Acasa Actualitate-InternaInvestigatii Dan Voinea: Ion Iliescu mai poate fi inca pedepsit pentru Mineriada

Dan Voinea: Ion Iliescu mai poate fi inca pedepsit pentru Mineriada

scris de Ziua Veche
15 afisari

Fostul procuror militar Dan Voinea a sustinut, intr-un interviu acordat luni RFI (www.rfi.ro), ca Piata Universitatii, miscarea anti-comunista din iunie 1990, a fost inabusita sangeros de aceleasi forte represive care au actionat si in decembrie ’89. “A fost un act terorist al institutiilor represive ale statului”, a afirmat Voinea, subliniind ca “minerii meritau multumiri din partea lui Ion Iliescu, pentru ca el i-a chemat pe mineri si datorita lor a ramas la putere”.

El a precizat ca minerii au fost adusi la Bucuresti de cadre de la Interne si SRI si a insistat ca: “Cei care vor sa afle adevarul despre mineriada din iunie 1990 trebuie sa stie ca s-a trecut de la dictatura comunista la crima organizata”. Dan Voinea sustine ca mai este posibil ca Ion Iliescu sa fie tras la raspundere pentru mineriada din 1990, in baza articolului 358 din Codul Penal, care se refera la “lipsirea de libertate in mod ilegal a celor care au cazut sub puterea adversarului si atunci cei retinuti au fost retinuti din punct de vedere politic, cei care au fost supusi relelor tratamente”. Aceasta este o infractiune imprescriptibila, a afirmat fostul procuror militar, adica poate fi oricand tras la rapundere. “Dar vedeti, victimele care nu si-au gasit dreptatea in acest dosar, ca si in dosarele Revolutiei nu sunt constiente de un lucru si anume ca s-a trecut de la dictatura comunista, practic populatia a cazut in mainile crimei organizate. Este aproape imposibil sa ceri celor care reprezinta crima organizata, inclusiv a functionarilor de stat, care sunt implicati in acest fenomen criminal, sa le ceri sa instaureze statul de drept”. Dan Voinea este cel care a instrumentat doua dintre cele mai importante dosare post-decembriste, cel al Revolutiei din decembrie 1989 si cel al Mineriadei din 13-15 iunie 1990. Prezentam cateva fragmente din interviul dat de Voinea pentru RFI:

@ “Mineriada din 13-15 iunie 1990 este impropriu spus o mineriada, pentru ca de fapt a fost un act de represiune al noii puteri impotriva manifestantilor din Piata Universitatii, care au luat atitudine fata de faptul ca in noile structuri ale puterii anuntate atunci erau de fapt tot fostii comunisti si atunci s-a creat acea Piata a Universitatii, ca o miscare de sensibilizare a populatiei Romaniei impotriva pericolului ca membrii fostei administratii comuniste sa se regaseasca in noile structuri de putere, miscare care a fost inabusita sangeros in zilele de 13-15 iunie 1990 de aceleasi forte represive care au actionat si in decembrie ’89”.
 
@ “Daca va uitati pe un tablou al victimelor mineriadelor facut de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului, veti vedea ca putini intelectuali au avut de suferit. Marea majoritate a celor lipsiti de libertate in mod ilegal si dusi atunci in unitatile militare de la Magurele si de la Baneasa au fost muncitori, au fost oameni care cei mai multi n-au avut nici o legatura cu Piata Universitatii. Toata acea intrunire a fortelor de represiune a fost in Bucuresti pentru a crea teama populatiei. A fost un act de terorism, daca vreti, din partea institutiilor represive ale statului impotriva unor oameni care au incercat sa schimbe un pic viata politica a Romaniei atunci”.
 
@ “Minerii meritau multumiri din partea dansului (Ion Iliescu – n.r.), pentru ca dansul este unul dintre cei care i-au chemat pe mineri si datorita minerilor au ramas atunci la putere. Nu stiu daca minerii au inteles ce au facut. Dupa cate am constatat mai tarziu, in timpul anchetei, minerii au regretat cele intamplate atunci. Ei sunt o masa de muncitori, nu-i caracterizeaza violenta la care au participat atunci, pentru ca nu ei au gandit actele de violenta, ei au fost insotiti, deci toate grupurile de mineri au fost insotite de cadre de la Interne, de la SRI. SRI-ul de-abia se infiintase. SRI-ul de fapt s-a ocupat de conducerea lor in Bucuresti si de multe activitati represive, pe care le-au facut in Bucuresti la sediile Partidului Liberal, Partidului National Taranesc, la sediile unor ziare, cum a fost Romania Libera si la multe alte institutii si ONG-uri abia infiintate, care aveau ceva legatura cu miscarea anticomunista din Romania”.


0 comentariu

Cec Urb Elim 20-05-2010 - 15:53

Ati inebunit, ba? Si eu cum ajing la Berceni, ca fac naveta de la Chitila Halta si ma scol in fiecare zi de la trei jumate fixe. Va muma-n … de nenorociti cu grevile voastre. Si noi ce facem, ma, daca muncim la patroni? Patronu meu, domn Relu (ie jidan) nu o sa inteleaga aceste probleme. Ce trebuie sa fac? Sa nu mai plec acasa? Da’ ce maninc? Ce-aveti ma cu noi? Chiar nu mai vrea nimenia sa mai munceasca in tara asta de rahat?

obelix 20-05-2010 - 17:46

…poate asa ti se mai oxigeneaza creierul ala atrofiat. In afara de injuraturi, mai cunosti si alte cuvinte?

gogu 21-05-2010 - 07:00

vom vedea ceam devenit oare va mai exploda mamaliga?

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult