Acasa Actualitate-InternaInvestigatii Becali condamnat de Reporters sans Frontieres pentru injuraturile adresate ziaristei de la ziuaveche.ro

Becali condamnat de Reporters sans Frontieres pentru injuraturile adresate ziaristei de la ziuaveche.ro

scris de Ziua Veche
5 afisari

Reporteri fara Frontiere si organizatia sa partenera in Romania, Active Watch – Agentia de Monitorizare a Presei, “sunt scandalizate de comentariile vulgare si obscene pe care George Becali, membru al Parlamentului European, le-a facut fata de Cornelia Popescu, jurnalista a ziarului online ziuaveche.ro pe 10 martie, cand aceasta l-a contactat pentru a-l intreba despre contradictiile din declaratiile de interese pe care le-a facut la Parlamentul European si alte declaratii publice ale sale”, se arata intr-un comunicat de presa al celor doua organizatii. Despre cum a reactionat presa din Romania puteti citi aici.

 

 

@ Ancheta ziuaveche.ro viza interesele ascunse ale latifundiarului din Pipera fata de terenurile de la SC Leoser SA avand la baza mai multe plangeri ale unor proprietari de terenuri din zona Popesti-Leordeni. Acestia si-au castigat proprietatile in instanta, dar nu pot intra in posesia lor din cauza ca sunt ocupate de SC Leoser SA.

@ In urma cu doi ani, B

ecali recunostea pres ei ca este patronul din umbra al SC Leoser SA. Ba, in mai multe publicatii aparea ca detine 50% din aceste sere. Conform declaratiilor lui Becali din 2007, acesta a declarat, pentru Evenimentul Zilei: “Da, sunt eu actionar acolo. Si? Ce e cu asta?”

@ In declaratiile sale de avere si interese date la 29.07.2009, cand a devenit europarlamentar, Gigi Becali nu a facut nicio referire la Leoser SA.

@ Sunat de reportera noastra pentru a lamuri lucrurile, Gigi Becali a injurat-o fara nici un fel de jena. Ce-a spus vezi aici.

@ Ziuaveche.ro amintea un caz oarecum similar: in luna ianuarie 2010, Rumiana Jeleva, nominalizata de Bulgaria pentru functia de comisar european pentru Cooperare internationala, ajutor umanitar si reactie la situatii de criza, a decis sa renunte la acest portofoliu, din cauza unor acuzatii de conflict de interese. Jeleva a omis din declaratia de interese faptul ca detine actiuni la o firma bulgara de consultanta. Astfel, Jeleva a fost inlocuita de Kristalina Georgieva.

 

Redam textul integral al Reporters sans Frontieres si Active Watch-Media Monitoring Agency:

Luni 15 martie 2010

ROMANIA

 

“Comportament scandalos al europarlamentarului George Becali fata de o jurnalista

 

Reporteri fara Frontiere si organizatia sa partenera in Romania, Active Watch – Agentia de Monitorizare a Presei, sunt scandalizate de comentariile vulgare si obscene pe care George Becali, membru al Parlamentului European, le-a facut fata de Cornelia Popescu jurnalista a ziarului online ZIUA Veche (n.n. – ziuaveche.ro) pe 10 martie, cand aceasta l-a contactat pentru a-l intreba despre contradictiile din declaratiile de interese pe care le-a facut la Parlamentul European si alte declaratii publice ale sale.

 

“Suntem socati de declaratiile ofensatoare ale lui Becali”, au spus cele doua organizatii. “Este inaceptabil ca un membru al Parlamentului European sa o insulte pe Popescu intr-un mod atat de virulent si deranjant. Politicienii par sa isi piarda autocontrolul din ce in ce mai des, uitand obligatiile morale pe care le incumba pozitia lor oficiala si un salariu din venituri publice.”

 

Cele doua organizatii au adaugat: “Declaratiile de interese financiare pe care le fac parlamentarii europeni nu sunt doar obligatorii, ci sunt, de asemenea, de interes public. Jurnalistii au o obligatie in a pune intrebari legate de aceste declaratii, iar parlamentarii europeni trebuie sa raspunda in detaliu. Reactia absurda a lui Becali nu reuseste sa ascunda dorinta sa de a evita acest subiect. Natura exacta a intereselor sale financiare si a posesiunilor sale trebuie sa fie explicata.

 

Din pacate, Becali are un obicei in a se comporta intr-o maniera agresiva si ofensatoare fata de jurnalisti. El l-a insultat si l-a amenintat pe jurnalistul Cristian Tudor Popescu intr-o cafenea in februarie 2002 dupa ce Popescu a scris un articol in ziarul Adevarul despre un controversat schimb de terenuri cu armata romana.

 

Pe 3 noiembrie 2001, Becali si garzile sale de corp l-au insultat si l-au lovit pe Malonga Parfait, gazda emisiunii sportive Fotbal Max difuzata de ProTV, dupa ce acesta din urma vorbise in emisiune despre Becali si proprietatea sa asupra echipei de Steaua Bucuresti. In timpul atacului asupra lui Parfait, Becali a spus ca nu putea permite sa fie luat in ras de o persoana de origine africana.

 

Dupa ce Steaua Bucuresti a pierdut o semi-finala UEFA Cup impotriva Middlesbrough pe 30 aprilie 2006, Becali le-a ordonat garzilor sale de corp sa o ia pe jurnalista Ana Maria Neagu de la Realitatea TV din fata sa. Jurnalista il intrebase daca mai este mandru de prestatia jucatorilor sai. Una dintre garzile de corp a insultat-o pe jurnalista si a lovit-o in picior”.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult