Acasa Actualitate-InternaInvestigatii Ceausescu 92 – unde-si face ziua?

Ceausescu 92 – unde-si face ziua?

scris de Ziua Veche
4 afisari

La fiecare 26 ianuarie romanii se aduna la mormantul lui Nicolae Ceausescu, in cimitirul Ghencea militar, si-l mai mangaie, complice, pe cruce. Dar daca nu e acolo? ziuaveche.ro va provoaca sa presupuneti unde ar putea fi la aceasta ora dictatorul.

Daca treceti maine dimineata pe la Ghencea veti vedea cum procesiune nu ocoleste nici mormantul Elenei Ceausescu, dar mai pe fuga: lumea n-a uitat ca el “era de treaba” in timp ce ea era “a dracu”. Un sondaj efectuat la sfarsitul anului ce s-a incheiat arata ca majoritatea romanilor crede ca executia Ceausestilor nu trebuia sa aiba loc si ca lucrurile mergeau mai bine pe vremea marelui carmaci.Daca n-a murit, unde a plecat?

Oficial, din 25 decembrie 1989, Cabinetul 1 si Cabinetul 2 s-au mutat aici, sotiiCeausescu, care au condus Romania din 1965 pana in 1989, fiind executati la cateva minute dupa un proces desfasurat de un Tribunal Militar Exceptional (constituit prin decret CFSN semnat de Ion Iliescu). Caseta executiei a facut inconjurul lumii: pe fondul sonor asigurat de AKM-uri, dupa risipirea unui nor de praf (inclusiv de praf de pusca) cadavrele celor doi, din care se scurgea sange, zaceau intinse in curtea unei unitati militare din Targoviste. “Fie-le tarana grea”, incheiau stirea crainicii Televiziunii Romane. Legat de tarana, chestiunea comporta insa niste precizari. Nici o instanta din Romania nu a dispus (asa cum nici urmasii  cuplului Ceausescu nu au cerut) exhumarea lui Nicolae si Elenei. Pentru ca si acum, dupa doua decenii, nu se stie cine se afla in cele doua gropi din Ghencea. Intens vehiculata a fost varianta ca Ceausestii sa fi fugit la “pretinii”- nu putini- din Orientul Mijlociu sau din Africa, ca-I  ditamai continentul, si sa-si serbeze acu, pe frigul asta, 92 de trandafiri din buchetul vietii undeva, la adapost. Unde a plecat Ceausescu cand a plecat? “Treaba era aranjata dinainte”, spun unii. “L-au omorat hotii astia sa puna mana pe munca noastra”, zic altii. La unison insa, toti frazeaza: “Ceausescu sa ne ierti/Ca-n decembrie eram beti”.

Flacara rosie bate flacara violet

Spre deosebire de noii conducatori care s-au grabit sa incheie conturile cu familia Ceausescu, astupand – ca in Ghencea, un trecut complice- poporul e dispus in continuare sa raporteze situatia la figura carmaciului. Lumea avea de lucru in trei schimburi, nu avea datorii, nu se inventasera jafurile armate, la Ciorogarla nu intra nici pasarea, litoralul Marii Negre era ieftin, masinile ARO erau mandria natiunii, iar conducatorul  era sever cu alde pierde vara: dadea cu ei de pamant, cum spunea Silviu Brucan. In orice caz, fara sa  miste un deget, fostul comandant suprem e inca dorit. In anul ce abia s-a incheiat, un studiu al opiniei publice facut de Marsh Copsey Associates si Biroul de Cercetari Sociale a masurat atitudinea romanilor, dupa 20 de ani de democratie. Concluzia: romanii au raportat ca astazi lucrurile in Romania merg mai rau decat sub Ceausescu. Mai mult de 60% din cei chestionati au opinat ca politicienii sunt mai corupti astazi decat pe vremea lui Ceausescu, iar peste 58% cred ca ordinea publica era mai bine gestionata de marele carmaci. Mai mult, peste 55% din cei intervievati sunt de parere ca regimul Ceausescu avea mai mult respect pentru omul de rand decat regimul politic actual. 63,9% spun ca din punct de vedere economic stm mai rau ca inainte de 1989 iar 65% spun acelasi lucru din punct de vedere al respectarii legilor. 51% din respondenti arata ca lucrurile merg mai rau si din punct de vedere al protectiei sociale decat inainte. Aproape jumatate din respondenti au spus ca viata lor este mult mai grea decat inainte de 1989 iar 35% au spus ca rasturnarea regimului Ceausescu a fost o greseala pentru Romania. Un procent de 18,5% din generatia post comunista (cu varste intre 18 si 29 de ani) au declarat ca sunt pentru o intoarcere la vremurile trecute.   73,4% au fost de parere ca sotii Ceausescu nu trebuiau executati iar 48,4% au opinat ca simt nevoia sa inteleaga evenimentele din decembie 1989 . Un procent de 41,8% sunt de parere ca Romania s-a despartit doar intr-o mica masura de trecutul comunist iar 40, 9% considera ca nici un presedinte nu a facut eforturi pentru aflarea adevarului despre Revolutia romana. Judecand dupa aceste rezultate ramane teoretic valabila profetia lui Stalin care spunea  “democratia se potriveste Romaniei ca saua pe spinarea vacii”. Vaci nu prea mai sunt, ca sei se mai gasesc, dar asta-i alta poveste.


Loc de dat cu parerea

ziuaveche.ro va propune un set de fotografii inedite cu Nicolae si Elena Ceausescu. Totodata, sunteti invitati sa raspundeti la urmatoarele intrebari:

Credeti ca Ceausescu a fost executat?

Unde isi aniverseaza ziua de nastere fostul comandant suprem: Romania, Libia, Iran, Irak, Cuba, China, Coreea de Nord, Congo sau Ghencea Militar?

Care credeti ca au fost greselile lui Ceausescu aflat la conducerea tarii?

Ce credeti ca ar fi facut Ceausescu daca ramanea presedintele Romaniei?

Ceausescu a fost un dictator sangeros sau un erou al Romaniei?

Cum il comparati pe Ceausescu cu actuala clasa politica?

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult