Acasa Actualitate-InternaInvestigatii DNA: Evaziune şi abuz în serviciu la UCM Reşiţa

DNA: Evaziune şi abuz în serviciu la UCM Reşiţa

scris de Laurentiu Banches
12 afisari

Doi foşti manageri ai UCM Reşiţa, Adrian Chebuţiu şi Adrian Preda, au fost ridicaţi, ȋn dimineața de marți, 17 decembrie, de procurorii DNA Timişoara, în urma mai multor percheziţii.

DNA: Evaziune şi abuz în serviciu la UCM Reşiţa (foto:citynews.ro)

Potrivit unor surse din rândul anchetatorilor, procurorii DNA – Serviciul Teritorial Timişoara au făcut, marţi dimineaţă, mai multe percheziţii în Reşiţa şi Timişoara. În urma descinderilor, cei doi foşti manageri ai UCM Reşiţa, Adrian Chebuţiu şi Adrian Preda, precum şi alte persoane, între care o contabilă, au fost ridicaţi de procurori, urmând să fie duşi la audieri. Chebuţiu a fost ridicat de la locuinţa lui Timişoara, iar Preda, de la Reşiţa. Adrian Chebuţiu şi Adrian Preda sunt acuzaţi de evaziune fiscală şi stopaj la sursă în valoare de 13 milioane de lei, abuz în serviciu de peste 50 de milioane de lei, asociere în vederea săvârşirii de infracţiunii şi spălare de bani.

Adrian Chebuţiu şi Adrian Preda au fost au fost condamnaţi la închisoare cu executare într-un dosar de returnare de TVA, alături de un om de afaceri libanez. Potrivit DNA, în august 2010, UCM Reşiţa a emis o factură prin care ar fi vândut către SC Libarom Agri SRL patru motoare contra sumei totale de 250 de milioane de euro plus TVA. Potrivit anchetatorilor, factura a fost emisă pe baza unui contract conţinâd obligaţii fictive, iar motoarele erau într-o avansată stare de degradare – nu erau funcţionale şi erau alcătuite din piese uzate. Procurorii anticorupţie spuneau că valoarea reală a mărfii era de 50 de ori mai mică decât cea din factură. Omul de afaceri libanez a cerut restutuirea de la bugetul de stat a peste 60 de milioane de euro ca urmare a acestei afaceri. Potrivit mediafax, Chebuţiu şi Preda au fost condamnaţi în prima instanţă la câte cinci ani de închisoare cu executare, iar omul de afaceri Said Baaklini la şapte ani de închisoare, decizia nefiind definitivă.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult