Acasa Actualitate-InternaInvestigatii Cele mai distruse sapte minuni ale Romaniei

Cele mai distruse sapte minuni ale Romaniei

scris de Ziua Veche
2 afisari

Ziuaveche.ro a lansat o campania care are ca scop salvarea cladirilor de patrimoniu din Romania. Am intitulat-o “Cele mai distruse sapte minuni ale Romaniei”. Noi am pornit cu cetatea vandalizata de la Sarmizegetusa Regia, biserica fortificata de la Bunesti si cetatea taraneasca din Saschiz. Cititorii ne-au scris despre castrul roman din Constanta si bisericile de creta din Doborgea. Pana pe 30 aprilie, strangem propuneri de la useri. Le vom anexa unui memoriu pe care îl vom înainta Ministerului Culturii si vom urmarii pas cu pas daca autoritatile fac ceva pentru a proteja patrimoniul pe cale de disparitie. Asteptam în continuare sa ne scrieti pe adresa patrimoniu@ziuaveche.ro despre monumentele pe care vreti sa le salvati. Pe baza voturilor voastre vom alcatui si un top.

Sarmizegetusa Regia a fost Capitala Daciei preromane. Este comparabila cu Stonehenge sau cu Acorpole, ca simboluri cultural-religose aflate în patrimoniul universal al lumii. Sarmizegetusa Regia a fost inclusa pe lista UNESCO. Insa, apreciearea ONU n-a contat prea mult în ochii celor care conduc sau au guvernat Romania. De-a lungul timpului, cetatea a cunoscut restaurari care mai mult au distrus-o. Spre sfarsitul anilor 70, Ceausescu a reamenajat-o pentru filmul propagandistic Burebista, al lui Gheorghe Vitanidis. Suzana Gadea a turnat beton pe platoul sacru pentru ca dictatorul sa aterizeze cu elicopeterul în locul încarcat de “energie”. Nici dupa comunism cetatea nu a scapat de restaurari dupa ureche, în 2000 acestea fiind facute cu betoane inexistente, evident, pe vremea lui Decebal.

Greu de atins

Sarmizegetusa Regia este în paragina. Se afla la cheremul oricaror cautatori de comori sau secte care tin cu tot dinadinsul sa “purifice” locurile pagane, de cele mai multe ori prin foc. De tot acest patrimoniu inestimabil se ocupa doar un singur un om: Vladimir Brilinsky. Nunu, cum îi spun localinii, urca în munte în fiecare zi si se lupta cu profanatorii sau cautatorii de comori. Face benevol aceasta paza si e singurul caruia se pare ca-i pasa de ceea ce se întampla acolo sus, aproape de Zamolxe. Cladita pe un platou în inima muntilor Sureanu – Gradistea Muncelului, cetatea este ascunsa si foarte greu accesibila turistilor. Nici curatorul de la Ulpia Traiana Sarmizegetusa nu este în stare sa-ti spuna cu precizie cum gasesti Regia. Afli, facand traseul pas cu pas dupa ce ai ajuns în satul Gradistea Muncelului. Cu toate ca se ajunge foarte greu, acest lucru nu-i impiedica pe cei care merg la Sarmizegetusa cu un anume scop. Fie ca sunt în cautarea celebrelor comori ale regelui Decebal, fie ca vor sa împlineasca diverse ritualuri pagane pe pietrele din sanctuarul dacilor. Orice nebun poate face orice doreste, pentru ca acolo sus nu e nimeni care sa pazeasca vestigiile parasite de autoritati.

„Am gasit unul dintre stalpii de lemn din Marele Sanctuar Circular carbonizat. Alti cinci stalpi smulsi din pamant si adunati gramada. Am gasit sute de lumanari si ceara pe Soarele de Andezit si pe alte edificii. Si de data asta ceara se va impregna în vestigiile antice si le va pata”, –  Nunu Brilinsky , vicepresedintele Fundtiei „Renasterea Daciei”

Acest articol a aparut in numarul 1 al editiei tiparite ziuaveche.ro

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult