Acasa Actualitate-InternaInvestigatii UPDATE – DNA Brașov: Andrei Hrebenciuc reținut ȋn dosarul retrocedǎrilor

UPDATE – DNA Brașov: Andrei Hrebenciuc reținut ȋn dosarul retrocedǎrilor

scris de Laurentiu Banches
1 afisari

UPDATE: Andrei Hrebenciuc a fost reţinut de procurorii anticorupţie, joi dimineaţă, în dosarul retrocedărilor ilegale de terenuri, el fiind scos cu cătuşe la mâini din sediul DNA Braşov, unde a fost audiat timp de aproximativ cinci ore. Procurorii DNA Braşov au emis pe numele lui Andrei Hrebenciuc ordonanţă de reţinere pentru 24 de ore.

În jurul orei 9:00, Andrei Hrebenciuc a fost scos din sediul DNA Braşov cu cătuşe la mâini şi urcat într-o dubă a anchetatorilor. Acesta urmeazǎ să fie dus în Capitală, la instanţa supremă, care va judeca propunerea de arestare preventivă a acestuia, potrivit mediafax.

Ȋn dimineața de joi, 23 octombrie, fiul lui Viorel Hrebenciuc, Andrei, s-a prezentat pentru audieri la DNA Brașov ȋnsoțit de tatǎl sǎu.

DNA Brașov: Andrei Hrebenciuc s-a prezentat la audieri ȋnsoțit de tatǎl sǎu (foto:businessmagazin.ro)

DNA Brașov: Andrei Hrebenciuc s-a prezentat la audieri ȋnsoțit de tatǎl sǎu (foto:businessmagazin.ro)

La intrarea în sediul DNA Braşov, Viorel Hrebenciuc a decarat că adevărata ţintă a DNA este Victor Ponta şi candidatura sa la Preşedinţie şi că el şi fiul său sunt nevinovaţi. La ora transmiterii acestei ştiri, Andrei Hrebenciuc este audiat în continure, în dosarul în care Viorel Hrebenciuc este urmărit penal în legătură cu retrocedarea ilegală a unor păduri. Miercuri, 22 pctp,broe. procurorii anticorupţie au făcut percheziţii la biroul din Bucureşti al lui Andrei Hrebenciuc, precum şi la birourile unor avocaţi care ar fi vizaţi în acelaşi dosar. Viorel Hrebenciuc a declarat, luni, la ieşirea de la DNA, că fiul său nu este implicat în dosarul retrocedărilor ilegale de păduri, deputatul susţinând că acest lucru „este o prostie”.

Procurorii care instrumentează dosarul retrocedărilor ilegale de terenuri au afirmat cǎ fostul şef al SPP Dumitru Iliescu l-ar fi asigurat pe Viorel Hrebenciuc că, prin intermediul angajatului DNA, poate să obţină în continuare informaţii cu privire la evoluţia dosarelor în care acesta este cercetat, dar şi alte dosare penale de interes, astfel că deputatul i-ar fi propus intensificarea contactelor pentru transmiterea acestor date nedestinate publicităţii. În schimbul acestor servicii, Iliescu i-ar fi cerut lui Hrebenciuc sprijinul pentru angajarea fiicei sale, de profesie arhitect, sens în care deputatul i-a promis că, prin intermediul fiului său, Andrei Hrebenciuc, va determina funcţionari publici să o angajeze într-o instituţie publică, mai spun procurorii anticorupţie.

Deputatul PSD Viorel Hrebenciuc a fost anunţat, luni, de procurorii DNA că este urmărit penal într-un nou dosar, în care este acuzat de instigare la infracţiunea de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, trafic de influenţă, folosire a influenţei în scopul obţinerii de foloase necuvenite şi cumpărare de influenţă. În acelaşi dosar, senatorul PSD Dan Şova este urmărit penal pentru trafic de influenţă.

Potrivit procurorilor, în 17 octombrie, Viorel Hrebenciuc, lider al grupului parlamentar al PSD din Camera Deputaţilor, membru al Comitetului Executiv Naţional al partidului şi vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor, i-ar fi cerut senatorului Dan Şova să iniţieze o propunere legislativă privind amnistia şi graţierea unor pedepse. Hrebenciuc i-ar fi promis lui Şova, în schimbul intervenţiilor sale, că îl va sprijini să obţină funcţia de preşedinte al partidului din care cei doi fac parte, în dauna altor doi posibili contracandidaţi. Cei doi au mai discutat ca, în acelaşi context, colegul lui Hrebenciuc să îl determine pe ministrul Justiţiei să iniţieze un proiect de lege având ca obiect abrogarea articolului 13 din Legea 78/2000, respectiv „fapta persoanei care îndeplineşte o funcţie de conducere într-un partid, într-un sindicat sau patronat ori în cadrul unei persoane juridice fără scop patrimonial, de a folosi influenţa ori autoritatea sa în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite”.

DNA a precizat că propunerea a fost formulată pentru a evita ca o eventuală condamnare a lui Viorel Hrebenciuc să fie pusă în executare, dar şi pentru „a evita executarea unei eventuale pedepse aplicate unui membru reprezentativ al partidului, care fusese condamnat nedefinitiv în primă instanţă pentru luare de mită, la pedeapsa închisorii”. Surse judiciare au declarat, potrivit mediafax, că membrul PSD condamnat, pe care Hrebenciuc voia să îl sprijinire prin adoptarea unei legi de amnistiere şi graţiere a pedepsei, este Miron Mitrea. Instanţa supremă l-a condamnat, în 15 octombrie, pe deputatul PSD Miron Mitrea la doi ani de închisoare cu executare, în dosarul de corupţie privind lucrările de construcţie făcute la locuinţa mamei sale, decizia nefiind definitivă.

În dosarul retrocedărilor ilegale, Hrebenciuc este urmărit penal pentru constituire a unui grup infracţional organizat, trafic de influenţă şi instigare la folosirea influenţei de către o persoană care îndeplineşte o funcţie de conducere într-un partid în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite. Viorel Hrebenciuc a demisionat marţi, 21 octombrie, din Parlament.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult