Acasa Actualitate-InternaInvestigatii Ce vor păţi şoferii prinşi băuţi la volan potrivit noului Cod Rutier

Ce vor păţi şoferii prinşi băuţi la volan potrivit noului Cod Rutier

scris de A.P.
3 afisari

Șoferii care sunt depistați la volan sub influența băuturilor alcoolice, în cazul în care fapta nu constituie infracțiune, vor avea permisul suspendat o jumătate de an și vor primi o amendă prevăzută la clasa a V-a de sancțiuni (21-50 de puncte-amendă) dacă sunt la prima abatere de acest gen, potrivit proiectului noului Cod rutier postat pe site-ul Ministerului Afacerilor Interne.

Ce vor păţi şoferii prinşi băuţi la volan potrivit noului Cod Rutier

„Constituie contravenție și se sancționează cu amendă prevăzută în clasa a V-a de sancțiuni și cu aplicarea sancțiunii complementare a suspendării exercitării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 180 de zile săvârșirea de către conducătorul de autovehicul sau tramvai a uneia din următoarele fapte: (…) conducerea unui autovehicul sau tramvai de către o persoană aflată sub influența băuturilor alcoolice, dacă fapta nu constituie, potrivit legii, infracțiune”, se arată în actul normativ postat pe site-ul MAI, care modifică și completează OUG 195/2002 privind circulația pe drumurile publice.

Totodată, dacă șoferul aflat în stare de ebrietate a produs un accident din care au rezultat pagube materiale, fără ca fapta să constituie infracțiune, va primi o amendă încadrată la clasa a VI-a de sancțiuni (51-120 puncte-amendă) și i se va lua permisul pentru un an.

„Constituie contravenție și se sancționează cu amendă prevăzută în clasa a VI-a de sancțiuni și cu aplicarea sancțiunii contravenționale complementare a suspendării exercitării dreptului de a conduce pentru o perioadă de un an, săvârșirea de către conducătorul de autovehicul sau tramvai a uneia dintre faptele prevăzute la art.105 alin.(2) literele a) și d) dacă au avut ca urmare producerea unui accident de circulație soldat numai cu pagube materiale”, prevede proiectul MAI.

În cazul în care conducătorul auto comite aceeași abatere într-un interval de trei ani de când și-a recuperat permisul, sancțiunile se majorează.

Astfel, el va rămâne fără permis timp de un an dacă a fost prins la volan în stare de ebrietate și doi ani dacă a produs un accident din care au rezultat pagube materiale.

„În cazul în care conducătorul de autovehicul sau tramvai săvârșește, într-un interval de 3 ani de la data expirării ultimei perioade de suspendare a exercitării dreptului de a conduce autovehicule aplicată pentru săvârșirea uneia din faptele prevăzute la art. 100 alin. (3), art. 101 alin. (3), art. 102 alin. (3), art. 105 alin. (2) și art. 105 alin. (1) și (2), o nouă faptă de același fel, perioada de suspendare a exercitării dreptului de a conduce autovehicule se majorează cu echivalentul perioadei de suspendare prevăzută pentru fapta respectivă”, se arată în proiectul actului normativ.

Au fost modificate și clasele de amenzi. Clasa I prevede 2 sau 3 puncte-amendă; clasa a II-a—4 sau 5 puncte-amendă; clasa a III-a—de la 6 la 8 puncte-amendă; clasa a IV-a—de la 9 la 20 puncte-amendă; clasa a V-a—de la 21 la 50 puncte-amendă și clasa a VI-a—de la 51 la 120 puncte-amendă.

Punctul-amendă este 10% din valoarea salariului minim pe economie, adică 80 de lei.

1 comentariu

IngerAlbastru 22-09-2013 - 02:17

Doar un simplu Neica Nimeni va primi sanctiuni si puncte, cei cu banet gata vor continua drumul ca si inainte!!! parca n-am mai vazut cazuri mortale cu criminali in libertate, care-i nou in fiecare lege … Suma de bani acceptata!!! Sa traiti dl sef …

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult