Acasa Actualitate-InternaInvestigatii Conflict de interese: ANI cere urmǎrirea fostului deputat Neculai Rebenciuc

Conflict de interese: ANI cere urmǎrirea fostului deputat Neculai Rebenciuc

scris de Laurentiu Banches
3 afisari

Agenția Națională de Integritate (ANI) a sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (PȊCCJ) în vederea cercetării fostului deputat Neculai Rebenciuc pentru săvârșirea infracțiunii de conflict de interese.

Conflict de interese: ANI cere urmǎrirea fostului deputat Neculai Rebenciuc (foto: botosaninews.ro)

Ȋntr-un comunicat al ANI, remis vineri, 21 februarie de Agerpres, se aratǎ cǎ fostul deputat Neculai Rebenciuc a încălcat regimul juridic privind conflictul de interese în materie administrativă, întrucât a propus angajarea și a avizat contractul individual de muncă al fiicei sale, prin care aceasta a fost angajată în funcția de șef cabinet, în perioada 19 octombrie 2009 — 1 iunie 2010, în cadrul propriului birou parlamentar, în Circumscripția electorală nr. 7 Botoșani. Astfel, Neculai Rebenciuc nu a respectat dispozițiile art. 70 din Legea nr. 161/2003, potrivit cărora „Prin conflict de interese se înțelege situația în care persoana ce exercită o demnitate publică sau o funcție publică are un interes personal de natură patrimonială, care ar putea influența îndeplinirea cu obiectivitate a atribuțiilor care îi revin potrivit Constituției și altor acte normative” și dispozițiile art. 38, alin.(11) din Legea nr. 96/2006, potrivit cărora „Membrii familiei deputatului sau senatorului ori rudele/afinii acestuia până la gradul al III-lea nu pot fi angajați la respectivul birou parlamentar”.

De asemenea, ANI susține că Neculai Rebenciuc a încălcat dispozițiile art. 301 din noul Cod Penal al României prin angajarea fiicei sale în cadrul propriului birou parlamentar, în urma căreia fiica sa a obținut venituri de natură salarială, în sumă de 6.391 lei. Neculai Rebenciuc a fost deputat în legislatura 2008-2012 (PNL — până în octombrie 2009, apoi independent, iar din martie 2010 a trecut la PDL).

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult