Acasa Actualitate-InternaInvestigatii Cum te santajeaza Orange sa platesti facturile si pentru serviciile proaste

Cum te santajeaza Orange sa platesti facturile si pentru serviciile proaste

scris de Ziua Veche
200 Afisari

Orange storeIn ciuda aparitiei mult aplaudatei Legi 161/2010, rezilierea unui contract de telefonie mobila in Romania este imposibila daca nu e de acord cu asta si compania care presteaza serviciul respectiv. Concret, desi am facut demersuri nenumarate si la Orange, si la ANCOM, si la ANPC tot nu reusesc sa reziliez un contract de internet mobil incheiat cu firma amintita, pe doi ani, dar care e practic nefunctional din a saptea luna de contract.

 

 Internet de la Orange: merge doar 6 luni, dar il platesti doi ani

 Am abonament de telefonie la Orange inca din 1999, sunt un client vechi si bun platnic. In 2006 am mai incheiat un abonament de voce la ei, iar in luna mai 2009 am facut un abonament de date. Acesta din urma a functionat in primele sase luni la cote bune, pentru ca traficul prevazut era de 6 GB/luna, apoi traficul a scazut la 1,5GB/luna, si evident internetul a devenit foarte greu de accesat in aceste conditii.

Am platit totusi abonamentul pana luna trecuta, desi nu mai folosesc serviciul lor de internet. La aparitia Legii 161/2010 (care spune ca orice contract de servicii poate fi reziliat fara plata unor taxe de penalizare, considerate de lege ca fiind abuzive) am notificat Orange ca doresc rezilierea contractului de internet, pentru serviciu nesatisfacator.

Raspunsul a fost acesta: „În baza prevederilor contractuale, denunţarea contractului înainte de termen, presupune plata de despăgubiri egale cu valoarea abonamentului înmulţită cu restul lunilor rămase până la expirarea perioadei minime contractuale. Despăgubirile solicitate de Orange Romania sunt legale şi se justifică prin necesitatea recuperării prejudiciului suportat de societatea noastră în urma încetării contractului înainte de termenul stabilit cu dumneavoastră”. Raspunsul e mai lung, dar esenta e asta. Mentionez ca in cadrul acestui abonament nu am beneficiat de vreun telefon, laptop sau alt aparat cadou in partea Orange, care sa necesite a fi amortizat pe perioada celor doi ani de abonament.

La sfatul unui avocat am incetat sa platesc factura pentru acel serviciu (incepand de luna trecuta, august 2010), in virtutea faptului ca am notificat firma ca reziliez contractul. In paralel am reclamat chestiunea la Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) si Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM). Singurul raspuns primit deocamdata a fost de la ANCOM care mi-a comunicat ca din punctul lor de vedere Orange respecta contractul, singura sugestie ar fi sa-i dau in judecata.

 Protectia consumatorilor tace deocamdata

 As fi asteptat sa ma dea Orange in judecata pentru neplata abonamentului de date, numai ca intre timp firma a gasit solutia sa ma santajeze sa-l platesc, sistandu-mi serviciul de telefonie pentru celelalte doua abonamente, pe care le platisem la zi. Asta in conditiile in care in niciunul dintre contracte nu scrie ca daca ai mai multe abonamente, ti se suspenda toate pentru neplata unuia singur. E vorba deci despre doua contracte diferite, in cadrul carora eu m-am achitat de datoria de a le plati, dar ei refuza sa-mi furnizeze serviciul platit pana cand achit contravaloarea unor servicii ce fac obiectul altui contract.

Raspunsul celor de la Orange a fost ca „asta e singura modalitate de a avea control asupra clientilor”. Ei considera ca nu este un abuz si o incalcare a contractelor pentru ca procedura asta figureaza pe site-ul lor si intr-o anumita brosura. Or in contractele de telefonie semnate de mine cu Orange nu scrie nimic despre alte prevederi dintr-o brosura, pe care ar trebui sa le respect.

In aceste conditii am mai facut inca o sesizare la ANPC, care tace suspect de mult, dupa cum considera si senatorul Iulian Urban, unul dintre initiatorii Legii 161/2010. Constantin Cerbulescu, secretar de stat in cadrul ANPC, mi-a declarat ca sistarea serviciului telefonic platit este un abuz, dar mi-a recomandat sa astept raspunsul ANPC.

In conditiile in care autoritatile „competente” se dovedesc neputincioase sau servile in relatia cu furnizorii de servicii, ii invit pe toti cei care se regasesc in acest caz sa ma contacteze ca sa formam un grup de actiune comuna impotriva abuzurilor firmelor de telefonie mobila.

Mai multe detalii despre acest subiect cititi pe http://www.dollo.ro/.

0 comentariu

gemenaru 26-05-2010 - 18:31

…dar nu dela bautura si vizionari porno pe Internet…..

alamar 26-05-2010 - 20:36

am citit articolul…numai titlul(cred ca la acest subiect titlul este de ajuns)…

Aceasta este una din putinele ocazii cand aplaud pe chiulangii…

de fapt , intr-un fel(sau in mai multe) este o binefacere ptr. Romania,ca reprezentantii ei sa nu participe la sedintele colhozului, si sa continue sa invete idei nocive si daunatoare Romaniei…

Chiulind de la ONU, de la FMI, de la World Bank, de la EU , si de la alte organizatii extra statale, este un lucru pozitiv…reprezentantii chiulangii, au o redusa expunere la ideile toxice ale Internationalei Socialiste…

Viorica Ianc 27-05-2010 - 04:47

Acelasi lucru il fac si printre straini !

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS