Acasa Actualitate-InternaInvestigatii Captură record de ţigări de contrabandă

Captură record de ţigări de contrabandă

scris de Doru Dragomir
2 afisari

60 milioane de tigarete au fost descoperite in depozitele din zonele libere port Constanta Sud-Agigea si Curtici. Marfa era destinata pietei negre din tarile vest-europene.

Tigari-contrabanda

Ţigări de contrabandă

Desfasurare impresionanta de forte, in aceasta dimineata,  in zona libera Constanta Sud-Agigea, in zona libera Curtici-Arad, dar si la cateva sedii sociale ale unor societati comerciale din Constanta, Bucuresti si Arad.  12 perchezitii au fost desfasurate la sedii comerciale si la domiciliile mai multor suspecti. Politistii din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalitatii Organizate Porturi Maritime si procurorii D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Constanţa, impreuna cu politisti din cadrul Directiei de Combatere a Criminaliatii Organizate – I.G.P.R., luptatori DIAS Constanta, cu sprijinul Inspectoratului General al Politiei de Frontiera si Directiei Generale Anticoruptie, au desfasurat o actiune in vederea decapitarii unui grup infractional, suspectat de savarsirea infractiunii de evaziune fiscala, prin ascunderea sursei impozabile si inregistrarea de operatiuni si cheltuieli fictive in evidentele societatii implicate, rezultate din comertul transfrontalier cu tigari si prezentarea de documente falsificate la autoritatea vamala.

Potrivit politistilor, in urma perchezitiilor efectuate au fost descoperite 60 de milioane de tigarete, aceasta reprezentand una din cele mai mari capturi de tigari de contrabanda. Aceeasi sursa a precizat ca aceasta operatiune de evaziune fiscala s-a derulat atat in anul 2011, cat si in 2012, iar valoarea tigarilor tranzactionate plus a celor confiscate astazi se cifreaza la 5 milioane de euro. Pe numele membrilor grupului ( a caror identitate nu a fost dezavaluita pana la acest moment) au fost emise mandate de aducere, iar asupra a 18 proprietati imobiliare detinute de 3 membri ai acestui grup urmeaza  a fi instituit sechestru asigurator.

Potrivit anchetatorilor, filiera era urmatoarea: tigarile erau achizitionate de la firme off-shore din diferite zone ale lumii si erau vandute printr-un procedeu cunoscut sub numele de „carusel” catre alte firme off-shore.

Conform datelor inscrise in documentele verificate, tigarile ajungeau la frontiera externa a Uniunii Europene, si de acolo spre tari non –comunitare. In realitate, tigarile erau exportate in mod fictiv, ele fiind plasate pe piata neagra a tarilor vest-europene, preponderent a Marii Britanii.

Pentru instrumentarea acestui dosar s-a colaborat cu autoritatile judiciare din tari comunitare si non-comunitare, carora li s-au cerut date si informatii referitoare la tranzitele si exporturile de tigari efectuate de catre  membrii acestui grup infractional.  Un sprijin real s-a primit din partea autorităţilor de aplicare a legii din Marea Britanie.

In cauza se efectueaza cercetari sub aspectul comiterii infractiunilor prevazute de art. 7 din Legea nr. 39/2003 (constituirea unui grup infractional organizat), art. 9 lit. a şi c din Legea nr. 241/2005(ascunderea sursei impozabile si, respectiv, inregistrarea de operatiuni si cheltuieli fictive in contabilitatea societatilor care au achizitionat tigarile) si art. 273 din Legea nr. 86/2006 (prezentarea de documente comerciale falsificate la autoritatea vamala, retinandu-se diferite forme de participare din partea membrilor grupului).

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult