Acasa Actualitate-InternaInvestigatii Dare de mitǎ. Dinel Staicu și Ioana Carmen Popescu arestați preventiv

Dare de mitǎ. Dinel Staicu și Ioana Carmen Popescu arestați preventiv

scris de Laurentiu Banches
3 afisari

Curtea de Apel Bucureşti (CAB) a decis miercuri arestarea preventivă pentru 29 de zile a omului de afaceri Dinel Staicu şi a Ioanei Carmen Popescu pentru dare de mită, respectiv complicitate.

Dare de mitǎ. Dinel Staicu și Ioana Carmen Popescu arestați preventiv

Omul de afaceri Dinel Staicu şi Ioana Carmen Popescu, fost director general la SC BDJ Craiova, au fost reţinuţi marţi seară, fiind acuzaţi de dare de mită şi, respectiv, complicitate la această infracţiune, în dosarul în care a fost arestată judecătoarea Veronica Cîrstoiu, de la Curtea de Apel Bucureşti, şi fiul acesteia, Florin Cergan. Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) au cerut CAB arestarea preventivă a celor doi.

Decizia a fost atacată cu recurs de către Ioana Carmen Popescu. Ȋn cadrul judecării propunerii de arestare preventivă, Dinel Staicu a dat o declaraţie completă, în care a recunoscut o parte dintre acuzaţiile care i se aduc, potrivit unor surse judiciare, citate de Agerpres.

Dinel Staicu declara, înainte să fie reţinut, că în cursul zilei de luni a primit o scrisoare de la fratele său, Marian Staicu, în care acesta a recunoscut integral faptele de corupţie prezentate de procurori în dosarul în care Veronica Cîrstoiu este acuzată de luare de mită şi complicitate la trafic de influenţă. Dinel Staicu a mai spus că fratele lui este cel care s-a ocupat de tot ce înseamnă trafic de influenţă şi dare de mită la Tribunalul Bucureşti, Curtea de Apel Bucureşti şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Judecătoarea Veronica Cîrstoiu, de la Curtea de Apel Bucureşti, şi fiul acesteia, Florin Cergan, au fost arestaţi preventiv, în 9 august, de Curtea de Apel Bucureşti, în dosarul în care sunt acuzaţi de complicitate la trafic de influenţă şi luare de mită pentru soluţii favorabile în dosare. Cei doi au contestat decizia la instanţa supremă, care va decide miercuri dacă aceştia rămân în arest sau vor fi cercetaţi în libertate. În motivarea deciziei de arestare preventivă, instanţa a arătat că judecătoarea Veronica Cîrstoiu a primit de la Dinel Staicu, prin intermediul avocatei acestuia Adriana Dascălu, 630.000 de euro pentru a anulat condamnarea la şapte ani de închisoare cu executare primită de Dinel Staicu în dosarul fraudării Băncii Internaţionale a Religiilor (BIR).

CAB l-a condamnat definitiv, în 4 aprilie 2011, pe Dinel Staicu la şapte ani de închisoare cu executare în dosarul fraudării BIR, instanţa reducând cu cinci ani pedeapsa primită de acesta la Tribunalul Capitalei. Ȋn 7 aprilie 2011, Dinel Nuţu a fost dat în urmărire internaţională, pe numele lui fiind emis un mandat european de arestare. Dinel Nuţu a fost prins în 19 aprilie 2011, în localitatea Mako din Ungaria, ulterior fiind adus în ţară şi încarcerat la Penitenciarul Rahova.

Judecătoarele din completul CAB care a anulat sentinţa lui Dinel Staicu şi-au motivat decizia prin aceea că în cazul acestuia a existat o dublare a procedurilor judiciare, totul începând de la înregistrarea a două sesizări cu acelaşi obiect la Inspectoratul General al Poliţiei Române-Bucureşti şi Inspectoratul Poliţiei Judeţene (IPJ) Dolj. Judecătoarele Veronica Cîrstoiu, Dumitriţa Piciarcă şi Liliana Bădescu au fost cercetate de procurorii anticorupţie pentru abuz în serviciu în legătură cu modul în care au decis anularea deciziilor anterioare ale instanţelor prin care Dinel Staicu a fost condamnat la şapte ani de închisoare cu executare în dosarul fraudării BIR.

În final, DNA a dispus scoaterea de sub urmărire penală a celor trei judecătoare, care, în paralel, au fost verificate disciplinar de către Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). Secţia pentru judecători în materie disciplinară a CSM a respins, în 4 decembrie 2012, ca neîntemeiată, acţiunea disciplinară împotriva judecătoarelor Liliana Bădescu, Veronica Cîrstoiu şi Dumitriţa Piciarcă.

2 comentarii

mircea 15-08-2013 - 14:06

aceasta este justitia dupa chipul lui Basescu si Macovei,ce face ONANA HAJNAL,Veseleca Gainet si Alina Ghica de la CSM incaseaza onorariul

pathfinder 15-08-2013 - 14:15

Din ciclul forta propagandei învinge raţiunea…

M-ai facut curios. 🙂
… si ce alte baliverne mai vehiculeaza astia la Haznaua 3?

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult