Acasa Actualitate-InternaInvestigatii DNA: Fostul şef ISC, cercetat pentru favorizarea infractorului în dosarul Trofeul Calităţii

DNA: Fostul şef ISC, cercetat pentru favorizarea infractorului în dosarul Trofeul Calităţii

scris de A.B.
3 afisari

Adrian Balaban-Grăjdan, pâna mai ieri , şef la ISC, este cercetat de procurorii DNA pentru favorizarea infractorului, după ce a trimis instanţei supreme adresa privind retragerea instituţiei din procesul Trofeul Calităţii, la o zi după ce a fost învestit în funcţie şi fără să aibă avizele necesare.

grajdan

foto: b1.ro

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) l-au audiat, joi, pe Constantin Adrian Balaban-Grăjdan şi i-au adus la cunoştinţă acuzaţiile, respectiv de favorizare a infractorului. După opt ore de audieri, Grăjdan a fost lăsat să plece, el fiind cercetat în libertate în acest dosar. Potrivit rezoluţiei de începere a urmăririi penale întocmite de procurori, în 22 mai, Constantin-Adrian Balaban Grăjdan, cu încălcarea dispoziţiilor legale şi a procedurilor interne privind circuitul documentelor şi fără a avea avizul vreunei direcţii din cadrul Inspectoratului de Stat în Construcţii (ISC), a întocmit, a semnat şi a transmis la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie o adresă potrivit căreia renunţă, în numele instituţiei, la pretenţiile civile în dosarul Trofeul Calităţii.

În acest dosar, aflat în faza recursului la instanţa supremă, după ce fostul premier Adrian Năstase şi ceilalţi acuzaţi au contestat condamnările primite, Inspectoratul de Stat în Construcţii se constituise parte civilă încă din faza de urmărire penală. „Împrejurările în care a fost emisă adresa respectivă către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (în cea de a doua zi de la numirea în funcţie a inspectorului general, în condiţiile în care acesta nu preluase oficial atribuţiile specifice funcţiei, termenul scurt în care a fost redactată şi trimisă la instanţă, lipsa avizelor direcţiilor de specialitate, lipsa unei opinii juridice din partea consilierului juridic căruia îi fusese repartizată cauza, lipsa unei fundamentări a cererii raportat la sentinţa prin care inculpaţii au fost obligaţi la despăgubiri către ISC) conturează ipoteza că învinuitul Constantin-Adrian Balaban Grăjdan a emis adresa în scopul obţinerii unei hotărâri judecătoreşti favorabile inculpaţilor şi pentru a îngreuna cercetarea judecătorească”, notează procurorii DNA în documentul remis agenţiei Mediafax.

Secretarul general al Inspectoratului de Stat în Construcţii Marian Bucur şi alţi cinci angajaţi au fost audiaţi, joi, la DNA, în calitate de martori, în legătură cu modul în care Constantin Adrian Balaban-Grăjdan a decis trimirea la instanţa supremă a adresei privind retragerea instituţiei din procesul Trofeul Calităţii. Aceştia ar fi declarat în faţa procurorilor că au fost luaţi prin surprindere de adresa depusă la dosar, că Grăjdan nu s-ar fi consultat cu nimeni în legătură cu emiterea documentului şi că nu înţeleg poziţia acestuia, potrivit unor surse judiciare.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult