Acasa Actualitate-InternaInvestigatii Captură record în Maramureş: 150 de kilograme de cocaină

Captură record în Maramureş: 150 de kilograme de cocaină

scris de M.A.
2 afisari

Poliţiştii de la Crimă organizată, sub coordonarea procurorilor D.I.I.C.O.T., au reuşit să destructureze o grupare de trafic internaţional de droguri.

150 de kilograme de cocaina

150 de kilograme de cocaina

În urma unei percheziţii la sediul unei societăţi comerciale, au fost descoperite, ascunse printre mai multe scânduri de parchet, pachete ce conţineau cocaină, în greutate totală de 150 de kilograme. Anterior, mai multe agenţii de presă anunţaseră, din surse judiciare, că ar fi vorba despre heroină.

Potrivit IGPR, la data de 21.07.2010, poliţişti din cadrul Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate – Serviciul Antidrog, s-au sesizat din oficiu cu privire la faptul că pe teritoriul României acţionează o reţea infracţională cu preocupări pe linia traficului de droguri (cocaină) pe ruta America de Sud – România – Europa de Vest. Din această reţea a fost semnalat ca făcând parte şi cetăţeanul român A. ROMEO, de 29 de ani, din judeţul Buzău. În vederea probării activităţilor infracţionale ale membrilor reţelei şi tragerii la răspundere penală, au fost iniţiate şi desfăşurate o serie de activităţi specifice, reuşindu-se identificarea mai multor membri ai reţelei, precum şi rolul acestora. Astfel, din investigaţii a reieşit că J. MORENO, cetăţean spaniol, avea puternice conexiuni în rândul cartelurilor producătoare de droguri. Acesta a fost recomandat de A. ROMEO ca un „specialist” în confecţionarea de modalităţi ingenioase de disimulare a drogurilor. De asemenea, au fost identificaţi A.MORENO, cetăţean spaniol, persoană ce a comandat cantitatea de droguri în America de Sud şi A. MARIJAN, cetăţean croat, persoană ce avea rolul de a transporta o parte din cantitatea de droguri din Olanda în Germania. Totodată, A. ROMEO a avut rolul de a identifica o societate comercială în România, pentru a efectua operaţiunea de import a încărcăturii legale în care se aflau disimulate drogurile, ulterior aceeaşi firmă urmând a efectua exportul acestei încărcături în Olanda. Din investigaţii s-a stabilit faptul că o importantă cantitate de cocaină a fost disimulată în încărcătura legală a unui container, care a plecat la data de 14.12.2010 din Santa Cruz-Bolivia, fiind încărcat cu parchet din lemn, în greutate de 14.900 kg., valoarea mărfii fiind de aproximativ 12.000 USD. În continuare, containerul a urmat traseul Chile (port Arica) – Mexic (port Manzanillo) – Spania (port Valencia) – Malta, ajungând în portul Constanţa – România, la data de 24.03.2011.

La data de 29.03.2011, s-a reuşit depistarea, pe raza localităţii Sarasău, judeţul Maramureş, a lui A. ROMEO şi A. MORENO, care intenţionau să părăsească România. De asemenea, în localitatea Săpânţa, judeţul Maramureş a mai fost depistat şi un alt membru al reţelei, respectiv G. NELU, care se afla la sediul societăţii comerciale importatoare. În urma percheziţiei efectuate la sediul firmei, în cei 19 paleţi aflaţi în curtea societăţii, au fost identificate 1500 de pachete, ce conţineau cocaină în greutate de 150 kg. În urma administrării materialului probator, a fost dispusă măsura reţinerii pentru 24 ore pentru A. ROMEO şi A.MORENO, aceştia urmând a fi prezentaţi Tribunalului Bucureşti cu propunerea de arestare preventivă. În cauză, au desfăşurat activităţi poliţişti din cadrul D.C.C.O.- Serviciul Antidrog, care au beneficiat de sprijinul lucrătorilor din cadrul Poliţiei de Frontieră, S.R.I. şi Autoritatea Naţională a Vămilor.

Totodată, pentru succesul operaţiunii, autorităţile române au colaborat cu D.E.A..

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult