Acasa Actualitate-InternaInvestigatii Cum a declansat Dumitru Iliescu scandalul Voicu in campania prezidentiala din 2009

Cum a declansat Dumitru Iliescu scandalul Voicu in campania prezidentiala din 2009

scris de Ziua Veche
32 afisari

Senatorul Catalin Voicu, cel care este omniprezent in ultimele zile in mass-media, este prezentat ca fiind omul primarului Marian Vanghelie. Putina lume mai stie insa ca Voicu este, de fapt, creatia generalului Dumitru Iliescu, cel care l-a propulsat in ierarhia SPP si l-a adus la Palatul Cotroceni in cadrul Departamentului Securitatii Nationale sub presedintia lui Ion Iliescu. Acolo, actualul senator Voicu, fost general SPP, a inceput sa-si faca un sistem de relatii, bazandu-se pe informatiile pe care le primea seful sau direct, generalul Dumitru Iliescu, fost director al Serviciului de Protectie si Paza.

Catalin Voicu a fost angajat al presedintiei pe post de consilier la propunerea domnului Mitica Iliescu, care era consilier de stat. El il cunostea, el l-a recomandat, el a insistat si era subordonatul sau direct. Pe Mitica Iliescu l-a recomandat chiar domnul presedinte Iliescu. A fost director la SPP, se cunosteau. Ei doi se ocupau de relatia cu Ministerul de Interne”, a declarat pentru EVZ Ioan Talpes.

Evenimentul Zilei sustine ca in 2006, Mircea Geoana i-a prezentat liderilor PSD pe generalul Mitica Iliescu si executantul sau, Catalin Voicu, drept oamenii la care pot apela si pe care ii pot consulta in chestiuni juridice. „Misiunea” lui Catalin Voicu in PSD era cunoscuta la varful partidului. Potrivit unor surse din PSD, in 2006, Mircea Geoana le prezentase „reteaua”, ce poate, ce face si cu ce poate ajuta aceasta. Catalin Voicu fusese infatisat drept un executant direct al generalului Dumitru Iliescu.

In luna ocotmbrie 2009, presedintele Basescu afirma, intr-o emisiune la postul B1TV, ca are informatii despre activitatile nu tocmai legale pe care generalul Mitica Iliescu si Catalin Voicu le desfasurau de mai mult timp.

 

 

Basescu declara la B1 TV, ca afirmatiile lui Marian Vanghelie despre arhiva DGIPI (liderul PSD sustinea ca are acces la documentele secrete ale serviciului de informatii din MAI-n.r.)  pot fi reale, deoarece fostul ministru Dan Nica a pus acest serviciu secret la dispozitia presedintelui PSD Bucuresti, a lui Mitica Iliescu si Catalin Voicu.

„Teoretic nu poate (avea acces la arhiva DGIPI – n.r.). Dar poate, pentru ca acel serviciu a fost pus total la dispozitia lui Vanghelie, Mitica Iliescu, generalul care a fost la Serviciul Roman de Informatii si a lui Voicu. Intrebati cei doi ministri de Interne, Oprea si Dragnea de ce au plecat. Ce n-au vrut sa faca ei doi a facut Nica, desi a avut o discutie cu mine in care i-am spus sa nu o faca”, a declarat Traian Basescu.

Dupa interventia sefului statului, fostul general Dumitru Iliescu i-a cerut presedintelui Traian Basescu sa faca publice dovezile care sa ateste ca documente din arhiva DGIPI i-ar fi parvenit, in replica la acuzatia sefului statului potrivit careia arhiva serviciului a fost pusa la dispozitia mai multor persoane.

In actualul context suntem curiosi daca generalul Iliescu isi mai asuma scrisoarea deschisa pe care a adresat-o sefului statului in luna octombrie 2009.

Va prezentam aceasta scrisoare si mentionam faptul ca suntem curiosi daca de la DNA vor transpira informatii si despre legaturile recente dintre Mitica iliescu si Catalin Voicu

Domnule Presedinte,

 

Afirmatiile Dumneavoastra mincinoase, iresponsabile facute la postul B1TV despre implicarea mea in sustragerea de documente din arhiva DGIPI m-au determinat sa va trimit aceasta scrisoare.

Demersul Dumneavoastra este incalificabil cu atat mai mult cu cat stiati foarte bine ca nu aceasta este realitatea. |n urma cu un an ati dispus conducerii SRI sa ia masuri complexe pentru supravegherea mea printre care interceptarea convorbirilor telefonice, organizarea filajului, inregistrarea discutiilor cu alte persoane, interceptarea convorbirilor membrilor familiei si a persoanelor apropiate.

Pentru ca cei de la SRI nu aveau nici un temei legal pentru a lua aceste masuri au inventat unul si anume: organizarea unei lovituri de stat, actiune care le dadea dreptul sa ceara judecatorului anume desemnat autorizarea interceptarii convorbirilor.

Domnule Presedinte, doar niste minti bolnave sau „imbibate”cu alcool puteau sa gandeasca in anul 2008, in conditiile in care Romania era deja membru al Uniunii Europene si al NATO, ca cineva putea sa initieze o asemenea actiune.

Am fost si sunt un general responsabil care timp de 20 de ani a facut eforturi certe pentru sprijinirea structurilor cu atributii in domeniul sigurantei nationale si nu pentru punerea in pericol a acesteia. |n anul 1990 am facut demersurile necesare pentru infiintarea Unitatii Speciale de Paza si Protocol, iar in 1991 pentru infiintarea Serviciului de Protectie si Paza, structuri pe care le-am condus pana in 1996, si care au asigurat si asigura in continuare protectia demnitarilor, inclusiv a Dumneavoastra.

Care ar fi motivul ca cel care a asigurat atatia ani protectia demnitarilor sa organizeze acum actiuni impotriva acestora?

Va asigur Domnule Presedinte ca nu exista un asemenea motiv. Eu cred, cu siguranta mai mult decat Dumneavoastra, in valorile noastre democratice si sunt convins ca in Romania secolului XXI, inlaturarea unui sef de stat se poate face numai prin demersuri democratice, constitutionale.

Dupa un an de supraveghere continua domnii Maior si Coldea si-au dat seama ca nu pot proba nici una din informatiile pe care vi le dadusera anterior si atunci ati inventat povestea cu arhiva DGIPI, pe care ei au transmis-o presei impreuna cu alte acuzatii printre care si „legaturile mele puternice cu lumea interlopa”.

Va rog Domnule Presedinte sa faceti publice dovezile pe care le aveti in legatura cu aceste acuzatii.

Sunt convins ca nu aveti ce prezenta pentru ca nu am solicitat si nu am primit documente din aceasta arhiva si nici alte documente de la Ministerul Administratiei si Internelor. Nu m-am intalnit in aceasta perioada nici cu DI. Paun, nici cu DI. Trosca, pe care de altfel nici nu-I cunosc. Nu am avut si nici nu am legaturi cu lumea interlopa, iar Dumneavoastra cunoasteti sigur acest lucru. De ce ati cerut, atunci, celor de la SRI sa furnizeze mass-mediei asemenea informatii?

Va e teama Domnule Presedinte ca am documente care demonstreaza implicarea Dumneavoastra in numeroase fapte ilegale si ca sa nu fie folosite impotriva Dumneavoastra incercati sa ma discreditati.

Nu eu sunt cel care a facut sa dispara Flota Romaniei, nu eu am facut afaceri ilegale cu imobile in Bucuresti, nu mi-am repartizat ilegal apartamente si nu am cerut oamenilor de afaceri cadou apartamente de milioane de euro pentru fiicele mele.

Nu eu am trimis un general din Administratia Prezidentiala sa discute cu Omar Hayssam si sa puna la punct plecarea acestuia din Romania. Rudele mele nu au fost implicate in afaceri ilegale cu armament, explozibil, contracte oneroase cu statul. Nu eu am beneficiat de numeroase sume de bani din fondurile MTS si Ministerul Turismului pentru organizarea campaniei electorale si nu am primit mita de la oameni de afaceri pentru sprijinul si protectia acestora .

De asemenea este cert faptul ca nu eu am fost cel care a colaborat cu Securitatea.

Stati linistit Domnule Presedinte ca nu am dosarul Dumneavoastra de securitate si chiar daca il aveam nu l-as fi facut public, pentru ca eu, spre deosebire de Dumneavoastra, am principii pe care nu le incalc.

Este periculos Domnule Presedinte sa implicati SRI si alte structuri cu atributii in domeniul sigurantei nationale in lupta poilitica, in urmarirea, santajarea si influentarea oamenilor politici si a judecatorilor Curtii Constitutionale. |ntr-o tara democratica membru al Uniunii Europene asa ceva este inadmisibil.

Va informez Domnule Presedinte ca voi face plangere penala impotriva conducerii SRI, care este la fel de corupta ca si cel care o pastoreste, pentru abuz in serviciu, iar pe Dumneavoastra va rog, daca nu transmiteti mass-mediei dovezile pe care le aveti in legatura cu acuzatiile pe care mi le-ati adus, sa va cereti scuze in mod public.

Regret Domnule Presedinte ca am fost pus in situatia neplacuta de a va adresa aceasta scrisoare,

 

General (r.) DUMITRU ILIESCU

19.10.2009

Prezent la baricada de la Inter

Dumitru Iliescu a fost ofiter in Ministerul Apararii Nationale, indeplinind pentru o perioada functia de secretar UTC la Comitetul Politic Superior al Armatei. In perioada Revolutiei din decembrie 1989, Dumitru Iliescu avea gradul de maior. Presa l-a acuzat ca in noaptea de 21 decembrie 1989 el a executat ordinul de reprimare sangeroasa a revolutionarilor, trecand efectiv cu blindatele peste revolutionarii prezenti la baricada din fata Hotelului Intercontinental. Iliescu a negat ca ar fi spart baricada. Am vazut evenimentele pana a fost sparta baricada demonstrantilor, dar acest lucru s-a facut de catre alte TAB-uri, venite de la alta unitate, nu de catre TAB-ul cu care am venit eu acolo, a declarat el la audierea in Dosarul revolutiei in anul 2005.

Dupa constituirea la 22 decembrie 1989 a Frontului Salvarii Nationale, Dumitru Iliescu a organizat la 26 decembrie 1989 o grupare militara de patru ofiteri M.Ap.N., care a fost insarcinata cu protectia fizica a membrilor marcanti ai conducerii FSN, in care i-a cooptat pe diversi ofiteri, printre care si locotenentul major Gabriel Naghi, viitor director al SPP (2000-2005).

Prin Decretul nr. 204 din 7 mai 1990, Consiliul Provizoriu de Uniune Nationala (CPUN) a infiintat Unitatea Speciala de Paza si Protocol (USPP), in subordinea Ministerului Apararii Nationale (in componenta Brigazii de Garda), cu misiunea de a asigura protectia si paza demnitarilor romani, precum si a celor straini care vizitau Romania. Ca director al acestei unitati a fost numit colonelul Dumitru Venicius Iliescu.

Prin Legea nr. 51 / 26 iulie 1991 privind siguranta nationala a Romaniei, U.S.P.P. a capatat denumirea de Serviciul de Protectie si Paza (SPP), devenind un organ de stat „cu atributii in domeniul sigurantei nationale”. In perioada cat a condus SPP-ul, colonelul Dumitru Iliescu a fost inaintat la gradul de general de brigada (cu o stea) incepand cu 1 decembrie 1994.

La data de 21 noiembrie 1996, generalul de brigada Dumitru Iliescu a fost inaintat la gradul de general de divizie (cu 2 stele), eliberat la cerere din functia de director al SPP si trecut la dispozitia Ministerului de Interne. Dupa venirea la putere a presedintelui Emil Constantinescu, generalul Iliescu a fost numit la comanda Brigazii 16 Jandarmi din Bacau. El a fost trecut apoi in rezerva cu gradul de general de divizie la 5 februarie 1997.

In perioada guvernarii CDR, generalul Iliescu s-a asociat cu fostul director adjunct al SPP, generalul Gheorghe Aradavoaice, infiintand o firma privata, „Grupul International de Paza si Protectie”, care a ajuns ulterior in atentia comisiei rogatorii care a investigat afacerea Adrian Costea. De asemenea, Parchetul Militar Bucuresti i-a deschis un dosar penal pentru achizitionarea de catre SPP, sub conducerea lui, a unei tipografii in valoare de doua milioane de dolari si a patru limuzine Mercedes, dintre care doua blindate.

Dupa revenirea la conducerea Romaniei a lui Ion Iliescu, Dumitru Iliescu a fost numit in aprilie 2001 in functia de consilier de stat la Guvernul Romaniei, fiind rechemat in activitate pe 12 martie 2002. Presedintele Iliescu l-a inaintat apoi la gradele de general de corp de armata (cu 3 stele) la 15 aprilie 2003 si general (cu 4 stele) la 21 octombrie 2004.

Inainte de plecarea de la Cotroceni a presedintelui Ion Iliescu, el l-a trecut in rezerva la data de 21 decembrie 2004 pe generalul cu patru stele Dumitru Iliescu, cu pensie de serviciu anticipata.

 

 

 

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult