Acasa Actualitate-InternaInvestigatii DNA: Deputatul Dorinel Ursărescu, urmărit penal pentru evaziune fiscalǎ

DNA: Deputatul Dorinel Ursărescu, urmărit penal pentru evaziune fiscalǎ

scris de Laurentiu Banches
1 afisari

Procurorii Departamentului Național Anticorupție (DNA) din Bacău au început urmărirea penală pe numele deputatului Dorinel Ursărescu într-un dosar de evaziune fiscală cu combustibili.

DNA: Deputatul Dorinel Ursărescu, urmărit penal pentru evaziune fiscalǎ (foto:zch.ro)

DNA: Deputatul Dorinel Ursărescu, urmărit penal pentru evaziune fiscalǎ (foto:zch.ro)

Dorinel Ursărescu este acuzat de infracțiunea de folosire a influenței sau autorității în scopul obținerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite de către o persoană care îndeplinește o funcție de conducere într-un partid, într-un sindicat sau patronat ori în cadrul unei persoane juridice fără scop patrimonial, potrivit unui comunicat al DNA, remis marți, 21 octombrie, de Agerpres. În același dosar au fost puși sub acuzare Valentin Grosu, la data faptelor șef al Direcției Județene pentru Accize și Operațiuni Vamale Bacău (DJAOV), și Andrei Răzvan, la data faptelor inspector în cadrul Serviciului coordonare echipe mobile și supraveghere produse accizabile — Direcția supraveghere accize și operațiuni vamale din Autoritatea Națională a Vămilor, în sarcina cărora s-a reținut infracțiunea de trafic de influență.Autorității Naționale a Vămilor — Direcția supraveghere accize și operațiuni vamale.

Totodatǎ, procurorii au început urmărirea penală pe numele lui Marius Crăciun, acuzat de două infracțiuni de cumpărare de influență și instigare la folosire a influenței sau autorității în scopul obținerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite. Potrivit DNA, în perioada octombrie 2011 — aprilie 2013, Marius Crăciun a inițiat un grup infracțional organizat cu scopul de a săvârși infracțiuni de evaziune fiscală prin derularea unor ample operațiuni de achiziții intracomunitare de combustibili și comercializarea acestora pe piața internă, fără plata TVA și a accizelor datorate bugetului de stat. Aceste fapte au avut drept consecință prejudicierea bugetului de stat cu suma totală de 4.520.880 lei (echivalentul a 1.033.495 euro). Mecanismul viza în esență achiziția din Bulgaria de motorină scutită de plata TVA și comercializarea ei pe piața internă, colectând TVA aferentă livrărilor.

În activitățile desfășurate, Marius Crăciun a beneficiat de sprijinul și bunăvoința unor persoane influente politic sau funcționari din cadrul Autorității Naționale a Vămilor (ANV), sprijin concretizat în: numirea la conducerea Direcției Județene pentru Accize și Operațiuni Vamale (DJAOV) Neamț, prin influența deputatului Dorinel Ursărescu, a unei persoane agreate; desigilarea cisternelor de către angajații DJAOV Neamț imediat după sosirea acestora și asigurarea fluxului de aprovizionare, prin influența exercitată de Valentin Grosu Valentin.

De asemenea, Marius Crăciun a mai fost sprijinit prin obținerea rapidă a autorizației de destinatar înregistrat prin demersurile efectuate atât de Valentin Grosu și o altă persoană; consilierea și oferirea de informații asupra acțiunilor autorităților vamale, asigurată de Grosu și Andrei Răzvan; atitudinea pasivă a funcționarilor vamali, inclusiv cei menționați anterior, care, deși au realizat caracterul fraudulos, evazionist al operațiunilor comerciale, nu au întreprins niciun demers pentru stoparea acestora.În schimbul acestei protecții, asigurată pe diferite paliere de către Dorinel Ursărescu, Valentin Grosu și Andrei Răzvan, Marius Crăciun a promis și/sau a remis direct sau indirect sume de bani.

Astfel, în cauză există probe că, în perioada iunie-august 2012, la solicitarea lui Marius Crăciun, deputatul Dorinel Ursărescu și-a folosit influența și autoritatea decurgând din funcția de președinte al organizației județene Neamț a unui partid politic, pentru numirea, în funcția de director executiv al DJAOV Neamț, a unei persoane agreate de Marius Crăciun, în scopul facilitării afacerii pe care acesta din urmă intenționa să o deruleze. Pentru acest „serviciu”, deputatul Ursărescu a acceptat promisiunea formulată de Marius Crăciun, constând în remiterea unei sume de 100 euro pentru fiecare tonă de motorină vândută.

Deputatul Dorinel Ursărescu a fost președinte al filialei PNL Neamț, funcție din care a demisionat la sfârșitul lunii august 2014 și s-a înscris în Partidul Liberal Reformator. În perioada noiembrie 2012 — martie 2013, în calitate de director al DJAOV Bacău, Valentin Grosu a solicitat sume de bani neprecizate, iar la data de 7 martie 2013 a primit echivalentul în lei a sumei de 5.000 euro de la Marius Crăciun, pentru a-și exercita influența asupra directorului DJAOV Neamț. Prin acest demers s-a urmărit obținerea unei autorizații de destinatar înregistrat, solicitată de o firmă controlată de Marius Crăciun, și facilitarea desfășurării cu celeritate a operațiunilor comerciale cu produse accizabile desfășurate de societatea respectivă.

Există probe că, în perioada februarie-martie 2013, Andrei Răzvan, inspector, a pretins de la Marius Crăciun și de la o altă persoană sume de bani inițial necuantificate iar, ulterior, precizate la suma de 1.000 euro, majorată ulterior la 2.000 euro. În luna martie 2013, Andrei Răzvan a primit de la Marius Crăciun, printr-un intermediar, suma de 1.000 euro. În schimbul acestor bani, inspectorul Andrei Răzvan a lăsat să se creadă că are influență asupra colegilor săi din cadrul ANV, promițând că îi va determina pe aceștia să își încalce atribuțiile de serviciu, în sensul de a permite derularea operațiunilor de comercializare produse accizabile prin intermediul aceleiași firme controlate de Marius Crăciun. În cauză se desfășoară acte de urmărire penală și față de alte persoane.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult