri de suspendare sau de retragere a mandatului;

Ziuaveche.ro inca asteapta raspunsurile europarlamentarului George Becali la intrebarile adresate acestuia in articolele din numerele trecute, intrebari la care acesta nu a binevoit sa reactioneze.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult