Acasa Actualitate-InternaInvestigatii Bihor: Au dispărut 73 de kg de minereu de uraniu

Bihor: Au dispărut 73 de kg de minereu de uraniu

scris de M.A.
7 afisari

73 de kilograme de minereu de uraniu au dispărut, în condiţii încă neelucidate, de la depozitul de materiale radioactive din Ştei, judeţul Bihor.

Depozit de uraniu (ebihoreanul.ro)

Depozit de uraniu (foto: ebihoreanul.ro)

Uraniul dispărut era păstrat în cilindri metalici sudaţi la ambele capete, lungi de 3,5 metri şi cu diametrul de doi ţoli (5,08 centimetri). Fiecare bară era umplută cu câte aproximativ 10 kilograme de minereu de uraniu. În trecut, aceste dispozitive, denumite de mineri „etaloane”, erau folosite la calibrarea staţiei care măsura radioactivitatea vagoanelor cu minereu expediate de la mina Băiţa-Plai, scrie ebihoreanul.ro.

Disparaţia a fost constatată săptămâna trecută, în momentul în care angajaţii punctului de lucru al Companiei Naţionale a Uraniului au intrat în buncăr ca să scoată ţevile cu periculosul material, pentru a-l transfera la o altă bază a CNU.

Luna trecută, CNU a solicitat de la Comisia Naţională pentru Controlul Activităţii Nucleare (CNCAN) o autorizaţie pentru transferul celor 12 cilindri păstraţi la Ştei către Feldioara, unde se află şi uzina de prelucrare a uraniului. După primirea avizului favorabil, miercuri, 26 octombrie, la ora 9.30 dimineaţa, CNU a notificat CNCAN că va face transportul special în data de 1 noiembrie. După-amiaza, însă, când muncitorii din Ştei au intrat în buncăr să pregătească tuburile pentru transfer, au descoperit că 8 dintre cele 12 care erau păstrate aici, conţinând în total 73 de kilograme de minereu de uraniu în stare pură, dispăruseră!

A fost demarată o anchetă ce va fi condusă de ofiţeri ai Serviciului Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase din Poliţia Bihor şi de inspectori ai Comisiei Naţionale pentru Controlul Activităţii Nucleare, autoritatea care verifică modul în care sunt respectate normele de securitate în domeniul

Uraniu,minereu,CNU,Bihor,Stei,depozitul,kilograme,73,CNCAN,

7 comentarii

BULA 01-11-2011 - 12:12

Bine ca n-a disparut un vagon de minereu, ca la cat de mica este concentratia de uraniu in acel minereu, mai bine extragem uraniu din cenusa de termocentralele din Oltenia.

Am uitat sa va spun ca traim in epoca terorismului imaginar, folosit de unii ca sa se mentina la putere si sa traga tunuri financiare.

Kreutz 01-11-2011 - 14:09

Cei care au furat minereul sint deja morti din cauza radiatiilor. Aceste minereuri au si fost gasite dar presa inca nu a aflat.

BULA 02-11-2011 - 04:53

Du-te ma si te culca, ca esti beat. Lucratorii de la minele de uraniu stau zilnic in galerii alcatuite din astfel de minereu (zeci de tone) si nu mor din cauza asta. E adevara ca nici bine nu le este.

neacsum 01-11-2011 - 18:31

Cine fura azi un ou, maine va fura un bou. Dupa ce au disparut dosare intregi de la Pitesti, de la CNCAN , despre care nu s-a mai spus nimic, a disparut si uraniul necesar . Niste focoase au disparut intre timp in drumul lor spre bulgari. Asa se vinde Romania, pe bucati. Bineinteles, luate separat, toate aceste elemente ” nu prezinta nici un pericol, ” dupa cum sustin autoritatile. Cine le pune cap la cap insa, realizeaza adevaratul pericol.

salut 01-11-2011 - 20:05

Marine, daca vrei sa te detasezi de gramada de idioti care mai modern isi spun ziaristi, documenteaza-te putin. Bula, in prima postare iti da un hint: ala e un furt facut de niste hoti total tembeli; nu poate interesa pe nimeni din categoria sugerata de tine pentru ca materialul este aproape inofensiv. Deci trateaza-l ca un furt, nu panica lumea inutil.
Dar daca vrei sa mai contribui si tu la procesul constant de indobitocire a populatiei, da-i inainte pe linia asta…si scuze pentru inoportunare!

neacsum 02-11-2011 - 12:08

Salut,
Este posibil sa fie cum spui dumneata. Dar daca nu ai nici o legatura cu hotii, nu poti sti inca cine l-a furat si nici de ce. Poate tehnic sau stiintific, materialul furat nu reprezenta in sine un pericol. Modul in care sunt protejate astfel de materiale , indiferenta celor ce ar trebui sa le asigure securitatea, coruptia si lipsa de profesionalism a organelor de ancheta insa, sunt foarte periculoase. Nici documentele disparute de la Pitesti , nici cele ” arse” la Severin, si nici focoasele (initial 64 parca , apoi 80) nu au reprezentat nimic pentru cei responsabili. De ce oare ? Exista o legatura intre toate: coruptia!

salut 02-11-2011 - 15:33

Vad ca a mai aparut un articol, putin mai documentat si fara aura de senzational pe un caz inexistent.

Nu trebuie sa ai vreo legatura cu hotii ca sa intelegi ca, atat in cazul asta cat si in altele, faptuitorii inculti, fara o minima cultura tehnica au fost atrasi de mirajul cuvantului magic de pe eticheta si si-au inchipuit ca fac mare branza.

In rest, ramane cum am stabilit, te-ai repezit ca gaina la flegma, miticule (Asta-i pentru „…dar daca nu ai nici o legatura cu hotii…”).

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult