Acasa Actualitate-InternaInvestigatii UPDATE: “Drogurile legale” au devenit ilegale

UPDATE: “Drogurile legale” au devenit ilegale

scris de Ziua Veche
4 afisari

 

 

 

.Guvernul a decis, miercuri, scoaterea magazinelor de vise si a substantelor ce sunt vandute in aceste incinte in afara legii. Ordonanta aprobata se refera la 36 de plante halucinogene care trebuie distruse imediat daca mai sunt pe stoc la magazinele respective, anunta HotNews.ro.


Decizia a venit in urma evenimentelor din ultima perioada, cand un tanar din Bucuresti a decedat, iar mai multi au luat drumul departamentelor de urgenta ale spitalelor, din cauza efectelor consumului excesiv al substantelor halucinogene. Proiectul de Ordonanta de Urgenta vine in completarea Legii nr.143/2000 privind prevenirea si combaterea traficului si consumului ilicit de droguri si a Legii nr.339/2005 privind regimul juridic al plantelor, substantelor si preparatelor stupefiante si psihotrope.

 

Cele mai multe cazuri s-au inregistrat in Iasi, unde circa 130 de tineri au cazut victime consumului de “droguri legale”. Un caz socant a fost acela al unui adolescent de 18 ani care, ajuns la spital, le-a declarat medicilor ca „din 100 de copii de la bloc, 90 consuma substante de la weed-shop”. Tot la Iasi, o gravida in luna a saptea a ajuns in stare grava, saptamana trecuta, dupa ce luase astfel de substante, spune ea, ca sa-si amelioreze durerile sarcinii.
Deputatii adoptasera, marti, 9 februarie, un proiect de lege care prevede interzicerea comercializarii, punerii in vanzare, distribuirii si livrarii produselor etnobotanice din plante,
extracte sau combinatii din plante cu efect halucinogen sau euforic. Proiectul, initiat de un grup de deputati, stabileste ca punerea in vanzare, distribuirea si livrarea unor astfel de produse sunt interzise si se pedepsesc cu inchisoare de la sase luni la trei ani.

Propunerea legislativa, initiata de catre deputatii PSD Ileana Cristina Dumitrache, Cristian Dumitrescu, Florin Iordache, Costica Macaleti, Mugurel Surupaceanu si Tudor Ciuhodaru (independent) a fost adoptata si de Senat, iar Camera Deputatilor este for decizional.

 

Inchisoare pentru comercianti

 

Persoanele care vand, detin sau transporta plante si substante etnobotanice vor risca sanctiunea cu inchisoarea. In zece zile de la intrarea in vigoare a actului normativ, toti comerciantii sunt obligati sa distruga, pe cheltuiala lor, stocurile de substante etnobotatice. Desi, pana acum, produsele erau considerate legale comerciantii nu vor fi despagubiti.
Pedeapsa cu inchisoarea este stabilita in functie de gravitatea infractiunii. Astfel, pentru comercializarea drogurilor cu risc scazut, pedeapsa este inchisoare de la 2 la 15 ani, iar pentru vanzarea halucinogenelor cu risc crescut, se risca inchisoare intre 10 si 20 de ani. De asemenea, in cazul cumpararii unor produse cu risc scazut, pedeapsa este intre 6 luni si 2 ani sau amenda, iar pentru drogurile cu risc crescut, pedeapsa este intre 2 si 5 ani.
Ministrul Sanatatii, Cseke Attila a spus ca, pana in prezent, au fost inregistrate circa 1.300 de cazuri de intoxicatie grava in randul tinerilor. In luna august a anului trecut, erau inregistrate 120 de „magazine de vise”, numarul lor fiind aproape dublat pana in prezent.

 

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS