Acasa Actualitate-InternaInvestigatii DIICOT Cluj “faultează” milionarii Clujului

DIICOT Cluj “faultează” milionarii Clujului

scris de Roland Catalin Pena
11 afisari

Procesul în care milionarul clujean Gicu Gânscă este acuzat de manipularea Pieţei de capital bate pasul pe loc.

Gicu Gansca este acuzat de manipularea pietei de capital

foto: Gazeta de Cluj

Asta din cauza Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare (CNVM) care nu a trimis Curţii de Apel Cluj un document edificator pentru această cauză. Este vorba despre certificarea CNVM care va atesta dacă piaţa bursieră Rasdaq se supune sau nu legii Pieţei de capital. În cazul în care răspunsul CNVM va fi negativ, rechizitoriul procurorilor DIICOT poate fi contestat. De asemenea, la ultimul termen care a avut loc săptămâna trecută, avocatul Victor Rusa a cerut să fie judecat separat pentru că nu are nicio legătură cu cauza. Monica Rodina, magistratul care judecă acest caz va decide la sfârşitul lunii martie dacă judecarea avocatului Rusa se va disjunge de la acest dosar de manipulare a Pieţei de capital, scrie Gazeta de Cluj.

(…)

Acuzaţiile de manipulare a Pieţei de capital

Conform rechizitoriului semnat de Mircea Hrudei şi Daciana Deritei, procurori DIICOT Cluj, “Gânscă Gicu Agenor cunoştea modalităţile de tranzacţie pe Piaţa de capital în condiţiile în care achiziţionase tot prin SC BT Securities acţiuni la Mecom SA Brasov (dosar 278/D/P/2010 înregistrat la DIICOT Cluj). Pe cale de consecinţă, Gânscă Gicu Agenor cunoştea faptul că realizarea unei tranzacţii la un preţ stabilit anterior printr-un antecontract este posibilă doar dacă se realizează o manipulare a preţului pe piaţa de capital”, se arată în rechizitoriul DIICOT Cluj. Conform aceluiaşi document, “fapta învinuitului Gânscă Gicu Agenor care, în baza unei rezoluţii infracţionale unice, în perioada noiembrie 2007- februarie 2008, a cumpărat pe piaţa reglementată RASDAQ acţiunile ACIS ale emitentului SA ACI Bistriţa SA în modalităţile prezentate, întruneşte elementele constitutive ale infracţiunii de manipulare a pieţei de capital, în formă continuată”, se arată în rechizitoriul înaintat de procurorii DIICOT Cluj instanţei de judecată.

Procurorii Hrudei şi Deritei mai arată că Gânscă a încheiat, în 2007, cu directorul ACI Bistriţa, Ioan Blaga, un antecontract de vânzare-cumpărare, tranzacţia vizând două pachete de acţiuni, formate din 343.092 de acţiuni, respectiv de 3,66 milioane acţiuni. Tranzacţia la Bursă s-a derulat la preţul stabilit înainte, prin antecontractul de vânzare-cumpărare a acţiunilor. „La ora 13.14, Ana Maria Oprean a introdus un ordin de tranzacţionare în numele lui Ioan Blaga, directorul ACI Bistriţa, pentru vânzarea a 3.663.315 acţiuni la preţul de 0,1 lei/acţiune. La ora 13.15, acelaşi broker a introdus un alt ordin de tranzacţionare, de data aceasta de cumpărare, în numele omului de afaceri Gicu Gânscă, prin care acesta cumpăra cele 3.663.315 de acţiuni la acelaşi preţ de 0,1 lei/acţiune (…). Învinuitul Gânscă Gicu Agenor a urmărit şi a reuşit să influenţeze în mod artificial preţul titlului ACIS cu sprijinul numiţilor Rareş Doralin Nilaş, Ana Maria Oprean, Sergiu Dan Dascal şi Horea Ionuţ Bobos. Manipularea pieţei de capital s-a materializat prin introducerea ordinelor de cumpărare şi de vânzare în acelaşi moment, la acelaşi preţ şi aceeaşi cantitate. Este greu de explicat logica acestor tranzacţii în alt mod decât intenţia de a manipula preţul pieţei„, se arată în rechizitoriu.

Citeşte articolul integral pe Gazeta de Cluj

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult