Acasa Actualitate-InternaInvestigatii Ce (com)bat jandarmii români în Afganistan

Ce (com)bat jandarmii români în Afganistan

scris de M. BÂTCĂ
6 afisari

Probabil că sunt foarte puţini cei care ştiu că România are în Afganistan şi militari din cadrul Jandarmeriei. Vezi ce (com)bat!

Jandarm roman in Afganistan

Jandarm roman in Afganistan (U.S. Air Force photo by Tech Sgt. Adrienne Brammer)

Din păcate, Ministerul Administraţiei şi Internelor nu ar lua notă de trecere la BAC-ul popularizării misiunii pe care o execută jandarmii români în cadrul NATO Training Mission.

Avem noroc, însă, cu Adrienne Brammer (Air Force Tech Sgt.), de la Regional Support Command-South NTM-A Public Affairs, care a realizat un reportaj despre modalitarea în care jandarmii din România îşi desfăşoară activitatea la Spin Boldak, în Afganistan. Astfel, putem afla că forţele de ordine afgane sunt antrenate cum să imobilizeze eficient un suspect sau cum să îşi perfecţioneze competenţele în folosirea armamentului din dotare.

În timpul unui curs de opt săptămâni, recruţii afgani sunt pregătiţi de jandarmii români în tehnici militare de acordare a primului ajutor, proceduri de percheziţionare a vehiculelor şi folosirea eficientă a armamentului individual.

Se pare că, de mare ajutor, este şi simulatorul electronic pentru trageri, adus din România. Cel puţin, aşa suţine locotenent-colonelul Gheorghe Ionaşcu, adjunctul comandantului detaşamentului de jandarmi români din sudul Afganistanului.

Jandarmeria Română – 23 ofiţeri şi 43 subofiţeri în Afganistan

Un politist afgan pregatit de un jandarm roman

Un politist afgan pregatit de un jandarm roman ( foto: U.S. Air Force photo by Tech Sgt. Adrienne Brammer)

Începând cu 28 aprilie 2011, potrivit Hotărârii Consiliul Suprem de Apărare a Ţării nr. 29 din 22.03.2011, 66 de jandarmi (dintre care 23 ofiţeri şi 43 subofiţeri) participă la misiunea de instruire N.A.T.O. Training Mission a forţelor de ordine publică din Afganistan.

Detaşamentul român execută operaţiuni de instruire a Poliţiei Naţionale Afgane şi ocupă funcţii de stat major în cadrul Combined Training Advisory Group–Police al misiunii. Durata mandatului acestora este de şase luni, jandarmii români fiind dislocaţi în trei locaţii: Spin Boldak, Wardak şi Costall, unde sunt situate trei centre de pregătire ale Poliţiei Afgane, informeaza MAI.

Principalele misiuni ale jandarmilor români din Afganistan constau în pregătirea poliţiştilor sau viitorilor poliţişti afgani în ceea ce priveşte modul de acţiune pentru prevenirea sau aplanarea conflictelor, predarea legislaţiei ce stă la baza desfăşurării misiunilor de ordine publică şi instruirea asupra modului de folosire a armamentului din dotare.

Jandarmii care alcătuiesc contingentul provin din toate unităţile Jandarmeriei Române şi au fost selecţionaţi în urma promovării tuturor testelor la care au fost supuşi (cunoştinţe de specialitate, verificarea medicală – pentru a certifica faptul că sunt apt fizic şi psihic să îndeplinească misiunea, verificarea fizică, probe de limbă străină –limba engleză, iar un aspect important l-a constituit experienţa acumulată în domeniul ordinii publice).

Oficial din MAI, în vizită în Afganistan

Secretarul de stat, şef al Departamentului Ordine şi Siguranţă Publică din cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor, chestor de poliţie Ioan Dascălu, efectuează în perioada 21 – 27 iulie, o vizită de lucru în teatrul de operaţiuni din Afganistan, anunta MAI, intr-un comunicat.

Scopul vizitei de lucru este de a observa la faţa locului modul în care jandarmii români execută misiunile specifice, aşa cum prevede Acordul tehnic între Ministerul Administraţiei şi Internelor din România şi Comanda Centrală din cadrul Departamentului de Apărare al S.U.A. privind dislocarea forţelor Ministerului Administraţiei şi Internelor Român în Afganistan.

Cu ocazia vizitei, secretarul de stat se va întâlni şi cu cei opt poliţişti români care îşi desfăşoară activitatea în Kabul, în cadrul Misiunii EUPOL Afganistan, sub egida U.E. Pe parcursul vizitei, chestorul de poliţie Ioan Dascălu va avea întrevederi cu Comandantul NTM-A (NATO Training Mission Afganistan), general William B. Caldwell IV, cu şeful Misiunii EUPOL, general Jukka Savolaineen şi cu Comandantul CTAG-P (Combined Training Advisory Group – Police), general de brigadă Sebastiano Comitini.

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult