Acasa Actualitate-InternaInvestigatii Costiniu a coordonat codul deontologic al magistratilor

Costiniu a coordonat codul deontologic al magistratilor

scris de Ziua Veche
15 afisari

Judecatorul Florin Costiniu, unul dintre numele din stenogramele cazului Voicu, a coordonat ghidul de aplicare al Codului deontologic al magistratilor, informeaza agentia Hotnews.


In lucrarea sa, Florin Costiniu spune ca nu este deontologic ca magistratii sa discute dosare cu parlamentarii. Din stenogramele cazului Voicu rezulta ca judecatorul Costiniu si-a incalcat propriile recomandari din Codul deontologic: a vorbit despre pronuntarea unor anumite solutii intr-un dosar de la Curtea Suprema cu senatorul PSD, Catalin Voicu si cu omul de afaceri, Costel Casuneanu.

Astfel, nu este suficient ca un judecator sa fie liber fata de orice relatii, partinire sau influenta inadecvata, ci trebuie de asemenea sa para astfel in fata unui observator rezonabil. In caz contrar, increderea in justitie poate fi subminata” – fragment din Florin Costiniu, Deontologia profesiei de magistrat. Iata ce prevede capitolul „Independenta judecatorului” din codul deontologic coordonat de judecatorul Florin Costiniu: “In cazul in care un parlamentar ii scrie unui judecator si il informeaza despre interesul sau de partea unui impricinat pentru un rezultat rapid si corect in dosarul de divort si custodie al impricinatului, judecatorul nu poate raspunde scrisorii decat informand parlamentarul (sau preferabil ca altcineva sa informeze parlamentarul din partea judecatorului), ca principiile conduitei judiciare ii interzic sa primeasca, sa ia in considerare sau sa raspunda unor astfel de comunicari.
Domeniul interdictiei include raspunsul la solicitarea de informatii cu privire la stadiul unui caz sau data la care se preconizeaza sa fie luata o decizie, deoarece aceasta ar crea aparenta ca parlamentarul este capabil sa influenteze judecatorul sa accelereze o decizie si astfel sa obtina tratament preferential pentru una dintre parti.

0 comentariu

salut de pionier 16-05-2010 - 17:33

pai asta are ceva in cap sau isi ia banutul de la moguli?

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult