Acasa Actualitate-InternaInvestigatii UPDATE: Crima de la Piatra. Soric zburat!

UPDATE: Crima de la Piatra. Soric zburat!

scris de Ziua Veche
10 afisari

 

Comisarul Aurelian SoricUPDATE, luni, ora 14.20: Prefectul de Neamţ a avizat favorabil solicitarea de eliberare din funcţie a şefului Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Neamţ, Aurelian Vasea Şoric.


Ministrul Administraţiei şi Internelor, Traian Igaş, i-a recomandat, luni, secretarului de stat în MAI Dan Fătuloiu să se abţină de la declaraţii până la finalizarea raportului intern. Recomandarea vine după ce Fătuloiu a declarat că ar fi fost trădat de colegi din minister.

„Am auzit ce a declarat Dan Fătuloiu despre trădarea sa. Îi recomand să se abţină de la alte declaraţii, până la finalizarea raportului”, a spus Igaş, potrivit Antena 3.ro, răspunzând astfel unei întrebări referitoare la afirmaţiile lui Fătuloiu potrivit căruia ar fi fost „trădat” de „colegii de la Economic” din MAI, cărora le ceruse o hartă a clanurilor mafiote.

Ministrul de Interne a adăugat că, dacă Fătuloiu are impresia că a fost trădat de colegii din minister, „să spună cine sunt aceştia”.

Dan Valentin Fătuloiu declarase că Petre Tobă ar fi trebuit să ştie de corupţia din MAI, în calitatea sa de manager. Într-un interviu acordat Antenei 3, el a spus că suspectează existenţa unor legături între ofiţeri şi mafie, dar că, până la proba contrarie, trebuie acordată prezumţia de nevinovăţie.

–––––––––––––––––––––––

UPDATE joi 13.30Trăsura cu care este transportat sicriul cu trupul neînsufleţit al lui Gheorghiţă Mararu, împuşcat duminică într-o cafenea din Piatra Neamţ, este trasă de patru oameni, după ce caii care fuseseră înhămaţi la caleaşcă s-au speriat, iar unul dintre ei a rupt un ham, transmite Mediafax.La scurt timp după ce au început funeraliile lui Gheorghiţă Mararu şi după ce cortegiul s-a pus în mişcare, caii înhămaţi la trăsura în care se afla sicriul s-au speriat, iar unul dintre ei a rupt un ham, astfel că a fost nevoie ca aceştia să fie deshămaţi, caleaşca fiind trasă de patru oameni.

UPDATE, miercuri, ora 17.50: Procurorul nemţean Stelian Olteanu, care l-a anchetat pe Cristian Chilat pentru asasinarea într-o cafenea din Piatra Neamţ a lui Gheorghe Mararu, a apreciat miercuri că probele vor fi mai greu de administrat de la Bucureşti decât de la Neamţ după ce cazul a fost preluat de Parchetul ICCJ, informează Mediafax.

Stelian Olteanu, care este şeful Secţiei urmărire penală din cadrul Parchetului Tribunalului Neamţ şi care a anchetat cazul în prima fază, a declarat, miercuri, că va întocmi o dispoziţie prin care dosarul va fi declinat Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

În ceea ce priveşte decizia de preluare a cazului de către Parchetul instanţei supreme, Olteanu a declarat: „Este decizia dumnealor. Aşa au considerat, aşa au făcut, dar consider că le va fi mult mai greu să administreze probele de la Bucureşti decât de la Neamţ. După ce va fi întocmită motivarea sentinţei prin care suspectul a fost arestat preventiv, voi întocmi o dispoziţie prin care dosarul va fi declinat Parchetului General”.

Cristian Chilat, arestat după ce l-a împuşcat mortal pe Gheorghe Mararu, într-o cafenea din Piatra Neamţ, a fost adus la Bucureşti, miercuri după-amiază, pentru a fi audiat în cadrul investigaţiei privind asasinatul, anchetă preluată, marţi, de către Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (PICCJ), ca urmare a diverselor acuzaţii locale lansate la adresa poliţiştilor.

„Considerentele care au stat la baza acestei propuneri au vizat complexitatea cauzei, precum şi suspiciunile care au fost lansate în spaţiul public cu privire la o eventuală părtinire în modul de soluţionare a cauzei”, informa Biroul de presă al Ministerului Public.

Presupusul autor al asasinatului de la Piatra Neamţ, Cristian Chilat, a fost arestat, luni seară, de Tribunalul Neamţ, pentru 29 de zile, fiind cercetat pentru omor deosebit de grav şi tentativă de omor.

UPDATE, ora 18.20: După ce a cerut demiterea şefului IPJ Neamţ, iar acesta a fost menţinut, cel puţin temporar, în funcţie – e drept din cauza procedurilor care nu permit destituirea fără o anchetă prealabilă şi o judecată în Consiliul de Disciplină al IGP – de ministrul Traian Igaş, secretarul de stat Dan Valentin Fătuloiu cere acum demiterea şefului Poliţiei, chestorul principal Petre Tobă, scrie evz.ro.

Potrivit legii, şeful Poliţiei Române este numit în funcţie de primul ministru la propunerea ministrului de Interne.

Cazul crimei de la Piatra-Neamţ a ajuns la Parchetul General. Procurorii secţiei de Urmărire Penală şi Criminalistică au preluat ancheta în care Cristian Chilat este acuzat de omor deosebit de grav.

Aproximativ 1.300 de poliţişti de la mai multe Posturi de poliţie din judeţul Neamţ, dar şi din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului ameninţă că vor demisiona, în semn de solidaritate cu şeful lor, comisarul şef Aurel Şoric. Protestul poliţiştilor survine propunerii chestorului principal Dan Valentin Fătuloiu, secretar de stat în MAI, de a-l demite pe Aurel Şoric de la şefia IPJ, ca urmare a răfuielii sângeroase între membrii principalelor clanuri din judeţ.

În replică la propunerea secretarului de stat Dan Valentin Fătuloiu de a-l demite, comisarul Şef Aurel Şoric a precizat că ministrul de interne, Traian Igaş, l-a asigurat că va rămâne în funcţie, cel puţin până la finalizarea unei anchete interne.

Comisarul şef Aurel Şoric a fost numit la conducerea IPJ Neamţ, în 2006, de acelaşi Dan Valentin Fătuloiu. Surse din serviciile de informaţii susţin că Fătuloiu – pe atunci şef al Poliţiei Române – ar fi avut pe birou, încă de la acel moment, rapoarte ale SRI şi DGIPI (serviciul secret al Internelor), care arătau că Aurel Şoric ar fi un apropiat al clanului Mararu.

––––––––––––––––––-

Şeful Poliţiei Judeţene Neamţ, comisar-şef Aurelian Şoric, a declarat, marţi cu ochii în lacrimi,  că nu a avut nicio legătură cu familia Mararu.

 „Nu am nicio legătură cu familia Mararu. Am avut o relaţie cât se poate de firească. De ce este interlop (n.r. – Gheorghiţă Mararu) pentru că dădea bani la oameni şi le lua camătă? Sunt procurori care dau bani”, a spus Şoric, într-o conferinţă de presă, la sediul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Neamţ.

De asemenea, şeful Poliţiei Judeţene a afirmat că, prin acuzaţiile care i se aduc, presa îşi bate joc de familia sa. „Mi-am vândut un apartament de 110.000 de euro în Iaşi. L-a cumpărat un procuror. Am vândut un teren. Am fost în misiuni. Am un credit de 120.000 de euro. Şi vă bateţi joc de familia mea. (…) Provin dintr-o familie de onoare”, a spus Aurelian Şoric, potrivit Mediafax.

Presa locală a relatat că Aurelian Şoric ar avea legături cu gruparea Mararu.

Conform surselor citate, şeful Inspectoratului de Poliţie Judeţean Neamţ, Aurelian Şoric, ar fi chiar vecin cu familia Mararu, de la care a cumpărat terenul de casă. Totodată, presa locală a scris că soţia lui Şoric, care este notar, ar fi parafat acte nu tocmai legale, în beneficiul unor presupuşi membri ai lumii interlope.

Aurelian Şoric a negat orice legătură cu gruparea Mararu, spunând că informaţiile în acest sens sunt răutăcioase.

Conform declaraţiei de avere, comisarul-şef Şoric deţine o vilă la Piatra Neamţ şi terenul aferent de 830 de metri pătraţi, un birou notarial în Piatra Neamţ, două terenuri intravilane în municipiul Iaşi, de 308 şi 675 metri pătraţi şi un autoturism Kia. El are un credit bancar angajat în 2008 cu scadenţa în 2033 în valoare de 167.000 franci elveţieni. Salariul lui pentru întreg anul 2008 a fost de 74.100 de lei, la care se adaugă norma de hrană şi echipament în sumă de 8.400 de lei, în timp ce al soţiei, notar stagiar, a fost de 9.600 lei.

Şeful Departamentului de Ordine şi Siguranţă Publică, chestor şef de poliţie Dan Valentin Fătuloiu, care a mers la Piatra Neamţ în urma asasinatului comis asupra fraţilor Gheorghiţă şi Bogdan Mararu, cunoscuţi membri ai lumii interlope, a propus ministrului de Interne, Traian Igaş, schimbarea din funcţie a şefului Poliţiei Neamţ, comisar-şef Aurelian Vasea Şoric, pentru management defectuos.

Poliţiştii nemţeni au sărit în apărarea şefului IPJ. Aproxiamtiv 1.300 de angajaţi ai Inspectoratului Judeţean de Poliţie din Timiş au ieşit în faţa sediului instituţiei şi ameninţă că îşi vor da şi ei demisia dacă  Aurelian Şoric va fi eliberat din funcţie.

„Vrem să ne dăm demisia ca semn de protest faţă de hotărârea luată de a-l demite pe Aurelian Şoric. Noi considerăm că demiterea inspectorului şef este asemuită cu demiterea noastră. Pierderea calităţii şi credibilităţii dânsului este egală cu pierderea credibilităţii noastre”, a spus un poliţist.

Sindicatului Naţional al Agenţilor de Poliţie din România îl susţine, de asemenea, pe Şoric.

„În opinia noastră incidentul petrecut în Piatra Neamţ în data de 14.11.2010 nu este o consecinţă a managementului defectuos al comisarului şef Aurelian-Vasea Şoric, ci este rezultatul mai multor factori ce nu intră în atribuţiile organelor de poliţie, după cum urmează: adoptarea unor legi deficitare,  pline de „portiţe” create, fie prin incompetenţa celor care le-au emis, fie prin „grija unor binevoitori” cu interese în anumite domenii”, se arată într-un comunicat de presă al sindicatului.

0 comentariu

sorge 28-05-2010 - 12:42

Nu numai functionarii publici ,care sint angajati NUMAI pe pile ,restul bugetarilor ramasi tot NUMAI pe pile au ramas .
Sa dau un exemplu care bate la ochi :toti salariatii de la Muzeul Cotroceni sint ramasi dupa vremea lui Iliescu .

briel 28-05-2010 - 13:04

va sugerez prieteneste sa schimbati fotografia. O femeie cu tigara in gura arata respingator… ma iertati. De ani de cand sunt plecat din tara am observat ca numai unele adolescente fumeaza si femeile mai simple, fara educatie. La fel cu barbatii. Va rog mult sa nu va suparati, eu doar va spun cum e prin alte parti.

Rasputin 28-05-2010 - 14:44

…bandiţii ăştia de pensionari, care au obrăznicia să trăiască prea mult, şi să păgubeasca statul!
Desigur există şi pensionari cumsecade, ăia cu peste 50 de milioane de lei pensie…

M_D_L 28-05-2010 - 15:56

Cucoana asta, de care iti dai seama ce desteapta e dupa cum arata, nu face altceva decat sa incite diversele categorii sociale, unele impotriva altora. In opinia dansei „militienii e buni”, pentru ca reprezinta instrumentul de represiune care ii apara pe cei de la putere.

Pai ma cucoana, profesorii s-au naravit la meditatii deoarece invatamantul este organizat prost, si nu din vina lor. Daca s-ar da examene de admitere la licee si la toate facultatile, ca inainte de ’89, nu s-ar mai medita nimeni cu profesorii de la clasa, pentru ca n-ar avea nevoie de note umflate. Ar conta numai examenele, nu si mediile din timpul anilor de studiu.
Nici medicii nu ar lua spagi daca ar avea salarii apropiate de cele ale omologilor lor din Vest. Deci, ori ii lasam sa ia spagi, ori le dam salarii mari, ori pleaca toti in Vest. Cand am intrat in UE trebuia ca mai intai tarile bogate din Vest sa fi pompat fonduri serioase si tehnologie in Europa de Est, sa egalizeze veniturile populatiei din diverse zone ale Europei. Nu numai ca nu ne-au ajutat, dar chiar ne-au distrus toata infrastructura economica, cu o ferocitate de neimaginat, de teama ca vom fabrica aceleasi produse ca si ei. Au adus la putere o mana de indivizi pe care ii aveau in solda cu multi ani inainte de ’89 si prin ei au demolat facilitati si investitii create printr-un efort deosebit, in zeci de ani de munca. Au „africanizat” toata Europa de Est.
Povestea e lunga, dar nu stau sa-ti explic, ma cucoana, ca esti proasta. Aceste aspecte negative pe care le invoci si le atribui functionarimii, au fost provocate de factorul politic, de lipsa controlului din partea „militienilor”, dar si de lasitatea populatiei.

jan dinu 28-05-2010 - 17:08

MDL -ule ,tu ataci mesagera !
Vino la Harvard shi preda ai ocazia
sa te imbogatesti scriind shi carti de specialitate !Salariu este -n $$
nu in lei ( ronii ) monede a
economiei din lumea treia …bagata din intimplare in tarile avansate shi civilizate !
Poate faci un „inventar „citi hotzi sunt in Romania …intr-o lucrare de doctorat
ca de c-o mie de euroi fara sa te mai casnesti pentru inflatie „intelectuala „
itzi vine diploma acasa prin posta …!
Asha ca …tot evreii sunt de vina
shi de „gripa porcina „…
JD

jan dinu 28-05-2010 - 17:24

Icsulescu e marlan chiar mai rau ca un tzigan !

JD

Raoul 28-05-2010 - 18:29

Mamaica ta se simte bine? Se simte capabila sa te primeasca inapoi? Pe baza principiului: fa-te mica si du-te acasa?

Paddy 28-05-2010 - 19:02

Romania nu are si, probabil, nu va avea inca mult timp de acum inainte un serviciu public efectiv. Si aceasta nu numai datorita clasei politice corupte din Romania, pentru care serviciul public a devenit un „instrument”, ci si gratie unor „jurnalisti” ca Dvs.

Ar trebui totusi sa retineti un amanunt, nu chiar lipsit de semnificatie: nivelul de civilizatie si de cultura politica al unei tari se exprima si in calitatea serviciului public.

Cum ii turcul, asa-i si pistolul!

una 28-05-2010 - 20:39

Esti idioata cucoana…nu poti generaliza starea unui sistem doar prin prisma unor indivizi corupti sau angajati pe pile. E ca si cum as spune ca toata presa e de cacao avand ca etalon nulitati precum rosca & co, sau persoana dumitale.

caramache 28-05-2010 - 22:02

“Daca s-ar da examene de admitere la licee si la toate facultatile, ca inainte de ‘89, nu s-ar mai medita nimeni cu profesorii de la clasa, pentru ca n-ar avea nevoie de note umflate. Ar conta numai examenele, nu si mediile din timpul anilor de studiu. “ scribit Madularu D’ala Labelaru – ‘telectual proletar
Bai Mendenlica minte mica, pai inainte de ’89 nimeni nu se medita cu “profesorii de la clasa”, dar se medita cu profesorii de la… alta clasa.
Se poate bai Mendenlinca ca tu ca cadru iuniversitar sa nu stii chestia asta?

caramache 28-05-2010 - 22:03

“Ar trebui totusi sa retineti un amanunt, nu chiar lipsit de semnificatie: nivelul de civilizatie si de cultura politica al unei tari se exprima si in calitatea serviciului public. “ Paddy
S’avem pardon, dar eu sunt de parere ca nivelul de civilizatie se exprima in curatenia closetului public. Cit despre cultura politica, cu asta nivelul este foarte scazut si d’aia toata lumea da pe jos, scaune sau pereti.
P.S. Ehehei, stiau otomanii ce stiau: tot mai sanatos era pe vine, pe d’alea turcesti, decit cocotat pe alea bonjuresti.

krtgr 28-05-2010 - 22:45

Cucoana, esti mai mult proasta decat urata. Si din poza nu s-ar zice ca arati prea bine.

Mache 29-05-2010 - 03:00

Intr-adevar nu prea avem motive sa ne fie mila de bugetari. Nu atat datorita apucaturilor lor (orice am face vor ramane niste paraziti nesimtiti), cat mai ales datorita numarului lor.

Sunt mult prea multi pentru o tara asa de mica precum Romania. Si au ajuns deja un balast aproape mortal.

Cineva spunea ca nivelul de civiliztie al unei tari e dat de calitatea serviciului public. O sa-mi permit sa-l contrazic, serviciile publice sunt peste tot mai proaste decat serviciile din zona privata. Atata doar ca acolo unde serviciile publice sunt supradimensionate, hidosenia lor devine tot mai evidenta…

Admit ca exista un numar limitat de servicii care trebuie sa ramana in ograda statului, dar hai sa le tinem cat mai mici. Cresterea lor necontrolata nu inseamna calitate ci doar paguba.

Sfarma-Piatra 29-05-2010 - 04:16

Urit-o cind va trebui sa te operezi de tumoare pe creier ai sa-i dai chirurgului si sutienul de pe tine!!! Sa te vezi cu spatele la zid in spital cu 10 min inainte de operatie,sa vezi ce iti schimbi tu parerile astea de instigatoare nenorocita ce esti !!!

geek-a-contra 29-05-2010 - 05:33

…citit chestia cu profesorii carestau la scoala „Adica de vreo trei ore jumatate pe zi”…. si ce pot spune despre autoarea articolului? M-MUUUUUU!!!!

hai, acu ca ti-ai scris articolul du-te si mai ia o gura de fin….

1 2 3 6

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult