Acasa Actualitate-InternaInvestigatii UPDATE – Cauza incendiului de la Matei Balş

UPDATE – Cauza incendiului de la Matei Balş

scris de B.C.R
177 Afisari

Un incendiu a izbucnit vineri dimineaţă la Instititutul ”Matei Balş” din Capitală, unde sunt trataţi pacienţi cu COVID, despre care fostul manager Adrian Streinu-Cercel declară că erau în stare medie spre severă din punct de vedere al gravităţii şi care aveau nevoie de oxigen suplimentar.

Preşedintele Klaus Iohannis va merge, vineri, la ora 13,00, la Institutul Naţional de Boli Infecţioase „Prof. Dr. Matei Balş”, a anunţat Administraţia Prezidenţială.

UPDATE – Crește bilanțul victimelor tragediei de la Spitalul Matei Balș din Capitală. Încă o victimă a fost găsită moartă în baie

Cinci pacienţi au murit, patru fiind deja găsiţi carbonizaţi de echipele de intervenţie, iar o a patra persoană nu a răspuns manevrelor de resuscitare. Patru saloane au ars, însă toată clădirea a fost afectată de fum, conform ministrului de Interne Lucian Bode. Mai mulţi pacienţi sunt transferaţi la Spitalele Sf. Ioan şi Pantelimon şi la alte pavilioane ale unităţii medicale. Conform secretarului de stat în MAI Raed Arafat, incendiul a fost lichidat. Pentru moment, nu se cunoaşte cauza incendiului, iar la faţa locului se află specialişti ISU, dar şi poliţişti de la Serviciul Omoruri din Poliţia Capitalei.

Fiica unei paciente internate la Institutul „Matei Balș” a declarat, la Realitatea PLUS, că în urmă cu o săptămână a dus o aerotermă în salonul în care era internată pentru că era frig.

„În urmă cu o săptămână, pentru mama mea am dus o aerotermă la etajul 3, pavilionul 5, camera 17. Mi-au spus că asta e situația, nu au căldură. Au verificat (dacă sunt aeroterme în saloane – n.red.) și au spus că unele saloane au aeroterme, altele nu, și mi-au spus că dacă vreau, pot să îi aduc. Personalul medical a ingrijit-o corespunzător.

Dar incendiul și acest transport al ei la Spitalul Militar Central a adus-o într-o situație foarte critică. Concentrația în oxigen a scăzut la 50, situația ei este foarte gravă”, a declarat, fiica unei paciente bolnave de COVID-19, Mihaela Tănase, care a fost transferată după incendiul de la Institutul „Matei Balș”.

Declarația vine după ce există suspiciuni că incendiul ar fi fost declanșat de o aerotermă, informație negată de ministrul Vlad Voiculescu.

UPDATE – Adrian Streinu Cercel, fost manager al Institutului ”Matei Balş” a afirmat că starea pacienţilor internaţi în cele patru saloane era medie spre severă.

“Toţi pacienţi care sunt internaţi au nevoie de oxigen, erau conectaţi la oxigen. Starea lor era medie spre severă, tot ce se internează în Matei Balş pacienţii au stare medie sau severă. (…) Clădirea aceea este făcută în 1953 şi a fost refăcută din toate punctele de vedere, inclusiv din punctul de vedere al aprovizionării cu oxigen”, a explicat Streinu-Cercel.

UPDATE – Ministrul Afacerilor Interne Lucian Bode a declarat că 42 de pacienţi au fost relocaţi la alte spitale, iar 60 au fost mutaţi în alte pavilioane ale spitalului. el a precizat că este în curs de desfăşurare o anchetă.

UPDATE – Secretarul de stat Raed Arafat a precizat că nu sunt pacienţi cu arsuri.

“La acest moment, intervenţia este finalizată, incendiul este lichidat. Nu mai avem persoane de evacuat, în afară de cele patru persoane decedate, nu mai avem alte persoane în stare critică, decât cei care au avut Covid, că aici vorbim de un pavilion Covid şi care au fost transportaţi. Rămâne acum problema în mâna celor care vor investiga din partea Poliţiei, din partea Criminalisticii, din partea ISU Bucureşti, care urmează să investigheze cauza incendiului asupra căreia la acest moment nu vom specula până nu avem concluzii clare din partea colegilor noştri de la pompieri”, a afirmat Arafat, care a precizat că sunt patru victime.

”Trei găsite, ulterior, după ce s-a degajat fumul, carbonizate, şi o alta care a fost resuscitată, dar fără reuşită”, a explicat Arafat.

UPDATE – Incendiul a izbucnit în jurul orei 5, fiind afectate 4 saloane, suprafaţa cuprinsă de flăcări fiind de aproximativ 100 de metri pătraţi.

”La ora 05:05 a fost apelul la 112, la ora 05:13 a fost primul echipaj sosit care a anunţat care este situaţia. Au fost trimise de la început mai multe echipaje. La ora 05:14 a fost declanşat planul roşu şi au fost mobilizate mai multe forţe din partea ISU, SMURD, din partea Spitalului Floreasca pe linie medicală, din partea serviciului de Ambulanţa şi bineînţeles din partea Poliţiei şi Jandarmeriei Care au asistat şi ei la intervenţie”, a declarat secretarul de stat Raed Arafat.

UPDATE – Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a menţionat că toţi pacienţii au fost transferaţi fie în alte pavilioane, fie la alte spitale.
“Toată lumea a fost transferată, toţi pacienţii au fost transferaţi fie în alte pavilioane, fie în alte spitale din Bucureşti. Situaţia a fost evaluată de medicii din camera de gardă, nu ştim să fie în acest moment o situaţie foarte gravă, dar asta va fi evaluată de către medicii de la spitalele unde au fost transferaţi”, a declarat Voiculescu.

UPDATE – O a patra persoană a decedat, aceasta nerăspunzând manevreleor de resuscitare.

UPDATE – Poliiştii de la Serviciul Omoruri din Poliţia Capitalei se află deja la faţa locului şi au declanşat cercetarea.

ŞTIREA iNIŢIALĂ – Autorităţile au declanşat Planul Roşu de Intervenţie.

Zeci de ambulanţe se află la spital, iar mai mulţi pacienţi sunt în curs de evaluare medicală pentru a fi pregătiţi de transferul la alte unităţi medicale.

La jumătatea lunii noiembrie a anului trecut, 10 pacienţi cu COVID au murit în urma unui incendiu izbucnit la Secţia ATI în care erau internaţi pacienţii cu COVID-19.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult