Acasa Actualitate-InternaInvestigatii Ce le-a declarat Dan Andronic parlamentarilor

Ce le-a declarat Dan Andronic parlamentarilor

scris de P.C.R.
16 afisari

Jurnalistul Dan Andronic le-a relatat luni senatorilor și deputaților despre vizita sa, în seara de 5 spre 6 decembrie 2009, acasă la Gabriel Oprea, susținând, între altele, că a fost amenințat de un lider PSD cu pușcăria dacă va câștiga prezidențialele Traian Băsescu.

El a precizat, la audierile din Comisia parlamentară de anchetă, difuzate în direct pe site-ul Camerei Deputaților, că a fost invitat de Gabriel Oprea, într-o convorbire telefonică, dar că nu era vorba de aniversarea lui Neculai Onțanu sau a cuiva. Andronic a spus că s-a dus acasă la Oprea împreună cu soția sa.

„În această convorbire telefonică m-a invitat până la el acasă, spunând ‘vino până aici, că avem nevoie de tine’. Bineînțeles că am urcat în mașină și m-am dus, mașina a condus-o soția mea, care a și asistat la o parte a acestor evenimente. Ea este un martor pe care, până acum, nu l-am menționat, dar oricând poate confirma aceste lucruri. Am intrat în casa lui Gabi Oprea la 9,30 — 9,45, acolo m-am întâlnit în prima parte a casei — în living — cu Neculai Onțanu, primarul de la sectorul 2, Puiu Iordănescu, soția lui Gabriel Oprea, mai erau două doamne. Ne-am salutat, m-am așezat acolo, lumea se uita la televizor în acea cameră, Gabi Oprea s-a uitat după mine. Ne-am dus în birou și acolo am dat peste ceea ce am tot povestit: Laura Codruța Kovesi, Florian Coldea, George Maior și Vasile Dîncu. S-ar putea cu Vasile Dîncu să mă fi intersectat și în living. Și acolo a fost o întâlnire de vreo oră, o oră și ceva, undeva 10 jumate 11 fără un sfert, în care toată lumea discuta politică. Eu am definit-o ca fiind o celulă de criză, pentru că toată lumea era extrem de agitată, se primeau telefoane, era clar că contextul era politic, pentru că se vorbea de rezultate, în special diaspora era un subiect, și mi-aduc aminte că stăteam față în față cu doamna Kovesi. La un moment dat, în spatele doamnei Kovesi era dl Coldea, mai era o persoană de care nu am reușit să-mi aduc aminte extrem de precis chipul ei și atunci am preferat să nu o mai identific. Cred că era adjunctul dnei Kovesi, dar, repet, este mai mult o bănuială decât o certitudine”, a povestit Andronic.

El a susținut că procurorul șef al DNA și-a manifestat interesul față de rezultatele exit-poll-urilor difuzate de unele televiziuni.

„Stând față în față cu doamna Kovesi, se primeau telefoane, au existat două telefoane pe care dna Kovesi le-a primit. În general, când cineva primea un telefon ieșea din încăpere, evita să discute cu ceilalți. Cei din living auzeau o parte a conversațiilor. La un moment dat, doamna Kovesi m-a întrebat ce facem cu ăștia de la Realitatea, cum îi potolim. Contextul acelui moment era unul extrem de fierbinte, în sensul în care și Antena 3 și Realitatea puneau mare presiune pe ceea ce se întâmpla. Potrivit rezultatelor lor câștigase Mircea Geoană, în partea cealaltă exista un sondaj total opus. I-am răspuns, nu știu dacă colocvial, dar sincer: ‘Potoliți-l pe Vântu și potoliți și Realitatea’. A întrebat cum. Zâmbind, i-am spus: ‘Aveți voi cu ce’. Discuțiile au continuat, în ceea ce mă privește interesul era legat de mass-media, ce facem în situația dată și discuțiile au curs într-o formă sau în alta, exista o dinamică. (…) Precizez că nu s-a stat la nicio masă, nu s-a băut niciun șpriț, nu l-au sărbătorit nici pe Onțanu, nici Sfântul Nicolae, nici victoria lui Traian Băsescu, că la momentul acela contextul era mult mai neclar”, a arătat jurnalistul.

El a adăugat că a încercat să explice, la un moment dat, ce căutau toate acele persoane acasă la Oprea.

„Într-o formă sau alta, toți erau vizați de o victorie a lui Mircea Geoană. Eu, personal, fusesem amenințat de un lider al PSD, n-o să numesc persoana pentru că nu am păstrat acel sms, am fost amenințat cu pușcărie dacă câștigă Traian Băsescu, în calitate de consultant. Gabriel Oprea primise și el amenințări de la gruparea Vanghelie — Cătălin Voicu. Lui Florian Coldea, în timp ce se afla într-o misiune, i s-a transmis că va ajunge ambasador în Sudan. Tot în acest context am aflat și de discuția pe care a avut-o Florian Coldea, cu o seară înaintea alegerilor, în noaptea de 4 spre 5, cu generalul Dumitru Iliescu, fost șef al SPP, fost consilier pe probleme de siguranță națională al lui Ion Iliescu, în care i-au oferit demisia în caz de victorie a lui Mircea Geoană, cerându-i doar să rămână pe un post în cadrul Academiei Naționale de Informații. Am făcut această informație publică, a fost confirmată de generalul Dumitru Iliescu. (…) Iar doamna Kovesi fusese anunțată de Mircea Geoană, cu trei zile înainte de alegeri, că va fi schimbată, întrucât obținuse un raport nefavorabil de la CSM, iar dl Geoană a spus că, din punctul lui de vedere, este un mandat nelegitim și dacă pe Daniel Morar îl va păstra, pe dna Kovesi cel mai probabil o va schimba”, a susținut Andronic.

Jurnalistul a menționat că nu ar fi povestit despre întâlnirea care s-a terminat în jurul orei 11,00 dacă nu ar fi ieșit la lumină întâlnirile de la K2, T14 sau partidele de tenis între unii lideri politici.

„Precizez că și când am scris și când am făcut declarațiile în calitate de martor către presă și la Parchetul General am specificat foarte clar că eu nu am niciun indiciu că acolo s-au fraudat alegerile. Și nu ăsta a fost sensul demersului meu. El a venit într-un context în care am aflat, în urmă cu câteva luni, de celebrele întâlniri de la K2, de la T14, despre partidele de tenis între Dragnea, Coldea, Maior, Ponta, în perioada 2010 — 2014, despre reuniunile informale la care participau generali SRI, judecători de la Înalta Curte, procurori și oameni politici și plecând de la aceste lucruri pe care le-am verificat cât am putut — drept dovadă până la această oră nu există nici măcar un drept la replică la ceea ce am scris, dimpotrivă sunt confirmări chiar și cu jumătate de gură din partea SRI — am continuat acest serial. Ce mi se mai pare semnificativ vizavi de noaptea de 5 spre 6 decembrie e săptămâna care a urmat și am legat-o de acest eveniment pentru că e celebra invitare cu forța a senatorului Cătălin Voicu la DNA, pentru a i se aduce la cunoștință niște acuzații și pentru a i se interzice să ia legătura cu niște persoane. Toate aceste demersuri aveau legătură și cu momentul descris, în sensul în care se știa că PSD pune la cale un plan juridic de contracarare, însă exista și informația că există legături cu judecători care urmau să ia decizii în care rezultatul alegerilor putea fi blocat și să se intre într-o criză profundă. Acolo s-a acționat destul de rapid, atunci a apărut și un conflict între fostul procuror șef al DNA, Daniel Morar, și conducerea SRI, conflict destul de dur, care a lăsat urme ulterior”, a mai afirmat Dan Andronic, în cadrul Comisiei parlamentare de anchetă pentru alegerile prezidențiale din 2009.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult