Comandantul Jandarmeriei, demis | Ziua Veche
Acasa Actualitate-InternaInvestigatii UPDATE Comandantul Jandarmeriei, demis

UPDATE Comandantul Jandarmeriei, demis

scris de M.A.B.
28 afisari

UPDATE 18.20: Costel Gavrilă, de la Inspectoratul Judeţean de Jandarmerie Dâmboviţa, a fost împuternicit în funcţia de inspector general al Jandarmeriei Române în locul lui Olimpiodor Antonescu. De asemenea, în funcţia de adjunct al său a fost numit Adrian Marian Faur, de la IJJ Covasna, transmite Mediafax.  

 


 

Adrian Marian Faur, de la IJJ Covasna.

Adrian Marian Faur, de la IJJ Covasna. (Foto: monitorulsb.ro)

Colonelul Costel Gavrila
Colonelul Costel Gavrila (Foto: jandarmeriadambovita.ro)

 

 

 

 

Inspectorul General al Jandarmeriei Române, generalul-locotenent Olimpiodor Antonescu, a fost demis şi pus la dipoziţia MAI, din ordinul ministrului Traian Igaş. 

Comandantul Jandarmeriei, demis

Comandantul Jandarmeriei, demis (Foto: Agerpres)

 De asemenea, generalul de brigada dr. Nicolae Rugină, prim adjunct al sefului Jandarmeriei Romane, a fost pus la dispoziţia MAI până la inceperea urmăririi penale. Totodată, au fost destituiţi din funcţii comisarii Ioan Valentin Opriţescu, Constantin Toleriu şi colonelul Marian Grigoroiu.  

Decorat de Traian Băsescu  

Inspectorul General al Jandarmeriei Române, generalul-locotenent Olimpiodor Antonescu, a fost distins cu Ordinul Naţional “Bărbăţie şi Credinţă”, în grad de Mare Ofiţer, printr-un decret prezidenţial publicat luni (27 decembrie 2010) în Monitorul Oficial.  

În documentul semnat de preşedintele Traian Băsescu, pe 20 decembrie, se arată că Olimpiodor Antonescu, împreună cu aproximativ 200 de persoane, au fost decoraţi cu diferite ordine, “în semn de apreciere pentru rezultatele remarcabile obţinute în activitatea profesională şi a înaltului profesionalism dovedit în îndeplinirea misiunilor încredinţate”. Peşedintele Traian Băsescu a renunţat la serviciile Jandarmeriei şi Poliţiei, după ce mii de poliţişti sindicalişti – escortaţi de forţe de ordine ale Jandarmeriei – au protestat, pe 24 septembrie, la Palatul Cotroceni, faţă de măsurile de austeritate luate de Guvern. 

În urma incidentelor, Vasile Blaga şi-a dat demisia de onoare din funcţia de ministru al Administraţiei şi Internelor, în locul său fiind numit Traian Igaş.  Începând cu 10 noiembrie, general-maior Gavrilă Pop a fost eliberat din funcţia de şef al Jandarmeriei Bucureşti, prin ordin al inspectorului general al Jandarmeriei Române, Olimpiodor Antonescu.  Ministrul Administraţiei şi Internelor, Traian Igaş, avea să admită, pe 11 noiembrie, că decizia a avut legătură cu mitingul poliţiştilor din 24 septembrie, desfăşurat în faţa Palatului Cotroceni.  

Angajări ilegale la Jandarmerie 

Corpul de Control al Ministrului a efectuat, în perioada 15 – 27 decembrie 2010, din ordinul ministrului Administraţiei şi Internelor, un control tematic la nivelul M.A.I., I.G.J.R. şi I.G.P.R., asupra modului de respectare a prevederilor legale, ordinelor, dispoziţiilor şi regulamentelor în vigoare, cu privire la ocuparea unor posturi prin recrutarea candidaţilor din sursă externă.

 M.A.I., concluziile rezultate în urma controlului au arătat faptul că, în perioada 15-18 octombrie 2010, la propunerea conducerii I.G.J.R., cu viza directorului general al D.G.M.R.U., a directorului general al Direcţiei Generale Financiare şi aprobarea secretarului general al M.A.I., s-au deblocat trei posturi de ofiţer în Jandarmeria Română, pentru încadrare din sursă externă, prin derogare de la O.M.A.I. nr. 665/2008 privind unele activităţi de management resurse umane în unităţile M.A.I., O.M.A.I. nr. 69/2009 pentru aprobarea Ghidului carierei poliţiştilor şi cadrelor militare din M.A.I. şi O.M.A.I. nr. II/3184/25.06.2010 prin care a fost suspendată ocuparea prin examen sau concurs a posturilor vacante, cu recrutarea personalului din sursă externă.

 În aceste condiţii, examenele au fost dispuse de I.G.J.R. şi au avut loc deşi pentru anumite funcţii nu erau îndeplinite cerinţele de organizare impuse de ordinele pe linie de resurse umane (vechime în muncă; nici un candidat nu avea la dosar certificatele de examinare psihologică; nu toate documentele de studii erau legalizate; la toţi candidaţii lipseau fişele medicale de incadrare).

 Corpul de Control al Ministrului a constatat astfel că demersurile Jandarmeriei Române pentru ocuparea funcţiilor scoase la concurs din sursă externă, cu încălcarea prevederilor legale, ca şi „necesitate imperioasă a încadrării posturilor în scopul reducerii deficitului de personal înregistrat la nivelul unităţilor respective, cu personal de specialitate”, au avut un caracter formal, întrucât scopul a fost ca aceste persoane să ajungă în rândul cadrelor active ale M.A.I. şi apoi implicit în Poliţia Română.

Pe baza concluziilor rezultate din controlul tematic, ministrul Administraţiei şi Internelor, Constantin Traian Igaş, a aprobat următoarele:  

1) Sesizarea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pentru efectuarea cercetărilor sub aspectul infracţiunilor de abuz în serviciu, fals şi uz de fals.  

2) Trimiterea în faţa Consiliului de Judecată constituit la nivelul M.A.I. a Primului Adjunct al Inspectoratului General al Jandarmeriei Române, în conformitate cu prevederile Statutului Cadrelor Militare, Regulamentului disciplinei militare şi regimului disciplinar al personalului M.A.I.  

3) Trimiterea în faţa Consiliului de Judecată al I.G.J.R. a şefului Direcţiei Resurse Umane din I.G.J.R. şi a ofiţerului din această direcţie care s-a ocupat de constituirea dosarelor de candidaţi şi a îndeplinit funcţia de secretar în comisiile de concurs.  

4) Eliberarea din funcţie a directorului general al Direcţiei Generale Management Resurse Umane din M.A.I. în conformitate cu prevederile art. 22 alin. 8 din Legea nr. 360 /2002 privind Statutul Poliţistului cu modificările şi completările ulterioare şi punerea la dispoziţia M.A.I. pe o perioadă de 6 luni.  

5) Eliberarea din funcţie a unui ofiţer specialist principal din Direcţia Generală Management Resurse Umane – M.A.I. şi a celor trei ofiţeri încadraţi la 25.10.2010 în Jandarmeria Română din sursă externă, în conformitate cu prevederile art. 22 alin. 8 din Legea nr. 360/2002 şi punerea la dispoziţia unităţilor din care fac parte pe o perioadă de 6 luni.  

6) Declanşarea cercetării prealabile, în conformitate cu prevederile art. 59 alin. 1 din Legea nr. 360/2002 şi art. 18 alin. 2 din O.M.A.I. nr. 400/2004 privind regimul disciplinar al personalului M.A.I. asupra a trei ofiţeri cu funcţie de conducere din cadrul M.A.I. şi I.G.P.R., a unui ofiţer care la data respectivă îndeplinea o funcţie de conducere, precum şi a unui ofiţer cu funcţie de execuţie din D.G.M.R.U.- M.A.I..  

7) Atenţionarea în conformitate cu prevederile odinului care reglementează regimul disciplinar al cadrelor, a şefului I.G.J.R., a 6 ofiţeri din Jandarmeria Română, a unui ofiţer şi a unui agent din I.G.P.R. 

Parchetul ICCJ s-a autosesizat 

Procurori ai Secţiei de Urmărire Penală şi Criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au dispus, miercuri, începerea urmăririi penale in rem sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de abuz în serviciu contra intereselor publice, neglijenţă în serviciu, fals material în înscrisuri oficiale, fals intelectual şi fals în declaraţii, în cauza constituită ca urmare a raportului întocmit de Corpul de Control al Ministrului Administraţiei şi Internelor. 

Din conţinutul raportului rezultă existenţa unor indicii cu privire la săvârşirea de ilegalităţi în legătură cu derularea procedurii de încadrare a trei persoane, din sursă externă, în cursul lunii octombrie 2010, în cadrul Inspectoratului General al Jandarmeriei Române”, precizează Parchetul de pe lângă ÎCCJ.


Ministrul Administraţiei şi Internelor, Constantin Traian Igaş, a dispus:

-General-locotenent Antonescu Olimpiodor se eliberează din funcţia de Inspector general al Jandarmeriei Romane şi se pune la dispoziţia conducerii M.A.I. până la soluţionarea definitivă a situaţiei ca urmare a începerii urmăririi penale;

– General de brigadă Rugină Nicolaie se eliberează din funcţia de Prim-adjunct al Inspectorului general şi şef al Statului Major al Jandarmeriei Române şi se pune la dispoziţia conducerii M.A.I. până la soluţionarea definitivă a situaţiei ca urmare a începerii urmăririi penale;

– Colonel Grigoroiu Marian Valentin se eliberează din funcţia de Şef direcţie I la Direcţia Resurse Umane din cadrul Jandarmeriei Române şi se pune la dispoziţia conducerii Jandarmeriei Române până la soluţionarea definitivă a situaţiei ca urmare a începerii urmăririi penale;

– Comisarului şef de poliţie Opriţescu Ion Valentin îi încetează împuternicirea pe funcţia de director general al Direcţiei Generale Financiare;

– Colonel Gavrilă Angelică Costel, din Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Dâmboviţa, se împuterniceşte să îndeplinească atribuţiile funcţiei de Inspector General al Jandarmeriei Române;

– Colonel Faur Adrian Marian, din Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Covasna, se împuterniceşte să îndeplinească atribuţiile funcţiei de prim-adjunct al inspectorului general şi şef al Statului Major al Jandarmeriei Române;

– Comisar şef de poliţie Zaharia Marian se eliberează din funcţia de şef serviciu la Direcţia Management Resurse Umane din Inspectoratul General al Poliţiei Române şi se împuterniceşte să îndeplinească atribuţiile funcţiei de şef direcţie I la Direcţia Resurse Umane din cadrul Inspectoratului General al Jandarmeriei Române.

18 comentarii

DECI MERG LA BULAU 17-01-2011 - 22:16

ca asta ar fi logica; daca i-au desituit inseamna ca au probe suficiente sa-i aresteze si sa -i condamne; acum as vrea sa cred( desi mi-e greu) ca nu se vor opri doar la destituire; faptele lor sint mult dincolo de limita penalului; se pare ca europenii astia stiu mai multe de cat noi de nu ne lasa in schengen; si uite ca incet incet se adeveresc zisele lor; noi pe de alta parte ii lasam la pascut in continuare pe plaiuri mioritice

AAAAAAA 17-01-2011 - 22:17

TOATA LUMEA STIE CA AVANSARILE SE FAC LA JANDARMI IN FUNCTIE DE VARSTA
Deci unu incadrat acu 4-5 ani cu grad de subof da concurs de ofiter si dk are o anumita varsta il poate face maior sunt cazuri multe de acest fel
Un Prost de scoala cu studii facute degeaba ajunge acolo in ani de munca
Or fi ei competenti dar nici asa de multi prin toata tara
CINEI HARNIC SI MUNCESTE ORI I PROST ORI NU GANDESTE
Poate fi deviza M.A.I

Hotii romani de bijuterii = criminali 17-01-2011 - 22:17

” Roumanie – suspect-du-braquage-mortel-de-la-rue-du-Midi-extrade-vers-la-Belgique”
Nu mai cumparati bijuterii de ocazie: sunteti complici la crima: in general hotii romani , in preajma sarbatorilor, lovesc fara mila, asa cum s-a intamplat si cu uciderea acestui bijutier fara nici o aparare.

Ion Alexe 17-01-2011 - 22:18

…decorat cu ordinul “barbatie si credinta”ride si curcile de voi.Voi credeti ca U E doarme? doriti in schengen?si va mai smtiti vezi doamne DISKRIMINATI!!
Mare rusine pt.rominia.O tara de……in africa va potriviti,in europa kategoic NU.

stefan jicol 17-01-2011 - 22:18

E foarte clar ce se intampla!
Piratu’ betiv epureaza corpul ofiterilor pentru a’si promova slugile sale slinoase care sa bata lumea mai bine pe la mitinguri.
P.S. Nu ma ascund sub pseudonim pentru a’l ajuta pe gen. Opris-STS, sluga basecurista din divizia de politie politica, sa nu ma mai caute dupa IP.

VISANDU 17-01-2011 - 22:19

Este foarte normal ca BETIVUL MANELIST, PROSTUL AMERICII, sa decoreze toti INFRACTORII, SPAGARII, etc,caci GASCA PD-L este alcatuita numai din astfel de SPECIMENE. FLOTA VANDUTA pentru BUZUNARUL PROPRIU, CASA din MIHAILEANU, VILA FIICEI MARI s.a. ne arata ca nici SFERTODOCTUL MINCINOS nu este altfel.

TZEPESH 17-01-2011 - 22:19

Rusine, mare rusine, bai Olimpiodor .
Pai tu sti ce inseamna sa faci o scoala de ofiteri pe timpul lui Ceausescu??????????Sti tu oare?
Iei toti borfasii si analfabetii si-i faci ofiteri peste noapte……………………..RUSINE

Nedumericiul 17-01-2011 - 22:20

Parerea mea, dupa cum am mai citit pe aceste forumuri insistente postari, este ca numai evreii sunt de vina! Unde ati vazut voi autohtoni corupti, cu aranjamente,bani, invirteli, hotii,eventual fara 4 clase? Facind praf dreptatea morala si justitia…Nioooo

BULA 18-01-2011 - 06:33

Asa este. Evreii au pus la conducerea tarii niste marionete si prin ele au promovat coruptia si incompetenta. Vor sa ne faca sa plecam din tara si sa vina ei in locul nostru.

Rusu 17-01-2011 - 22:20

Iata de ce Blaga,era apreciat de moguli si de oamenii din sistem,findca inchidea ochii,la toata mizeria care colcaia in minister.Igas,cel mutulica,se pare ca tace si face.

cititor 17-01-2011 - 22:20

Cei din jandarmerie au executat ce li s-a cerut de catre cei din minister,probabil cei din minister au raspuns unei alte cereri. Asa ca vinovatii trebuiesc cautati mai sus. Ii cunosc foarte bine pe generalii Antonescu si Rugina,i-am avut studenti si cursanti,in Academia Militara:harnici,seriosi,destepti. Nu cred ca au facut asemenea fapte sa castige ceva . Li s-a cerut. Daca nu raspundeau pozitiv,li se trimitea un control si rezulta management defectuos,formula clasica in MAi pentru destituiri. Inca doi generali competenti sunt eliminati din sistem.Cu siguranta urmeaza un incompetent,gen finul lui Basescu ajun adjunct prin MAI.

codul rutier din Romania cel mai dur din UE 17-01-2011 - 22:21

Codul rutier din Spania,dupa care zice meletia din romanika ca se inspira
HUO MAFIOTILOR,BORFASILOR

Pe de altă parte, există sancţiuni care descresc în importanţă şi altele care nu vor mai aduce cu sine pierderea de puncte. De exemplu, nu se va mai considera un delict grav neschimbarea numelui titularului unui vehicul vândut în timpul alocat de lege. Alt exemplu: până acum, la un control, şoferul era depistat cu 0,35 mg/litru de alcool în aer expirat, când limita era de 0,25 mg/l, era sancţionat cu 400 de euro amendă (care prin reducerea de 30% putea ajunge la 315 euro), 4 puncte de pe permis şi posibilă suspendare a permisului între 1 şi 3 luni. Conform noii legi, acelaşi şofer, prins în aceleaşi condiţii, cu aceeaşi alcoolemie, va fi amendat cu 500 de euro (care, după reducerea de 50%, înseamnă 250 de euro), 4 puncte penalizare, dar nu mai există prevederea suspendării permisului auto.
Irlanda si Anglia permit cea mai ridicata valoare a alcoolului din UE, 0,8 mg/l. La fel de permisive sunt Elvetia si Luxemburg. In Norvegia si Suedia valoarea admisa este de 0,2 mg, echivalenta cu cateva inghituri de bere.. Majoritatea tarilor europene accepta soferi cu maxim 0,5 mg/l. Conventia e aplicata de Spania, Belgia, Austria, Olanda, Italia si chiar Bulgaria. Unele tari aplica criterii suplimentare pentru incepatori sau soferii ce transporta persoane. Pana in 2010 UE tinde spre o uniformizare a baremului spre valoarea de 0,2mg/l.

In Romania legislatia este foarte aspra. In acest sens articolul 79 din Noul Cod rutier prevede: “Conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul sau tramvai de către o persoană care are o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80g/l alcool pur în sânge ori o concentraţie ce depăşeşte 0,40mg/l alcool pur în aerul expirat se pedepseşte cu închisoare strictă de la unu la cinci ani”.

De ce este asa de dur codul rutier din Romania?Motivul este simplu:SPAGA=
SPAGA LA MILITIAN,SPAGA LA PROCUROR,SPAGA LA IML.Carmen Paunescu a omorat 3 persoane si a primit 2 ani cu suspendare,col Bernevig,a omorat 5 persoane,beat fiind,si a primit tot 2 ani cu suspendare.

D.G.J.M.B. 17-01-2011 - 22:22

Uraaaaaaaaaaaaaaaaaaa
Uraaaaaaaaaaaaaaaaa
Uraaaaaaaaaaaaaaaaaa
am reusit in sfirsit sa scapam de o piticanie!

cocis 17-01-2011 - 23:53

mamă ,dacă osa analizati si revenirea in armata ,rechemarea domnului lt.col Dumitrache Aurelian la Focsani. Ce legaturi gasiti! vii in februarie , martie din rezerva de la Spitalul militar Focsani , treci un pic pe la Bucuresti doua trei luni si imediat ajungi comandant la Focsani la cazarmare.
Ce treaba a mai facut si domn Marin , gen r.Vasilescu, Oprea, DMRU,….
Aici sa vedeti increngatura …daca cereti sau vi se da tot Filmul unei rechemari in armata ,falsuri fisa medicală – omul are diabet, lipsa examene, motivatii puerile cu nevoia armatei,altii din rezerva incercan de X ori rechemarea sau activarea, toate legate de amiralul Marin si de …

clovnul amarat 18-01-2011 - 16:41

Lume, lume… o sa ajungem sa mancam de pe jos ce ne arunca unul sau altul, si sa spunem multumesc apoi. Interesant e ca lumea chiar crede toata mascarada asta, orchestrata.Ne meritam soarta. Pacat ca mai cad si victime colaterale! Cand o sa ne dezmeticim o sa vedem ca printre acestea erau si valori, dar va fi prea tarziu.

xxxxx 01-02-2011 - 12:19

trebuiau de mult sa-i ridice pe hoti

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult