Acasa Actualitate-InternaInvestigatii Disponibilizări la MAI. 18.000 sau 9.000?

Disponibilizări la MAI. 18.000 sau 9.000?

scris de M.A.
11 afisari

Proiectul de lege care stabileşte modalitatea de reducere a cheltuielilor bugetare la nivelul Ministerului Administraţiei şi Internelor,  inclusiv prin reducerea numărului de personal, a fost aprobat, luni, de Guvern şi transmis Parlamentului spre dezbatere în procedură de urgenţă, afirmă surse oficiale, citate de Mediafax.

Disponibilizări la MAI

Bugetul Ministerului Administraţiei şi Internelor pentru acest an este de aproximativ 1,7 miliarde de euro, respectiv 1,38% din PIB, acesta prevăzând totodată şi disponibilizarea a 18.000 de angajaţi în 2011, în două etape. Potrivit bugetului, în prima parte a acestui an vor fi disponibilizaţi peste 7.900 de angajaţi, numărul de salariaţi ai MAI ajungând astfel la aproximativ 141.000. În a doua parte a acestui an, alţi 10.000 de angajaţi din structurile de ordine publică vor fi disponibilizaţi, pentru a face economii la cheltuielile de personal, conform aceluiaşi document.

Igaş spune că e vorba doar de 9.000

Întrebat dacă este exagerat numărul de 18.000 de restructuraţi în MAI, ministrul Traian Igaş a spus că ar putea fi vorba despre o jumătate din acest număr, precizând că restructurarea vizează toate structurile ministerului şi, în special, pe acei angajaţi care au dovedit o conduită necorespunzătoare, transmite Agerpres. „Ne oprim unde la o jumătate din ceea ce aţi spus, aproximativ 9.000. Dar nu e o cifră clar conturată, pentru că mai avem puţin de lucru. Cu precădere cei care vor pleca din sistem vor fi acei oameni care nu şi-au făcut datoria, care au abateri, care sunt cercetaţi penal sau sub alte forme. Vor pleca din toate structurile. Vor rămâne cei care sunt profesionişti sută la sută”, a conchis ministrul Traian Igaş.

Măsuri de redimensionare

MAI afirma, la sfârşitul lunii decembrie, că trebuie să implementeze măsuri de redimensionare a numărului de posturi ocupate de poliţişti, cadre militare, soldaţi şi gradaţi voluntari, funcţionari publici şi personal contractual, România având o medie de 500 de lucrători la 100.000 de locuitori, cu 25 la sută peste media europeană. Ministerul Administraţiei şi Internelor a supus, la acea vreme, dezbaterii publice proiectul Legii privind unele măsuri speciale pentru reducerea cheltuielilor bugetare la nivelul MAI, care cuprinde şi criteriile pentru micşorarea numărului de posturi de personal.

În expunerea de motive pentru adoptarea peroiectului de lege se arăta că programul anticriză – susţinut de Fondul Monetar Internaţional, Uniunea Europeană şi Banca Mondială – reprezintă pentru România mecanismul care va conduce la normalizarea condiţiilor financiare menite să inverseze dezechilibrele economice şi să pregătească redresarea economică.

Astfel, cheltuielile bugetare ale MAI vor fi reduse de la 1,74% din PIB (8,9 miliarde de lei) în 2010, la 1,38% din PIB (7,5 miliarde de lei) în 2011, la 1,24% din PIB (7,4 miliarde de lei) în 2012 şi la 1,17% din PIB (7,7 miliarde de lei) în 2013.

În acelaşi timp, spunea MAI, raţionalizarea cheltuielilor publice nu trebuie să afecteze calitatea serviciilor publice furnizate, creşterea eficienţei politicilor publice constând în asigurarea unor servicii publice de cât mai bună calitate în condiţiile unor costuri cât mai reduse.

1 comentariu

Sasu 10-03-2011 - 14:40

Asa militarizeaza administratzia statului,Primar, Vames, functzionar,diplomat,insarcinat,curier si furier totzi au o experientza organizatorica, dupa hirzoge.

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult