Acasa Actualitate-InternaInvestigatii Diversiunea Gazprom – South Stream tinteste Bulgaria

Diversiunea Gazprom – South Stream tinteste Bulgaria

scris de Ziua Veche
3 afisari

Compania nationala de transport a gazelor naturale Transgaz a fost invitata de grupul rus Gazprom sa participe la proiectul South Stream, a declarat joi ministrul Economiei, Adriean Videanu. „Stiu ca Transgaz a fost invitat din acest punct de vedere (in South Stream – n.r.). Romgaz nu poate sa faca parte”, a afirmat Videanu, intrebat daca producatorul intern de gaze Romgaz a fost invitat, la randul sau, in South Stream.Grupul rus Gazprom a anuntat, intr-un comunicat publicat miercuri seara, ca Romania si-a confirmat interesul de a participa la proiectul South Stream. „Partea romana si-a confirmat interesul de a participa la proiectul South Stream si a furnizat delegatiei ruse (care a vizitat miercuri Capitala – n.r.) date solicitate anterior pentru pregatirea studiului de fezabilitate al unei posibile rute de tranzit a gazoductului pe teritoriul romanesc”, se arata in comunicat. Uniunea Europeana a hotarat sa-si reduca dependenta de gazul rusesc (de unde importa circa 25% din necesar) si a lansat proiectul gazoductului Nabucco, ce aduce gaze din zona Marii Caspice, prin Turcia, Bulgaria, Romania, pana in Austria. Ca raspuns la initiativa europeana, Rusia a lansat proiectul South Stream, care vizeaza construirea unei conducte de gaze naturale din Rusia catre Italia si Austria, tranzitand Marea Neagra intre tarmul rus si Bulgaria, unde se va ramifica catre nord-vest, spre Austria (prin Bulgaria, Serbia si Ungaria), si catre sud, spre Grecia si Italia. Principalii investitori in proiectul South Stream sunt Gazprom si grupul italian Eni.

Pentru ca gazoductul care trece prin Marea Neagra pana in Bulgaria sa fie mai ieftin, este nevoie de acordul Romaniei si al Ucrainei, pentru a tranzita zona economica exclusiva a celor doua tari. Practic, la acest lucru se refera, in primul rand, comunicatul Gazprom, care arata ca partea romana „a furnizat delegatiei ruse date solicitate anterior pentru pregatirea studiului de fezabilitate al unei posibile rute de tranzit a gazoductului pe teritoriul romanesc”Pe de alta parte, comunicatul Gazprom poate fi o diversiune. Bulgaria, care depinde 100% de gazul rusesc, este interesata sa intre in proiectul South Stream, pe de o parte pentru accesul la gaze, iar pe de alta parte pentru banii pe care i-ar incasa din tariful de tranzit al gazului rusesc. Pe de alta parte, Gazprom vrea sa fie proprietarul conductei care va tranzita Bulgaria. Sofia, insa, a anuntat ca nu poate indeplini aceasta cerere, intrucat, conform Consitutiei bulgare, conductele de acest tip nu pot fi decat proprietatea statului. Ca “raspuns ”, Gazprom “ arunca fumigene” cu participarea Romaniei la proiectul South Stream, ca sa forteze mana bulgarilor.

AGIR pe teava

Pe de alta parte, Romania se implica, din ce in ce mai mult, intr-un alt proiect : AGIR. Romania, Georgia si Azerbaijan vor semna, in luna martie, la Bucuresti, un memorandum pentru traseul AGIR, care presupune transportul gazelor din Azerbaidjan in portul georgian Batumi, lichefierea gazelor, transportul pe vase pana in portul Constanta, regazeificarea gazelor si transportul pe conducte in Romania. Dupa finalizarea conductelor de interconectare Giurgiu – Ruse (Bulgaria) si Arad – Szeged (Ungaria), gazul azer va putea ajunge oriunde in Europa. Investitia pentru acest nou proiect are o estimare initiala de 4-6 miliarde euro. „In martie vom semna un protocol tripartit cu Georgia si Azerbaijan pentru acest proiect prin care Romania poate deveni un nod energetic important in Europa. Prin aceste terminale vor putea trece intre trei si opt miliarde de metri cubi de gaz”, a declarat, joi, secretarul de stat in MECMA Tudor Serban, la o reuniune a consilierilor economici romani din strainatate. El a adaugat ca proiectul va fi derulat de o companie privata, in care ar urma sa fie implicat producatorul de gaze Romgaz Medias, compania azera de petrol SOCAR, precum si o companie petroliera georgiana. De asemenea, din proiect va mai face parte un consortiu de companii si institutii financiar-bancare.

 

 

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult