Acasa Actualitate-InternaInvestigatii Cine a fost de vină pentru explozia de la Călăraşi

Cine a fost de vină pentru explozia de la Călăraşi

scris de C.P.
33 afisari

Locatarii blocului din Călăraşi afectat de explozie şi angajaţi ai cafenelei de la parterul clădirii susţin că, miercuri, înainte de producerea deflagraţiei, doi lucrători ai Distrigaz au venit la faţa locului pentru a verifica dacă există scurgeri de gaz, după ce oamenii le-au solicitat intervenţia. Procurorii au deschis, joi, un dosar penal în care se fac cercetări pentru ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă şi distrugere, în cazul exploziei produse miercuri seară într-un bloc din Călăraşi, în acest caz fiind audiate deja mai multe persoane.

Cine a fost de vină pentru explozia de la Călăraşi

Cine a fost de vină pentru explozia de la Călăraşi

Reprezentanţii Distrigaz Sud Reţele spun că, în urma primelor cercetări, s-a stabilit că explozia de la Călăraşi s-a produs ca urmare a unei acumulări de gaze pe instalaţia de utilizare a gazelor naturale din interiorul apartamentului în care a avut loc deflagraţia.

Echipele Distrigaz Sud Reţele au fost sesizate cu privire la existenţa de miros de gaze pe casa scării din blocul în care s-a produs explozia, fapt pentru care angajaţi ai companiei s-au deplasat imediat la faţa locului pentru a face măsurători, se arată într-un comunicat de presă al companiei transmis, joi, agenţiei Mediafax.

În urma investigaţiilor tehnice nu au fost depistate scurgeri de gaze pe casa scării şi nici pe branşamentul blocului sau pe reţeaua de distribuţie din zonă înainte de producerea exploziei, potrivit sursei citate.

De asemenea, reprezentanţii societăţii de gaz spun că, în urma primelor cercetări, „s-a constatat că explozia s-a produs ca urmare a acumulării de gaze pe instalaţia de utilizare a gazelor naturale din interiorul apartamentului numărul doi”.

Societatea reaminteşte că exploatarea şi întreţinerea instalaţiei de utilizare de gaze naturale revine clienţilor.

Şeful Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, general Ion Burlui, va merge, joi, la Călăraşi pentru a analiza, împreună cu autorităţile locale, reprezentanţi ai Distrigaz şi ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, cazul exploziei de miercuri seară, susţin oficiali din IGSU.

Angajaţii cafenelei de la parterul blocului în care s-a produs explozia au declarat că, miercuri, au simţit miros de gaz imediat după ce au pornit sistemul de aerisire al localului, astfel că au sunat la Distrigaz şi au solicitat intervenţia echipelor societăţii.

Potrivit sursei citate, la faţa locului a venit un angajat de la Distrigaz care a făcut verificări, însă acesta nu a sesizat nicio problemă. La câteva ore de la plecarea angajatului, oamenii au simţit din nou miros de gaz şi au sesizat societatea de gaz pentru o nouă verificare.

Astfel, la blocul respectiv a venit un alt angajat de la Distrigaz care a făcut verificări la faţa locului, însă nici acesta nu a depistat probleme.

Locatarii blocului au spus că la câteva minute după plecarea acestui angajat al societăţii de gaz s-a produs explozia.

Purtătorul de cuvânt al Poliţiei Judeţene Călăraşi, Ramona Tudor, a declarat că audierile în cazul exploziei au început miercuri seară şi vor continua şi joi.

Ea a precizat că vor fi audiate toate persoanele care se aflau în cafeneaua de la parterul imobilului în momentul deflagraţiei, proprietarii apartamentelor afectate, dar şi reprezentanţi ai societăţilor de distribuţie a gazelor şi a energiei electrice.

Conform sursei citate, în acest caz procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Călăraşi au deschis dosar penal în care se fac cercetări pentru infracţiunile de ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă şi distrugere.

Primarul din Călăraşi, Daniel Drăgulin, a spus că deocamdată locatarii blocului nu pot intra în apartamente, întrucât la faţa locului se află comisia de anchetă care face verificări.

El a mai spus că doi-trei locatari au venit cu reprezentanţii firmelor de asigurări, urmând să se stabilească câte dintre cele opt apartamente afectate de explozie sunt asigurate.

O persoană a murit, iar alte şase au fost rănite, miercuri seară, în urma unei explozii produse într-un bloc de locuinţe din centrul municipiului Călăraşi, mai multe apartamente fiind afectate de deflagraţie, care nu a fost urmată de incendiu.

Patru echipaje de intervenţie ale ISU Călăraşi şi mai multe autospeciale medicale au intervenit la faţa locului, iar clădirea a fost evacuată.

Pe scara blocului unde a avut loc explozia erau opt apartamente, iar deflagraţia s-a produs la primul etaj. La parterul imobilului, care are patru etaje, sunt mai multe spaţii comerciale, respectiv o cafenea şi birouri.

În urma exploziei, o femeie de 46 de ani a murit, iar alte şase persoane au fost rănite, fiind transportate la Spitalul Judeţean Călăraşi.

Ulterior, una dintre persoanele rănite în explozia din Călăraşi, aflată în stare gravă, a fost adusă cu o maşină de terapie intensivă cu echipaj SMURD la la Spitalul Clinic de Urgenţă „Bagdasar-Arseni” din Capitală, unde i s-a făcut o tomografie, apoi a fost transferată la Spitalul Clinic de Chirurgie Plastică Reparatorie şi Arsuri din Capitală. În prezent, aceasta este internată la secţia de terapie intensivă, având arsuri pe 60 la sută din suprafaţa corpului.

Celelalte cinci persoane rănite în explozie au fost externate din Spitalul Judeţean Călăraşi.

O mare parte dintre locatarii blocului afectat de explozia din Călăraşi şi-au petrecut noaptea la rude sau la prieteni, deşi autorităţile locale le-au pus la dispoziţie un spaţiu de cazare provizoriu.

Primarul municipiului Călăraşi, Daniel Drăgulin, a declarat, joi, că o comisie formată din specialişti din mai multe domenii vor stabili dacă structura de rezistenţă a blocului în care s-a produs explozia a fost afectată, apoi se va concluziona dacă pot fi făcute reparaţii în imobil.

Drăgulin a precizat că Primăria Călăraşi va asigura tot ce este necesar, în funcţie de competenţele instituţiei.

Primarul a mai spus că un singur locatar din blocul afectat de explozie a fost cazat la căminul de elevi pus la dispoziţie de autorităţi, ceilalţi alegând să meargă la rude sau la prieteni.

El a adăugat că a aflat de la locatari că aceştia ar fi făcut sesizări la numărul de urgenţă 112 în legătură cu posibile scurgeri de gaze.

2 comentarii

mircea 26-12-2013 - 16:21

bine,bine dar unde este lista cu informatii si telefoane utile,care trebuia sa se regaseasca la presedintele si la administratorul asociatiei????? se fac vinovati de aceasta tragedie la prima vedere cei doi in solidar cu distrigaz care trebuiau sa sisteze alimentarea cu gaze a imobilului.In caz de caz de forta majora se informeaza propietarul si se trece la aplicarea procedurilor in vigoare.Dar acestea sunt rezultatele administratiilor(nationale,centrale si locale)nereformatesi nerestructurate,iata iuiluminarea tip Bassescu-Udrea da rezultate

Tache 26-12-2013 - 21:06

Pachetul majoritar la Distrigaz Sud este detinut de Gaz de France. Asta nu inseamna ca francezii de souche au vreo implicare… Tot „amicii” popoarelor sunt intalniti si aici, fie ei din Franta, fie din Romania.

„…..înainte de producerea deflagraţiei, doi lucrători ai Distrigaz au venit la faţa locului pentru a verifica dacă există scurgeri de gaz, după ce oamenii le-au solicitat intervenţia…..”

„….la faţa locului a venit un angajat de la Distrigaz care a făcut verificări, însă acesta nu a sesizat nicio problemă….”

„….la blocul respectiv a venit un alt angajat de la Distrigaz care a făcut verificări la faţa locului, însă nici acesta nu a depistat probleme…..”

„……la câteva minute după plecarea acestui angajat al societăţii de gaz s-a produs explozia……”

„…….o femeie de 46 de ani a murit, iar alte şase persoane au fost rănite…..”

„……una dintre persoanele rănite în explozia din Călăraşi, aflată în stare gravă………având arsuri pe 60 la sută din suprafaţa corpului…….”

„…….a aflat de la locatari că aceştia ar fi făcut sesizări la numărul de urgenţă 112 în legătură cu posibile scurgeri de gaze…..”

Morala : daca simtiti miros de gaz FUGITI IN PADURE, veti fi mai in siguranta printre ursi ! Nu exista organe de stat sau organisme particulare care sa va poata ajuta !

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult