Acasa Actualitate-InternaInvestigatii Cum mintim poporul cu televizorul

Cum mintim poporul cu televizorul

scris de Ziua Veche
5 afisari

In asteptarea deciziei Curtii Constitutionale cu privire la legile austeritatii, televiziunile de stiri au transmis imagini in direct de la mitingul sindicalistilor din fata Palatului Cotroceni. Marcat de scandari „Jos Basescu” mitingul a adunat conform informatiilor difuzate de Antena 3 si Realitatea TV un numar de aproape 4.000 de participanti. Jandarmeria a apreciat numarul manifestantilor la 1.000. Punctul culminant a fost atins in jurul orei 10:30 cand s-a produs o busculada care a durat aproape 5 minute pe o sectiune a gardului de protectie instalat in jurul manifestantilor. Gardul a fost sustinut de jandarmi si a ramas la locul lui, fara ca vreunul dintre manifestanti sa fie lovit.

Antena 3 a titrat imediat „Bataie la Cotroceni” si a afisat la NewsAlert: „Jandarmii incearca sa-i impiedice pe manifestanti sa intre in Palatul Cotroceni” si „Manifestantii au reusit sa darame gardurile de protectie puse de jandarmi” in ciuda imaginilor care ii aratau pe manifestanti in spatele gardului. De asemenea nici una din imaginile difuzate nu aratau vreun jandarm lovind manifestantii, ci doar sustinand gardul de protectie.

Realitatea TV a titrat alarmant „Incidente la Cotroceni” scriind pe burtiera „Protestatarii au indepartat gardul si i-au impins pe jandarmi” – difuzand concomitent imagini cu gardul intact sustinut de un rand de jandarmi, la cateva zeci de metri de zidul Palatului Cotroceni.

Purtatorul de cuvant al Jandarmeriei a fost chemat imediat in direct si chestionat asupra prezentei in zona a unui pluton de jandarmi cu castile puse. Intrebat de moderatoarea emisiunii Antenei 3 cati jandarmi sunt prezenti la Cotroceni, purtatorul de cuvant a spus ca sunt 200. Ulterior moderatoarea s-a declarat convinsa ca sunt mult mai multi jandarmi, care sunt gata sa intervina in forta. Reportera de teren a Antenei 3 a avut o scapare afirmand „Din pacate nu sunt victime in urma ciocnirilor”. Calmarea busculadei a produs o oarecare dezamagire in studiorile televiziunilor de stiri. La incheierea manifestatiei reportera Antena 3 a informat ca protestatarii au spus ca jandarmii au avut noroc ca nu au iesit mai multi oameni in strada, altfel ar fi rupt cordoanele jandarmilor si ar fi intrat in Palatul Cotroceni.

Inconsecvente televizate

Moderatorii televiziunilor de stiri manifesta de multe ori inconsecventa in abordarea subiectelor „fierbinti”. Astfel se bate foarte multa moneda pe „arestarile televizate”, condamnate aprig, problema care ar putea fi rezolvata chiar de televiziunile de stiri daca nu ar mai trimite reporterii sa stea zile in sir pe langa intrarea de la DNA sau arestul Politiei Capitalei.

O alta inconsecventa se refera la arestarea in sine. Din motive obscure in unele cazuri se cere arestarea cate unui cetatean, in talk-showuri si discutii nesfarsite care se intind pe saptamani in sir. In alte cazuri, arestarea preventiva este infierata cu argumente juridice, de parca moderatorii de televiziune ar avea in spate ani in sir de practica judiciara. Echilibrul celor doua atitudini este intr-un permanent echilibru instabil, determinat de forte dincolo de intelegerea umana obisnuita. La doar cateva zile dupa administrarea in direct a unor argumente juridice irefutabile, aceeasi moderatori condamna vehement „justitia televizata” si discutiile juridice in direct.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult