Acasa Actualitate-InternaInvestigatii DNA: Primarul din Rǎdǎuți, Aurel Olǎrean, reținut pentru șantaj

DNA: Primarul din Rǎdǎuți, Aurel Olǎrean, reținut pentru șantaj

scris de Laurentiu Banches
3 afisari

Procurorii DNA au anunțat cǎ primarul din Rădăuţi, Aurel Olărean, a fost reţinut pentru 24 de ore, fiind acuzat că ar fi şantajat un consilier local să voteze un proiect şi să se înscrie în partidul din care edilul face parte, în baza OUG 55/2014 privind migraţia aleşilor locali.

DNA: Primarul din Rǎdǎuți, Aurel Olǎrean, reținut pentru șantaj (foto:monitorulsv.ro)

DNA: Primarul din Rǎdǎuți, Aurel Olǎrean, reținut pentru șantaj (foto:monitorulsv.ro)

Ȋntr-un comunicat al DNA remis vineri, 12 septembrie, de Agerpres, se aratǎ cǎ în intervalul ianuarie 2011 — aprilie 2014, Aurel Olărean, împreună cu Daniela Prandea și Bogdan Bărbuță, judecători la Judecătoria Rădăuți, Dumitru Dîmbu, procuror șef Secția de urmărire penală din Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava, l-a sprijinit pe omul de afaceri Constantin Babiuc să exercite presiuni pentru a determina o persoană să renunțe la dreptul de proprietate asupra unei părți dintr-un imobil situat în municipiul Rădăuți, unde erau un magazin alimentar și o bibliotecă, în favoarea unei alte persoane aflate în anturajul omului de afaceri. Astfel, edilul este acuzat de abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, șantaj și complicitate la șantaj într-un dosar în care, în iunie, au fost arestați preventiv judecătorul Bogdan Bărbuță, procurorul Dumitru Dîmbu și omul de afaceri Constantin Babiuc

Ȋn 17 iunie 2008 ȊCCJ a hotǎrȃt sǎ admitǎ acțiunea de revendicare a imobilului menționat, prin care Primăria Rădăuți a fost obligată să predea persoanei apreciate de instanță ca fiind proprietarul real. Conform DNA, în 2011, pentru a preîntâmpina acest fapt și pentru a ascunde urmele infracțiunii, primarul, la solicitarea lui Babiuc, a introdus o acțiune în rectificare, direcționată la judecătorul Prandea, prin care s-a solicitat instanței să dispună rectificarea Cărții funciare, în sensul radierii dreptului de proprietate al proprietarului real.

De asemenea, tot DNA menționează că, în august 2010, Aurel Olărean, în mod  ilegal, a dat dispoziție secretarului primăriei să semneze un contract de asistență juridică, în baza căruia un avocat trebuie să primească 65.000 euro (15.000 euro onorariu de succes și 50.000 euro onorariu fix), fără ca, pentru atribuirea contractului, să se fi organizat procedura de licitație.

Aurel Olărean a amenințat un consilier local ȋn perioada 28-31 august 2014 avertizȃndu-l că, în situația în care, în ședința Consiliului Local, nu va vota favorabil proiectul de hotărâre prin care era modificat în sensul dorit de inculpat onorariul avocatului respectiv și nu se va înscrie în baza prevederilor OUG 55/2014 în partidul din care edilul face parte, va dispune ca soția acestuia să fie revocată din funcția de conducere pe care o deținea la o instituție aflată în subordinea primăriei, ceea ce însemna diminuarea drepturilor salariale. „Prin demersurile făcute în sensul aprobării, de către Consiliul local, a majorării onorariului avocatului, Aurel Olărean urmărea să scape de urmărirea penală în prezentul dosar penal”, adaugǎ procurorii DNA ȋn comunicatul menționat.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult